Home page
Haber Menüsü


ABD ve Batı tepkili
ABD, demokratik seçimle gelen siyasi partilerin kapatılmasını, ilke olarak, uluslararası demokratik kurallara karşı olarak değerlendirdiğini bildirdi. İtalyan RAİ Televizyonu’nda son dumu tartışıldı.
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
22 Haziran— Anayasa Mahkemesi’nin, Fazilet Partisi’ni (FP) kapatma kararına ilişkin ABD Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray’dan yapılan eş açıklamalarda, “ABD, ilke olarak, demokratik seçimle gelen siyasi partilerin kapatılmasını, uluslararası demokrasi kurallarına karşı olarak değerlendiriyor” denildi.

   
 
       
    MSNBC News Ecevit: Kapatılmasına üzüldüm
MSNBC News Uras: FP partiler mezarlığında
MSNBC News FP'li Doğan: Türk milleti sağolsun
MSNBC News Ilıcak: Demokrasi açısından üzüldüm
MSNBC News AB: Gerekçeli kararı bekliyoruz
MSNBC News MHP'li Çetin: Ülke için iyi olmamıştır
MSNBC News DYP'li Gönül: Tasvip etmiyoruz
MSNBC News FP'li Malkoç: Karara uyacağız
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  ABD Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray açıklamasında, Türkiye’nin bütün partilerini temsil eden bir meclis komitesinin, parti kapatmayı zorlaştıracak şekilde anayasa değişikliğine gidilmesine ilişkin bir öneriyi masaya getirmesi, “cesaret verici” olarak nitelendirdi. Açıklamada, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Adalet Bakanı düzeyinde, bu alanda yapılacak reforma, son haftalardaki açıklamalarıyla destek verdikleri de hatırlatıldı.
       
İNGİLTERE
       İngiltere hükümeti, Türkiye’de Fazilet Partisi’nin kapatılması kararını üzüntüyle karşıladığını bildirdi.
       İngiliz Dışişleri Bakanlığı’nın bir sözcüsü, Avrupa Birliği adına bu konuda yapılan açıklamanın içeriğine katıldıklarını, bir siyasi partinin kapatılmasının, demokrasi ve düşünce özgürlüğü adına kaygı verici bir girişim olduğunu belirtti. Aynı sözcü, Avrupa Birliği’ne üye olmak isteyen ülkelerin uyması gereken bazı demokrasi ve insan hakları kriterlerinin bilindiğini, tüm ülkelere bu kriterlerin aynı ölçüde ve ödünsüz biçimde uygulananacağı gerçeğini de anımsattı.
       
AKPM: AİHM’NİN KARARI BEKLENSEYDİ
       Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Lord Russell Johston, Fazilet Partisi’nin (FP) kapatılmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararı beklenseydi daha iyi olurdu” dedi. Lord Johnston, Strasbourg’daki “İdam Cezasının Kaldırılmasına” ilişkin dünyada ilk kez düzenlenen kongrede, Türk gazetecilere yaptığı açıklamada, siyasi partilerin kapatılmasına karşı olduğunu belirterek, bunu Türkiye’de yaptığı temaslarda da dile getirdiğini söyledi. Johnston, AKPM’nin perşembe günü Genel Kurul’da yapacağı Türkiye oturumunda konunun gündeme getirileceğini belirtti.
       
RAİ TELEVİZYONU’NDA FP TARTIŞILDI
       İtalyan devlet televizyonuna bağlı haber kanalı “Rai News 24”, Fazilet Partisi’nin kapatılması kararını yakın plana aldı. İtalyan profesörler parti kapatılmasının Türkiye’nin AB’yle bütünleşme sürecini olumsuz etkileyeceğini vurgularken, Türkiye’den Prof. Heper ise Türkiye’nin İran’a dönüşmemesi için anayasal önlemlerin de alınmış olduğunu anlattı.


       
       “Next” adlı programda, Fazilet’in kapatılmasının Türkiye’yi nasıl etkileyeceği tartışıldı. Roma’daki IAİ (Uluslararası İşler Enstititüsü) adlı kuruluştan Prof. Roberto Aliboni ile Venedik Ca’ Foscari Enstitüsü’nden Çağdaş Yakın Doğu Tarihi Profesörü Mario Nordio’nun tartışmacı olarak hazır bulunduğu programa, telefon bağlantısıyla Bilkent Üniversitesi’nden Prof. Metin Heper de katıldı.
       
TÜRKİYE AB’YLE BÜTÜNLEŞME SÜRECİNİ KENDİSİ BALTALIYOR
       Prof. Nordio, Fazilet Partisi bünyesindeki ılımlı kanadın parti kapatmaya yönelik eleştirelerde son derece haklı olduğunu ileri sürerek, “Türkiye’deki bu partiyi, Afganistan veya İran’la karıştırmak doğru değil. Demokrasi çerçevesinde bir alternatif olarak ortaya çıkmış siyasi bir partinin kabul edilebilmesi anlaşılır şey değildir” şeklinde konuştu.
       Prof. Nordio, parti kapatma olayıyla, Türkiye’nin AB’yle bütünleşme sürecini baltaladığını ileri sürerek, “Sadece bir siyasi partiyi kapatmak değil, bu türden bir müdahaleyle Meclis’in dokusunu değiştirmek bile son derece vahim bir vakadır” dedi.
       Prof. Roberto Aliboni ise “Türkiye bu anayasayla AB’ye giremez” dedi. Prof. Aliboni, Türkiye’de anayasa himayesindeki MGK’nın İran’daki Devrim Muhafızları’yla bir anlamda aynı role sahip olduğunu iddia etti. “İran’da dine dayalı bir anayasa var, Türkiye’de ise kemalizm” şeklinde konuşan Prof. Aliboni’ye göre, “Türkiye’de ordu, Avrupa’dan ziyade ABD’nin desteği sayesinde siyasi arenada da belirleyici bir konuma sahip. Değişim istemiyorlar, temel sorun da buradan kaynaklanıyor”.
       İtalyan profesörler, Fazilet Partisi’nin kapatılmasının Türkiye’deki ekonomik krizi de derinleştireceğini iddia ettiler. “Ekonomik krizin aşılamaması, dış destek olmadığı için değil, Türkiye’de sağlam bir hükümet olmamasından kaynaklanıyor” diyen Prof. Aliboni’nin ifadeleriyle: “Kamu çalışanlarının maaşlarına zam yönünde karar alınması da, programı uygulayacak irade bulunmadığının göstergesi. Bu ekonomik kriz içerisinde Anayasa Mahkemesi ise, normalde varlığı problem olmayan bir partiyi, kapatmak suretiyle bir siyasi problem yaratmış olmakta”.
       
PROF. METİN HEPER: TÜRKİYE İRAN OLMAMALI
       Rai’deki programa telefon bağlantısıyla konuk olan Bilkent Üniversitesi profesörlerinden Metin Heper ise Anayasa Mahkemesi’nin kararına saygı gösterilmesi gerektiğini belirterek, “Türkiye’de İran’dakine benzer gelişmeler yaşanmaması için anayasal önlemlerin de alınmıştır” dedi.
       Prof. Heper, siyasi partilere yönelik bu tür kısıtlamaların Batı ülkelerinde de mevcut olduğunu ileri sürdü. Türkiye’de bazı kesimlerin ülkeyi İslami kurallarla yönetme peşinde koştuğunu söyleyen Prof. Heper, “Türkiye laik bir ülkedir, anayasa da buna müsaade etmemektedir” dedi.
       İtalyan tartışmacıların, Fazilet’in laiklik karşıtı olduğunun neye göre saptandığı yönündeki ısrarlı soruları karşısında ise Prof. Heper, yeni bir yasa değişikliğiyle Türkiye’de kolayca parti kapatılabilmesinin önleneceğini anlattı.
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları