Home page
Haber Menüsü


Esenboğa’da kameralı güvenlik
Esenboğa Havalimanı ileri seviyede elektronik güvenlik sistemine kavuşuyor.
Ankara
AA
01 Temmuz— Esenboğa Havalimanı, ABD’nin 3 büyük havalimanındaki kameralı güvenlik sistemlerinin bir üst versiyonuyla donatıldı. Kapılardan kartlı geçiş ile kameralı kontrolü bütünleştiren güvenlik sistemi, özel güvenlik kartlarının basımının tamamlanmasından sonra 1 ay içinde tam olarak faaliyete geçecek.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Böylece, içeride ve dışarıda kurulan 50’si hareketli toplam 114 kamera ile Esenboğa Havalimanı’nın 24 saat kontrolü sağlanacak. Esenboğa Havalimanı Başmüdürü Yılmaz Keleş ve Teknik Projeler Sorumlusu Sami Oruç’un verdiği bilgiye göre, Kapalı Devre TV Sistemi (CCTV) ve Kartlı Geçiş Sistemi (CACS), DHMİ tarafından 2000 yılında gerçekleştirilen ihalenin sonucunda, Adnan Menderes, Esenboğa, Dalaman ve Adana havalimanlarında ABD’nin Sensormatic firmasınca kuruldu.
       Toplam 2 milyon 150 bin dolara mal olan sistemlerin montajına Şubat 2001’de başlandı ve normal sözleşme süresi 210 gün olmasına rağmen 4 havalimanındaki tüm sistemler 95 gün içinde devreye alındı.
       
24 SAAT İZLEME
       Kurulan sistemler, kartlı geçiş ve kapalı devre TV sistemleri olmak üzere iki ana güvenlik sistemi ile bu iki sistemin tam entegrasyonunu sağlayan ara sistemden oluşuyor. Halen test çalışmalarının sürdüğü Esenboğa Havalimanı’nın çeşitli yerlerine, 64 adet sabit, 50 adet hareketli olmak üzere toplam 114 kamera yerleştirildi. Kameralardan gelen görüntüler, Ana Kontrol Merkezi’ndeki 28 adet 10 inçlik ve 3 adet 21 inçlik monitör ile 1 adet 21 inçlik süpervisor monitörü aracılığıyla 24 saat süreyle izleniyor.
       
YOLCU VE PERSONEL İZLENİYOR
       Monitörlerde kullanılan joystick’ler sayesinde zoom ve netleme olanağı da bulunan kameralardan sağlıklı görüntü elde edilebilmesi amacıyla, her bir kamera için tek parça olmak üzere toplam 82 km uzunluğunda fiber kablolar kullanıldı.
       Kameralı güvenlik sistemi sayesinde, havalimanının içinde bulunan bütün idari, teknik, gümrük muhafaza, polis ve itfaiye birimleri de kendi görev alanlarını kontrol edebiliyorlar. Böylece terminallerdeki elektronik güvenliğin, en üst düzeye ulaştırılması amaçlanıyor. Günümüzün en son teknolojisine sahip olan bu sistemle, gerek personel gerekse yolcular alana girişlerinden uçağa binişlerine kadar sürekli olarak izlenebiliyorlar.
       Yolcu ve personelin, giriş çıkış yaptıkları noktaların hem takibi yapılabiliyor hem de kaydı tutulabiliyor. Kameralardan gelen görüntüler Ana Kontrol Merkezi’ndeki 11 adet kayıt cihazı tarafından dijital olarak kaydediliyor. Bu görüntüler, gerektiğinde incelemeye alınmak üzere 1 ay süreyle kayıtlarda tutuluyor.
       
İKİ SİSTEMİN ENTEGRASYONU
       Sistemin en önemli özelliği ise kapılardan kartlı geçişler ile kameralı kontrol sisteminin birbiriyle bütünleştirilmiş olması. Sistemin tam entegre olması nedeniyle, herhangi bir kapıda meydana gelen yasak geçiş, Ana Kontrol Merkezi’nde kart krokilerinin izlendiği süpervisor monitörü sayesinde anında saptanabiliyor ve bölgedeki tüm kameralar otomatik olarak bu kapıya yönlendirilerek kişinin takibi yapılabiliyor.
        Sistemin tam olarak faaliyete geçirilmesi için özel güvenlik kartlarının basımının tamamlanması bekleniyor. Kartların basılmasından sonra, kartlı geçiş ve kameralı kontrol sisteminin entegre olarak yaklaşık 1 ay içinde kullanılmasına başlanacağı belirtildi.
       
SON VERSİYON
       Esenboğa Havalimanı’nda 600 bin dolara mal olan kartlı geçiş ve kameralı kontrol sisteminin, ABD’nin 3 büyük havalimanı olan Los Angeles, New York ve Miami’de kurulan güvenlik sistemlerinden bir versiyon daha ileri olduğu kaydedildi.
       İhaleyi kazanan Sensormatic firmasının, dünyanın en büyük havalimanlarının güvenlik sistemleri konusunda deneyimli olduğu ifade edildi.
       Sensormatic firmasının, bugüne kadar Baton Rouge (LA), Columbia, Denver (TX), Los Angeles (CA), New Orleans, Heathrow ve JFK gibi uluslararası havalimanlarının yanı sıra Avrupa ve Asya’da Milano, Glasgow ve Hong Kong gibi pek çok kentin havalimanlarında güvenlik sistemleri entegrasyonunu sağlamasının, DHMİ’nin, açtığı ihalede referansa verdiği önemin göstergesi olduğu vurgulandı.
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları