Home page
Haber Menüsü


Airbus’tan Türkiye’ye güven tam
Airbus Başkan Yardımcısı Habib Fekih, Türkiye’nin Airbus askeri uçak projesine ilişkin niyet mektubunu imzaladığını belirtirken, “Türkiye’nin krizi kısa sürede aşacağına inanıyoruz” dedi.
İstanbul
AA
26 Haziran— Airbus satış ve iş geliştirmeden sorumlu Başkan Yardımcısı Habib Fekih, Türkiye’de ekonomik krizin etkilerinin beklenenden daha keskin ve dramatik olmadığını belirterek, “Türkiye’nin krizi kısa sürede aşacağına inanıyoruz” dedi. Fekih, Türkiye’nin de yer aldığı Airbus askeri uçak projesine ilişkin niyet mektubu anlaşmasının Le Bourget 2001 Havacılık Fuarı’nda imzalandığını bildirdi. Habib Fekih, İstanbul’da düzenlediği basın toplantısında, Airbus’ın faaliyetleriyle ilgili bilgi verdi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
KRİZ KISA SÜREDE AŞILACAK
       Habib Fekih, gazetecilerin Türkiye pazarıyla ilgili sorularını yanıtlarken, ekonomik krizin etkilerinin beklenenden daha keskin ve dramatik olmadığını söyledi.
       Fekih şunları, kaydetti: “Ekonomik krizin tabii ki etkileri var. Ama biz inanıyoruz ki, Türkiye hükümetin uyguladığı ekonomik önlemlerle bu krizi kısa sürede aşacaktır. Ekonomik krizin havacılık endüstrisine 3 etkisi var. Turizm trafiği, iş trafiği, Türkiye’nin yurtdışındaki soydaşlarının yarattığı trafik. Biz bu 3 alanın birlikte büyük bir yavaşlama içinde olduğunu görmüyoruz. Krizin etkileri beklendiği kadar keskin ve dramatik olmadı. Türkiye’nin bu krizi kısa sürede aşacağına inanıyoruz.”
       THY’nin özelleştirme çalışmalarıyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Fekih, “Biz THY şu formülle özelleşsin, ya da illa özelleşsin demiyoruz. Biz bu konuda tarafsızız. Ve THY bizim önemli bir müşterimiz. Türk Hava Yolları’nın hükümeti ile birlikte en iyi formülü bulacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.
       Fekih, bir gazetecinin Airbus’ın Türkiye pazarı ile Boeing kadar ilgilenmediğine ilişkin değerlendirmesi üzerine de, “Türkiye pazarı ile ilgileniyoruz. Türkiye pazarında varız ve aktifiz” diye konuştu.
       Habib Fekih, bir gazetecinin havayolu şirketlerinin sıkıntı içinde olduklarını söylemesi üzerine, tüm dünyada petrol fiyatlarının yükselmesiyle maliyetlerin arttığına işaret etti. Fekih, “Bu kriz 30 yıl önce olsaydı, şirketlerin çoğu batardı. Çünkü şu an uçaklar çok ekonomik uçuyor” dedi.
       
TÜRKİYE AİRBUS 400M PROJESİNDE
       Airbus’ın Türk pazarında da çok başarılı olduğunu kaydeden Fekih, 1984 yılında satın aldığı A310 ile Airbus’un ilk müşterilerinden olan THY’nin 1993 yılında da 4 motorlu, ultra uzun menzilli A340’ın ilk operatörlerinden olduğuna işaret etti.
       THY’nin 7 uçaktan oluşan A340 filosuyla İstanbul’dan ABD, Güneydoğu Asya, Japonya ve Güney Afrika’ya non-stop uçuşlar yaptığını hatırlatan Fekih, Türkiye’nin Airbus askeri uçak projesinde yer aldığını söyledi.
       Le Bourget 2001 Havacılık Fuarı’nda Airbus A400M askeri uçağı konusunda bir niyet mektubu anlaşması imzalandığını belirten Fekih, programda yer alan ülkelerin Türkiye, Lüksemburg, Belçika, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Portekiz ve İngiltere olduğunu söyledi. Airbus Başkan Yardımcısı Habib Fekih, “Başlangıç üretimi olarak 212 uçağın taahhüt edildiği projede Türkiye’nin 10 uçak taahhütü bulunuyor” dedi.
       
SİPARİŞLER İYİ GİDİYOR
       Airbus’ın dünya çapında havayolu şirketlerine pazardaki en modern ve en ekonomik uçak ailelerini sunduğunu kaydeden Fekih, şirketin 1970 yılından bu yana yaklaşık 180 müşteriden 4250 adet sipariş aldığını ve bunların 2600’ünü teslim ettiğini söyledi.
       2000 yılı cirosu 17.2 milyar dolar olan şirketin 100’den fazla koltuklu ticari uçak pazarının yaklaşık yarısını elinde tuttuğunu dile getiren Fekih, merkezi Toulouse’da olan Aribus’ın hisselerinin yüzde 20’sine Baesystems, yüzde 80’nine de Eads’ın sahip olduğunu kaydetti.
       Fekih, 30 farklı ulustan 44 bin kişiyi çalıştıran Airbus’ın global bir şirket olduğuna dikkat çekerken, Fransa, Almanya, İngiltere ve İspanya’da 15 geliştirme ve imalat tesisi, ABD, Çin ve Japonya’da üretim merkezleri, Brüksel, Dubai, Dublin, Moskova, Singapur ve Sydney’de irtibat büroları, Hamburg, Frankfurt, Washington, Pekin ve Singapur’da yedek parça, Miami, Pekin ve Toulouse’de eğitim merkezleri olmak üzere tüm dünyada 120 servis ofisi bulunduğunu bildirdi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları