Home page
Haber Menüsü


Haliç’in kurtuluşuna köprü engeli
Haliç’in kurtarılması için Valide Sultan ve Unkapanı köprüleri yerine, ayaklı sistem üzerine tek köprü yapılması önerildi.
İstanbul
AA
02 Mayıs— İstanbul Üniversitesi (İÜ) Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü öğretim üyesi Doç. Dr. Erdoğan Okuş, Valide Sultan ve Unkapanı köprülerinin Haliç’te sirkülasyon için engel oluşturduğunu belirterek, “Haliç’in kurtarılması için en önemli adım, her iki köprünün de kaldırılarak ayaklı sistem üzerine tek bir köprü yapmaktır” ded

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İSKİ tarafından desteklenen, İÜ Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü, İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) koordinasyonuyla yürütülen “Su Kalitesini İzleme Çalışması” hakkında bilgi veren Doç. Dr. Okuş, 1996 yılında başlayan çalışmaya, 1997 yılında da Haliç’in dahil edildiğini söyledi.
       Çalışma çerçevesinde her ay tüm Haliç’i kapsayacak şekilde örnekler alınarak, sonuçlarının İSKİ’ye iletildiğini anlatan Doç. Dr. Okuş, Haliç’te su kalitesinde hızlı bir değişimin görülmeye başlandığını ve oksijen konsantrasyonunun hızla arttığını kaydetti.
       
“TOPLU BALIK ÖLÜMLERİ GÖRÜLEBİLİR”
        Doç. Dr. Okuş, bununla birlikte Haliç’te beklenmeyen şartların da olabileceğini dile getirerek, şu uyarılarda bulundu:
       “Bu çalışma kapsamında, Haliç’de çok yoğun miktarda besin elementleri olduğundan, denizdeki bitkisel organizmaların aşırı gelişim gösterdiğini tespit ettik. Daha önce oksijen olmadığı için bu gelişim olmuyordu. İyileşme başlayınca, denizdeki bitkisel organizmalar da aşırı gelişmeye başladı ve bunların bir kısmı da toksit türler...
       Bunlar belirli sayının üzerinde olduğunda, deniz ortamına toksin salıyorlar ve canlıların ölümüne sebebiyet veriyorlar. Bunlar belirli aralıklarla meydana gelebilir ve toplu balık ölümleri görülebilir. Ayrıca, belirli dönemlerde dipte oluşacak hidrojen sülfür, çürük yumurta kokusuna neden olacak. Bu tür endişelerimiz var.”
       
“YENİ VE TEK BİR KÖPRÜ YAPILSIN”
        Doç. Dr. Okuş, bugün gelinen noktada Eyüp, Sütlüce önüne kadar hidrojen sülfür tespit edilmediğini ve belirli bir oksijenli ortamın söz konusu olduğunu, ancak Kağıthane ve Alibeyköy derelerindeki deşarjların tamamen kontrol altına alınamaması nedeniyle bu noktalarda oksijensiz ortamın bulunduğunu belirtti.
       Haliç’in temizlenmesi için birinci öncelikli konunun ortama herhangi bir deşarjın girmemesi, ikincisinin de sirkülasyonu engelleyecek her şeyin ortadan kaldırılması olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Okuş, şunları kaydetti:
       “Sirkülasyon için köprüler büyük sorun... Galata Köprüsü yapılırken, Valide Sultan Köprüsü’nü kaldırarak sirkülasyonun sağlanması gerekirken, bu köprünün daha iç kesimlere konulması büyük bir hataydı. Fakat bu köprünün buradan kaldırılmasıyla ilgili talepler, sonuç vermedi. Şu anda köprünün bir bölümünün açık tutulması bile su sirkülasyonunu hızlandırdığı için çok kısa dönemde büyük iyileşmeler gördük.
       
“HALİÇ KURTULDU’ DİYEMEYİZ”
       Beklentimiz, Valide Sultan Köprüsü’nün tamamen açılması, Unkapanı Köprüsü’nün de kaldırılması... Çünkü elimizdeki veriler, Unkapanı Köprüsü civarında birikimin oluşmaya başladığını ve iyileşme çalışmalarına engel teşkil ettiğini gösteriyor”
       Doç. Dr. Erdoğan Okuş, Haliç’in kurtarılması için en önemli adımın, metro için yapılacak köprünün, Unkapanı Köprüsü’nün araç trafiğini de üzerine alacak şekilde, ayaklı sistem üzerine tek köprü olarak gerçekleştirilmesi olduğunu bildirdi.
       “Katedilen bu mesafeye karşı ‘Haliç kurtuldu’ diyemeyiz” diyen Doç. Dr. Okuş, “Bunun için Haliç’in biyolojik, fiziksel ve kimyasal açıdan tüm özellikleriyle belirli bir yapıya gelme zorunluluğu var” dedi.
       
“TEK KÖPRÜ MÜMKÜN DEĞİL”
        İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dursun Ali Çodur ise Unkapanı Köprüsü’nün kaldırılması gibi bir projelerinin olmadığını, hem kara, hem raylı sistem ulaşımını sağlayacak bir köprünün yapımının ise bilimsel olarak mümkün olmadığını söyledi.
       Böyle bir köprünün yapılması halinde çok geniş ve silueti bozan bir yapı ortaya çıkacağını belirten Çodur, YTÜ’nün de bu yönde görüşü bulunduğunu kaydetti.
       Çodur, buna karşın, Valide Sultan Köprüsü’nün mevcut yerinde şamandıralarını kaldırıp, kazıklar üzerine oturtacak bir çalışma yaptıklarını bildirdi.
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları