Home page
Haber Menüsü


Konut Müşteşarlığı ve Hazine arazilerinin satışına tepki artıyor
Türkkonut Genel Başkanı Yılmaz Odabaşı, “İmar yetkisi olmadığı için, Konut Müsteşarlığı, elindeki arsa stoku ile havada kalacak” derken, Tim-Se Başkanı Aygün, arazi satışıyla gecekondulaşmaya dolaylı af geldiğini söyledi.
Ankara
AA
29 Haziran— Türkiye S.S. Yapı Kooperatifleri Merkez Birliği (TÜRKKONUT) Genel Başkanı Yılmaz Odabaşı, TBMM’de dün kabul edilen yasa ile kurulan Konut Müsteşarlığı’nın, imar yetkisinin bulunmaması nedeniyle, arsa üretimi konusunda etkin bir işlev yerine getiremeyeceğini, “kağıt üzerinde kalacağını” söyledi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  TBMM’de dün kabul edilen Konut Müsteşarlığı’nın kurulmasıyla ilgili yasayı değerlendiren Odabaşı, müsteşarlığın Hazine arazilerini kamulaştırma yetkisi bulunmasına karşın imar yetkisi bulunmadığına dikkati çekti.
       Arazi temini ile işin bitmediğini, bu arazilerinin imar planları yapılarak arsaya dönüştürülmesi gerektiğini anlatan Odabaşı, şu bilgiyi verdi:
       “Bugünkü işleyişte 25-50 binlik imar planları Bayındırlık Bakanlığı, 5 binlik planları 3030 sayılı yasaya göre büyükşehir belediyeleri, binlik uygulama planları ise ilçe belediyeleri yapıyor. Ankara’da binlik planları yapacak Yenimahalle Belediyesi CHP’li, 5 bin binlik planları yapacak büyükşehir belediyesi FP’li (parti kapatıldı), 50 binlik planları yapacak Bayındırlık ve İskan Bakanlığı da MHP’li. Uygulama birimlerinin farklı partilerde olmasından dolayı planlar gecikiyor.”
       Ankara-Eskişehir yolu mevkiinin 400 bin nüfusa göre planlandığını, ancak planlarda anlaşmazlık olduğu için, 4 yıldır beklediğine işaret eden Odabaşı, şöyle devam etti:
       “Plan yapma yetkisi olmayan bir Konut Müsteşarlığı’nın arsa üretmesi mümkün değil, müsteşarlık kağıt üzerinde ve elindeki arsa stoku ile kalır. Hazine’nin bugün 850 miyon metrekare arsası var. Bunun imar planı olmadığı sürece, bu arsaların üzerine birşey yapılması mümkün değil. Yasa görüşülürken verilecek önerge ile müsteşarlığa imar yetkisi verilebilir, ilgili kuruluşlardan imar koordinasyon kurulu kurulması sağlanabilirdi. Yasa, havada kaldı.”
       Konut Müsteşarlığı kurulurken, Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün de bu sistem içine alınması gerektiğini ifade eden Odabaşı, “milli Emlak arsa üretir, Arsa Ofisi planlama yapar, TOKİ, bu işin parasal koordinasyonunu sağlardı. Yasanın bir ayağı, Milli Emlak’ın dışarda kalması yönüyle de eksik” dedi.
       Türkkonut Başkanı Yılmaz Odabaşı da, özellikle işgal altında olan kamu arazilerinin imar ve ıslah planları yapıldıktan sonra satılması gerektiğini söyledi.
       Türkiye çapında imar-ıslah planlarının 3 ay gibi bir sürede yapılabileceğini iddia eden Odabaşı, şöyle devam etti:
       “Arazilerinin satılacağı yerde komisyonlar kurulacak. Bu komisyonlar gecekondu bölgesinde hangi konut kaç metrekare, nereye oturmuş diye bakacak. Bu çözüm değil. İmar-ıslah planı yapılmadan arsa üzerinde yaşayana satılırsa, mevcut kötü yapılaşma korunmuş olur.”
       
GARİH’TEN ARAZİ SATIŞINA DESTEK
       Toplu Konut Yapımcıları Derneği (TOKYAD) Başkanı Üzeyir Garih de, arsa ve konut üretimi ile ilgili birimlerin biraraya toplanmasını sağlayacak Konut Müsteşarlığı’nın kurulması yönündeki yasayı olumlu bulduğunu söyledi.
       Garih, yasa ile Emlakbank’ın gayrımenkullerininin de TOKİ’ye devredileceğini hatırlatarak, müsteşarlık tarafından üretilecek arazilere imar planı yapılması ve onaylanmasının daha da kolay olacağını ifade etti.
       
ZAMANLAMA DOĞRU DEĞİL
       Hükümetin kaynak yaratmak amacıyla göndeme getirdiği kamu arazilerinin satışı uygulamasını da değerlendiren Garih, bunun gerekli olmakla birlikte zamanlamasının önemli olduğunu söyledi.
       Ekonomideki durum nedeniyle piyasaların durgun olduğunu, alım gücünün düştüğünü anlatan Garih, elinde para olanların da gayrimenkule yatırmak yerine likit kalmayı istediğine dikkati çekti. Bunun arsalara olan talebi ve fiyatı olumsuz etkileyeceğini belirten Garih, Ekim-Kasım aylarından itibaren piyasada bir canlanma, talepte bir artış olabileceğini kaydetti.
       Yıkılamayacak durumda bulunan binaların mutlaka harç alınarak tecsil edilmesi gerektiğini vurgulayan Garih, iptal edilen Boğaz Kanunu kapsamında ruhsat alarak işe başlamış binlerce villa ve yapının durumunun belirsizliğini koruduğunu, bunların en tamamlandığını ne de yıkılabildiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:
       “Bunlar çirkinlik abidesi olarak kalırken, gecekondulaşma hızla sürüyor. Bana göre, bu kapsamdaki, ruhsatla inşaatına başlanmış, yasa iptal edilince yarım kalmış 1500 civarındaki villa harç alınarak tecsil edilmeli. Armutlu’da mahalle kurulmş, bunları yok edemezsiniz, yıkamazsınız. Bunları harç alıp tescil edilmeli. Yeni yapılanlar ise mutlaka yıkılarak, ağır yaptırımlar getirilmeli.”
       
TİM-SE: GECEKONDULAŞMAYA AF GELİYOR
       Türkiye İnşaat Müteahhitleri İşveren Sendikası (TİM-SE) Genel Başkanı Nazım Aygün, hükümet tarafından Meclis’e sevk edilen Hazine arazilerinin satışını öngören yasa tasarısıyla resmen kaçak yapılaşmaya ve gecekondulaşmaya dolaylı af geldiğini öne sürdü.
       Nazım Aygün yaptığı yazılı açıklamada, kaçak ve imar mevzuatına aykırı yapılaşmaya kesinlikle izin vermeyeceklerini seçim öncesinde taahhüt eden ve hükümet programına koyan siyasilerin, ekonomik krize sığınarak yine en kolay yolu seçtiğini savundu.
       Türkiye topraklarının yüzde 55’inin Hazine’ye ait olması gözönünde bulundurularak toplam 119 katrilyon liralık gelir elde edilmesi hedeflenen satışla gecekondulaşmanın yasallaştığı görüşünü dile getiren Aygün, şöyle dedi:
       “17 Ağustos Marmara depreminin yol açtığı zarar ve yeniden yapılanmanın bedeli 21 milyar dolar. Kaçak ve kalitesiz yapılaşmanın bedeli 50 bin insanımızın canına, 21 milyar dolarlık da bir hasara neden oldu. Biz hala günü kurtarmak için yine aynı hatayı işliyoruz. Bu arazilerin altyapısı ve projeleri hazırlanmadan satışa çıkarılması, imarı bozuk olan ülkemizde bu işlerin daha da bozulmasına yol açacaktır.”
       Nazım Aygün, arazilerin imar planları yapıldıktan sonra konut yapımında uzmanlaşan TÜRKKENT, KONUTBİRLİK, Emlak Konut gibi kurumlara kat karşılığı satılmasını, bu kuruluşların da yapacakları sosyal konutları uzun vadeli kredilerle halka satmasını önerdi.
       _____________________________________
       Konut Müsteşarlığı ne getiriyor?
       
TOKİ, GAYRİMENKUL ZENGİNİ OLACAK
       Emlak Bankası’nın bankacılık dışındaki mal varlıklarının ve iştirak paylarının devredilmesiyle, TOKİ, bir gayrimenkul zengini olacak.
       1998 yılından beri yeni kredi açamayan TOKİ, Emlak Bankası’nın bankacılık dışındaki mal varlıklarının idareye devrini öngören kararın uygulanmasıyla, diğer gayrimenkuller hariç olsa bile, Türkiye’nin en büyük GMYO’sunun da sahibi haline gelecek.
       TOKİ halen, tasfiye amacıyla Emlak Konut’a devredilen konut edindirme yardımı (KEY) hesaplarını, hak sahipleri adına temsil ediyor. Emlak Bankası’nın bankacılık dışındaki mal varlıklarının ve şirketlerdeki iştirak paylarının TOKİ’ye devri halinde, idare, sermayesi 640 trilyon lira olan Emlak Konut’un da tek sahibi olacak. Gerçek hak sahiplerine hisseler devredilene kadar, TOKİ öncelikle Emlak GMYO’daki 650 trilyon liralık hisseleri temsil edecek.
       Emlakbank’ın mal varlıklarının ve iştiraklerindeki hisselerinin devrinden sonra da TOKİ, Emlak Konut’a, ileri aşamada Emlak GMYO’ya tamamen sahip olmuş olacak.
       Emlak Bankası’nın, Emlak Konut ve diğer iştirakleri ve arsaları hariç, geçen yıl Aralık ayı itibariyle, peşin stok değeri 447 trilyon lira olan 3 bin 438 konut ve işyeri satışta bulunuyordu. Bankanın TOKİ’ye devredilecek gayrimenkullerinin bilanço değerinin 1 katrilyon lira düzeyinde bulunduğu, rayiç değerinin ise 2-3 ktrilyon liraya ulaşabileceği belirtiliyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları