Home page
Haber Menüsü


Rus uçağı yere çakıldı: 145 kişi öldü
 
Sibirya’daki İrkutsk kasabası yakınlarında yere çakılan Rus yolcu uçağında 145 kişi olduğu ortaya çıktı. Uçağın iki karakutusu da bulundu.  

 
Moskova
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
4 Temmuz —  Acil Durumlar Bakanlığı yetkilisi Pyotr Dovgolyuk, İrkutsk kentinden telefonla yaptığı açıklamada, kazada 136 yolcu ve 9 mürettebattan kurtulan olmadığını belirtti. Uçağın düşüş nedeninin motorlarda meydana gelen güç kaybı olduğu bildirildi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 

       
       İncelemelerde bulunmak üzere kaza yerine giden Rusya Acil Durumlar Bakanı Sergey Şoigu, basına yaptığı açıklamada, İrkutsk’a inmeye hazırlandığı sırada düşen ve 145 kişiye mezar olan uçağın 3 motorunda bilinmeyen bir nedenle güç kaybı meydana geldiğinin anlaşıldığını kaydetti.
       Havayollarının bir güvenlik görevlisi de, uçaktaki yolculardan yalnızca 85’inin son durak Vladivostok için bilet aldığını, diğerlerinin yolculuklarının ise İrkurst’ta sona ereceği açıkladı.

       Uçağın karakutularıyla birlikte onlarca ceset parçasının bulunduğu bildirilirken, yetkililer kazada ölenlerin sayısının 145’i aşabileceğini kaydediyor.
  Sezer'den başsağlığı
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Sibirya'nın İrkutsk kenti yakınlarında meydana gelen uçak kazası nedeniyle Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin'e mesaj gönderdi.
AA


        Rus havayollarının genelde biletsiz yolcu da taşımalarının yaygın olduğuna dikkat çekiliyor. Havayolları şirketinin elindeki uçakların eski olduğu, ancak düşen uçağın bakımdan geçirildiği belirtilirken, Rus NTV televizyonunda yayınlanan haberde, uçakta birçok çocuk bulunduğu kaydedildi.
       Moskova’nın Sesi radyosunda yayınlanan haberde de, kazada hayatını kaybedenlerin yakınlarının İrkutsk’a götürülmesi için 2 adet uçak kiralandığı kaydedildi.

       
       Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Başbakan Mikhail Kasyanov’a uçağın düşüş nedenini araştıracak komisyona başkanlık etmesi talimatı vermişti. Söz konusu komisyona daha önce Başbakan Yardımcısı İlya Klebanov başkanlık ediyordu.
       Yetkililer tarafından daha önce yapılan açıklamada Vladivostokavia Havayolları’na ait Tupolev-154 tipi uçakta 133 yolcu ve 10 mürettebat bulunduğu kaydedilmişti.
       Ölen yolculardan 12’sinin Çinli olduğunun belirlendiğini anlatan Dovgolyuk, uçağın her iki karakutusunun da bulunduğunu dile getirdi.
       
PUTİN YAS İLAN ETTİ
       Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Vladivostokavia Havayolları’na ait, içinde 145 kişinin bulunduğu Tu-154 tipi uçağın İrkutsk yakınlarında düşmesi nedeniyle, yarın için bir günlük ulusal yas ilan etti.
       Putin’in konuya ilişkin kararnamesine göre, yas gününde ülke genelinde bayraklar yarıya indirilecek. Devlet Başkanı Putin, Başbakan Mihail Kasyanov ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada ise, “Sosyal sorunları çözüme kavuşturmak için elimizden geleni yapmalıyız ve düşen uçakta ölenlerin ailelerine gereken yardımı sağlamalıyız” dedi.
       
  RUS UÇAK KAZALARI KRONOLOJİSİ
Rusya`nın 1994 yılından bu yana kaza geçiren uçaklarının kronolojisi şöyle:
3 Ocak 1994 - Moskova`ya gitmek üzere Sibirya bölgesindeki İrkutsk kentinde havalanan Tupolev-154 uçağının havalandıktan kısa bir süre düşmesi sonucu, uçakta bulunan 124 kişi hayatını kaybetti.
23 Mart 1994 - Rus devlet havayolları Aeroflot şirketine ait Airbus A-310 tipi uçağın Novokuznetsk kentinde düşmesi üzerine uçaktaki 70 kişi öldü. Yetkililer, kazanın, pilotun oğlunun yanlışlıkla otomatik pilotu devreden çıkarması nedeniyle meydana geldiğini belirttiler.
26 Eylül 1994 - Antonov An-12 tipi bir kargo uçağının İrkutsk kentinin 610 kilometre kuzeyindeki Ust Ilimsk havaalanına yaklaşırken düşmesi sonucu 21 kişi öldü.
16 Haziran 1995 - Rusya`nın Poliny Osipenko kentinden havalanan Antonov An-2 tipi tek motorlu pervaneli uçağın kötü hava şartları nedeniyle düşmesi sonucu 12 kişi öldü.
8 Nisan 1995 - Il-76 tipi uçak, Petropavlovsk-Kamçatski kentindeki havaalanına iniş yapmaya hazırlandığı sırada bir yanardağ yakınlarında düştü. Uçakta bulunan 114 kişiden kurtulan olmadı.
7 Aralık 1995 - Habarovsk kentine gitmek üzere havalanan Tu-154 tipi uçağın rotasından çıkarak kaybolması sonucu uçakta bulunan 97 yolcudan bir daha haber alınamadı.
29 Ağustos 1996 - Rus ve Ukraynalı madencilerle ailelerini Norveç`in Kuzey Kutbu`ndaki adası Spitsbergen`e götürmek üzere havalanan Tu-154 tipi yolcu uçağının bir dağın zirvesine çakılması sonucu uçaktaki 143 kişi hayatını kaybetti.
14 Kasım 1996 - Antonov An-2 tipi 4 kanatlı antika bir uçağın Rusya`nın kuzeyindeki yarı özerk Komi bölgesinde kaza yapması sonucu 13 kişi öldü.
24 Kasım 1996 - Rus hava kuvvtlerine ait İlyuşin İl-76 tipi bir kargo uçağının Sibirya`da düşmesi sonucu uçakta bulunan 23 kişiden kurtulan olmadı.
17 Aralık 1996 - Antonove-12 askeri bir uçağın Rusya`nın kuzeybatısındaki Pskov kenti yakınlarındaki bir uçak pistinde düşmesi sonucu aralarında Leningrad askeri bölgesi komutanının da bulunduğu 17 kişi öldü.
18 Mart 1997 - An-21 tipi bir charter uçağı Türkiye gitmek üzere havalandıktan sonra arızalanarak düşmesi sonucu uçakta bulunan 51 kişi hayatını kaybetti.
6 Aralık 1997 - İki adet Sukhoi tipi avcı uçağı taşıyan Antonov-124 tipi bir uçağın İrkutsk kenti yakınlarında kaza yapması sonucu uçaktaki 48 kişi öldü.
11 Kasım 1998 - An-12 tipi bir uçağın Sibirya bölgesindeki Krasnoyarsk kentinden havalanırken düşmesi sonucu 13 kişi hayatını kaybetti.
25 Ekim 2000 - Rusya`dan havalanan İlyuşin-18 tipi bir askeri uçağın Gürcistan`ın dağlık kesiminde düşmesi sonucu 82 kişi öldü.

       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları