Home page
Haber Menüsü


TAI devlerle uçak üretecek  
Hatasız F-16 uçakları üretimiyle adını duyuran TAI, havacılık devleriyle yeni nesil saldırı uçakları üretecek. TAI, JSF Projesi’nde, Boeing, Lockheed Martin ve GE ile çalışacak.  
   
F-16  
JSF projesi kapsamında üretilecek uçaklar F-16, F-18'lerin yerini alacak.  
   
Ankara
AA
 
    8 Temmuz—  F-16 savaş uçağı üretiminin yanı sıra Türk savunma sanayiinin ihtiyaç duyduğu askeri ve sivil amaçlı üretim projelerini planlanan sürede gerçekleştiren Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI), dünyanın önde gelen ülkelerinin de içinde yer aldığı yeni yüzyılın en gelişmiş savaş uçağının üretiminde de görev alacak.  

   
 
       
   
MSNBC News Helikopter üretim anlaşması imza aşamasında
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  ABD silahlı kuvvetlerinin envanterinde bulunan F-16, AV-8, F-15 ve F-18 savaş uçaklarının yerini alabilecek ortak taarruz uçağı (JSF) projesinde, Türkiye, TAI aracılığıyla üretimde “ana katılımcı” olarak görev alacak.
       1998 yılında başlatılan çalışma ile ortak üretimi öngörülen uçağının “mühendislik ve üretim geliştirme” tekliflerinin incelenmesi sonucu, kazanan firma ve uçak tasarımının Kasım 2001 tarihinde açıklanarak, üretimde önemli bir aşama gerçekleştirilmiş olacak. ABD’li Boeing ve Lockheed Martin gibi dev havacılık kuruluşlarının da üretimde görev alacağı JSF projesinde, ABD ve İngiltere “Geliştirmede İşbirliği Ortakları” olarak görev alacak.
       İtalya, Kanada, Norveç, Hollanda ve Danimarka ise “yardımcı-sınırlı ortaklar” olarak üretime katılacaklar. İsrail ve Singapur da “Bilgilendirilmiş Müşteriler” bazında üretimde görev alırken, TAI Türkiye adına “ana katılımcı” olarak asrın savaş uçağı üretimine katkı sağlayacak.
       
TAI’NIN KATKISI
       “Konvansiyonel kalkış ve iniş”, Deniz Kuvvetleri için uçak gemilerine iniş-kalkış yapabilecek “Uçak gemisi versiyonu’ CV deniz piyadeleri için “Kısa Mesafe Kalkış ve Dikey İniş” özelliklerine sahip bulunan JSF projesine Türkiye’de TAI’nın yanı sıra SM ve TEİ’de katkı da sağlayacak.
       TAI’nın katılımının gerçekleşmesi, teknoloji transferinin sağlanması ve Türkiye’de bulunmayan imkan ve kabiliyetlerin ülkeye kazandırılması açısından büyük önem taşıyor. Yetkililer, bunun yanı sıra projeden işpayı alınarak 20 yılda satılması öngörülen 6 binin üzerindeki JSF uçağına parça ve komponent üretmek amacında olunduğunu da belirtiyorlar.
       
ANLAŞMALAR YAPILDI
       Projenin termin programı çerçevesinde Boeing ve Lockheed Martin ile TEİ ise Pratt and Whitney ve General Elecric firmaları ile işbirliği konularında görüşmelerin başlatıldığı da ifade ediliyor.
       TAI ile iki ABD firması arasında yapılan görüşmelerde, şirketin mevcut kabiliyelerini geliştirmek ve azami oranda kullanmak amacıyla metal ve-veya kompozit gövde paneli (iniş takım kapağı, motor kapağı v.b.) tasarımı ve imalatı konusunda işbirliği yapılması kararlaştırıldı.
       TAI’nın iki ABD’li firma ile gizlilik anlaşması imzaladığını belirten yetkililer, bu anlaşmanın yürütülen faaliyeler sonucunda TAI’nin projede yapısal tasarım ve imalat alanlarında yer alacağının belirginleşeceğini, bir sonraki aşamada ise TAI mühendislerinin Boeing ve Lockheed Martin mühendisleri ile birlikte tasarım çalışmalarına başlayacağını, ABD hükümetinden alınması gereken bilgi ihracat lisansının alınması için de firmaların başvuruda bulunduğunu belirttiler.
       
10 YILLIK PROJE
       Ortak projeye göre Ekim 2001 tarihinde yapılması planlanan “kazanan firma” ve “model” üzerindeki seçimi takiben proje yaklaşık 10 yıl sürecek.
       Geliştirme ve üretim geliştirme çalışmalarını üstlenecek firma ile TAI arasında yapılacak anlaşma çerçevesinde “kanat altı harici yük taşıma adaptörü” ile Lockheed Martin tarafından konsept tasarımı yapılan yük taşıma adaptörünün ön tasarım çalışmaları TAİ tarafından yapılacak. Hazırlanan çalışma 2001 yılı sonuna doğru Lockheed Martin firmasına sunulacak.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları