Home page
Haber Menüsü


Prof. Tanör: Ara seçim olmaz
İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İnsan Hakları ve Anayasa Hukuku öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Tanör, kapatılan FP‘nin, aynı çizgideki 4. “aç-kapa partisi” olduğunu söyledi.
İstanbul
AA
22 Haziran— FP‘nin kapatılması kararıyla ilgili olarak bir açıklama yapan Prof. Dr. Tanör, “Türkiye, kapatılmış parti mezarlığı değil. Sadece etnik ve dinsel söylemli partiler kapatıldı. Diğerlerinin hepsi aç-kapa partileri idi” dedi.

   
 
       
    MSNBC News Ecevit: Kapatılmasına üzüldüm
MSNBC News Uras: FP partiler mezarlığında
MSNBC News FP'li Doğan: Türk milleti sağolsun
MSNBC News Ilıcak: Demokrasi açısından üzüldüm
MSNBC News AB: Gerekçeli kararı bekliyoruz
MSNBC News MHP'li Çetin: Ülke için iyi olmamıştır
MSNBC News DYP'li Gönül: Tasvip etmiyoruz
MSNBC News FP'li Malkoç: Karara uyacağız
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Parti kapatmaların ardından her seferinde siyasi açıdan bir hasar raporu çıkarıldığını dile getiren Prof. Dr. Tanör, son davanın bir “başörtüsü davası” olduğunu belirterek, “Korkulan ara seçim olmayacak. Siyasi istikrarın bozulması mümkün değil” diye konuştu. Prof. Dr. Tanör, siyasi açıdan ortaya atılan söylemlerden birinin de “kapatılan partinin milletvekilleri MHP‘ye geçerse, Bülent Ecevit hala başbakan olarak kalabilir mi” şeklinde olduğunu dile getirerek, “Burada atlanan bir şey var. Koalisyonun kuruluş protokolünde bu öngörüldü. Koalisyon üyesi partilerden birinin sandalye sayısı artsa bile Sayın Ecevit Başbakan. Bu, koalisyonun kuruluş protokolünde var” dedi.
        Kararın dış dünyadaki olası etkilerini de değerlendiren Prof. Dr. Tanör, şunları kaydetti: “Burada 2 boyut var. AB ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ne diyecek. 26 Haziran‘da yapılacak Türkiye-AB Ortaklık Konseyi Toplantısı var. Türkiye, bu toplantıya parti kapatan bir ülke olarak girmek istemiyordu. Avusturya Başbakanı‘nın, ‘parti kapatılmasına hoş gözle bakmayız‘ açıklaması var. Ama kendisi siyasi anlamda neofaşist bir parti ile koalisyon ortağı. AİHM‘de Türkiye‘deki parti kapatmalarla ilgili 3 dava sonuçlandı. Mahkeme, bu partilerin üçünün de sözleşmeye aykırı şekilde kapatıldığına karar verdi. Ancak bunlar etnik söylemli partilerdi. FP, bu kategoriye girmiyor. Bu parti başörtüsü söyleminde. Başörtüsü davalarının hepsini reddetti bu mahkeme. Avrupa siyasal mekanına dinsel unsur sokulamaz. Bu dinsel örgütlenmeleri AİHM, truva atı gibi ortak değerleri tahrik edici görüyor.”
        Anayasa Mahkemesi‘nin kararının siyasi açıdan “çok düşük yoğunluklu” bir karar olduğunu belirten Prof. Dr. Tanör, Anayasa Mahkemesi‘nin, Türkiye‘nin Avrupa ve iç siyasal mekanda zor durumda kalmasını engellediğini ve sorunu çözdüğünü kaydetti.
       
PROF. DR. GÜNDÜZ
       Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Arslan Gündüz de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, AİHM‘nin uyguladığı kriterlerle Anayasa Mahkemesi‘nin kriterlerinin birbirinden farklı olduğunu söyledi. AİHM‘nin, “teröre bulaşmayan” partilerin kapatılmasını kabul etmediğini ifade eden Prof. Dr. Gündüz, şöyle devam etti: “Avrupa‘da en çok parti kapatan ve AİHM‘de aleyhinde en çok karar çıkan devletiz. Başvuru durumunda Strasbourg‘daki mahkemede mahkumiyet kararı çıkarsa, hükümetin tedbir alarak bu partinin yeniden kurulması için gerekli düzenlemeleri yapması gerekiyor. Sadece tazminatı vererek kurtulamaz. ‘Ben parayı veririm, sözleşmeyi çiğnerim‘ diyemez.”
       
AVUKAT CEYHAN MUMCU
        Avukat Ceyhan Mumcu ise Anayasa Mahkemesi‘nin öncelikle demokrasi ve Cumhuriyetin varlığını korumak için hareket ettiğini, siyasi partilerin cumhuriyet ve demokrasi içinde var olabileceklerini söyledi. Siyasi partilerin, demokrasi ve cumhuriyet konusunda titiz ve duyarlı davranmaları gerektiğini belirten Mumcu, Anayasa Mahkemesi‘nin kararına ve gerekçesine saygı duyduğunu, ancak yine de üzüldüğünü kaydetti.
        Son dönemlerde, kapatılan Fazilet Partisi üyelerinin çok iyi muhalefet yaptıklarını ifade eden Mumcu, “Yeni kurulacak partide hata yapmayacaklarını düşünüyorum. Yeni partide içlerindeki tahrikçi, rejim karşıtı unsurları ve şovmenleri temizlemeleri gerekiyor” dedi. Mumcu, bu kararla birlikte bütün siyasi partilerin öz eleştiride bulunması ve nerede hata yaptıklarını tespit etmesi gerektiğini belirterek, Anayasa Mahkemesi‘nin çok partili sistemin ve demokrasinin ayakta durması için kararlar aldığını, buna katkıda bulunulması gerektiğini söyledi.
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları