Home page
Haber Menüsü


Yapı denetimi için yasa hazırlığı
Marmara depremi sonrası kontrolsüz ve kalitesiz yapılaşmayı önlemek için hazırlanarak yürürlüğe giren yapı denetimi hakkındaki 595 sayılı kanun hükmünde kararnamenin (KHK) Anayasa Mahkemesi tarafından iptalinin ardından bakanlık kanun taslağı hazırlıyor.
Ankara
AA
01 Haziran— Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, 595 sayılı KHK’nin Fazilet Partisi’nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi tarafından 26 Mayıs 2001 tarihinde iptal edilmesiyle birlikte inşaat sektöründe belirsizlikler oluştu.

   
 
       
    MSNBC News 'Yapı denetimi KHK'sı yenilensin'
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bu belirsizliklerin en başında ise KHK’nin yürürlüğe girmesiyle Türkiye genelinde 27 pilot ilde kurulan yapı denetim kuruluşları geliyor. Yapı denetim kuruluşları Anayasa Mahkemesi’nin iptaliyle birlikte hukuken yok sayılırlarken, bu şirketlerin halen ellerinde bulunan yarım kalmış işlerin ne olacağı konusuna açıklık getirilmesi gerekiyor.
       Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Başkanı Mustafa Pınar, Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla birlikte birdenbire hukuken yok sayıldıklarını ve fiilen işlem yapamaz duruma geldiklerini belirterek, şaşkınlıklarını dile getirdi. Özellikle de ellerindeki yarım kalmış mevcut işlerin akibeti konusunda bakanlıktan açıklama beklediklerini belirten Pınar, bakanlığın hukukçularla görüşerek soruna çözüm bulmaya çalışmasını istedi. Pınar, Türkiye genelinde 27 pilot ilde 520 yapı denetim kuruluşu bulunduğunu ve bu kuruluşlarda ise yaklaşık 15 bin kişinin istihdam edildiğini kaydeti.
       
BAKANLIK YETKİLİLERİ NE DİYOR?
        Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ise ortaya çıkan belirsizlikleri hukukçularla görüşerek çözmeye çalışıyor. Bakanlık yetkilileri, yapıların denetlenmesi konusunda ısrarlı olduklarının altını çizerlerken, sorunu acil olarak bir genelgeyle, kısa dönemde ise yasa ile çözmeye çalışacaklarını bildirdiler.
       Bakanlığın genelge çıkararak çözmeye çalışacağı sorunun başında, yapı denetim şirketlerinin ellerindeki mevcut işleriyle ilgili durumları ele alınacak.
       Genelgeyle şirketlerin ellerinde bulunan ancak bundan sonra devam ettiremeyecekleri işlerle ilgili alacak-vereceklerine netlik kazandırılmasına çalışılacak.
       Genelgede ayrıca, daha evvel yapı denetim kuruluşlarının oluru alınarak belediyeler tarafından verilen inşaat başlama ruhsatının da yine doğrudan belediyeler tarafından yaptırılacağına yer verilmesi düşünülüyor. Bakanlığın kısa vadede yapacağı bir diğer düzenleme ise kanun hükmünde kararnamenin yerine kanun taslağı hazırlamak olacak. Bakanlık bu konuda şimdiden çalışma başlatırken, ilgili tüm kesimlerin de görüşlerini almayı planlıyor. Hazırlanacak taslakta, kanun hükmünde kararnamede bulunmayan cezai müeyyidelere de yer verilecek.
       
KHK NELER ÖNGÖRÜYORDU?
       Bu arada, belli başlı deprem kuşağındaki iller yanında, büyükşehirlerin de yer aldığı “pilot iller” olarak belirlenen 27 ilde yürürlüğe girmiş olan KHK ile her türlü denetim yetkisi, idarenin elinden alınarak, “yapı denetim kuruluşlarına” verilmişti.
       Aynı zamanda, kanun kapsamında denetlenerek inşa edilmiş yapılara sertifika verilmesini öngören KHK’ya göre, yapılacak denetim hizmetlerinde, yalnızca ilgili mühendislik ve mimarlık meslek odalarınca uzmanlıkları belgelendirilmiş uzman mühendis ve mimarlar imza yetkisine sahip bulunuyordu.
       Her türlü yapının, “yapı denetim kuruluşlarının” kontrolü altında yapılmasını zorunlu kılan KHK, bu kuruluşları, yapım faaliyetlerini ve bu işlerde kullanılan malzemelerin standartlara uygunluğunu denetlemek ve jeoteknik raporları ile uygulama projelerini kontrol etmekle yükümlü kılıyordu.
       
UZMAN MİMAR-MÜHENDİS
        KHK, yapı denetim kuruluşlarının, bünyesinde uzman mühendis ve mimar bulundurmalarını ve bu kuruluşların sermayelerinin ise en az yüzde 51’inin, “uzman mühendis ve mimarlara” ait olmasını öngörüyordu. Yapı denetim kuruluşları, imar mevzuatı uyarınca ilgili idareye karşı öngörülen teknik sorumlulukları üstlenmiş, yapının, projelerine uygun olarak kısmen veya tamamen bitirildiğine dair, yapı denetim kuruluşu tarafından ilgili idareye rapor verilmeden, yapı sahibine yapı kullanma izni verilmiyordu.
       
SORUMLULUK
        KHK’ye göre, yapı denetim kuruluşları, denetimleri altında inşa edilen yapıların fen ve sanat kurallarına aykırı yapılması durumunda, ortaya çıkan zarardan, kusur aranmaksızın sorumlu tutulmuş, yapının taşıyıcı sisteminde meydana gelebilecek yapı hasarından dolayı 10 yıl, taşıyıcı olmayan diğer kısımlardaki yapı hasarından dolayı ise 2 yıl süreyle sorumlu olmaları öngörülmüştü.
       
PİLOT İLLER
       KHK uyarınca, yapı denetiminin başlatılmış olduğu 27 pilot il ise şöyle:
       “Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Düzce, Eskişehir, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Kütahya, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Yalova ve Zonguldak.”
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları