Home page
Haber Menüsü


İlk uzay turisti yola çıktı
Amerikalı işadamı Dennis Tito’yu taşıyan Soyuz uzay aracı, Baykonur Uzay Üssü’nden TSİ 10.37’de fırlatıldı. Tito, uzaya çıkan 415’inci kişi oldu.
NTV-MSNBC
    28 Nisan —  Amerikalı Dennis Tito’nun uzun yıllardır hayalini kurduğu tarihi yolculuk bugün başladı. Kazakistan’ın Baykonur Uzay Üssü’nden bugün TSİ 10.37’de fırlatılan Soyuz TM-32 uzay aracı Dennis Tito ile birlikte Rus kozmonotlar Talgat Musabayev ve Yuri Baturin’i de Uluslararası Uzay İstasyonu’na götürüyor. Soyuz’un pazartesi günü UUİ’na kenetlenmesi bekleniyor.  

   
 
       
    MSNBC News Bilgisayar hatası uzay istasyonunu karıştırdı
MSNBC News Endeavour'un dönüşü ertelendi
MSNBC News Tito sağlık kontrolünden geçti
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Live Vote is temporarily unavailable.

       61 yaşındaki Dennis Tito, altı gün sürecek uzay serüveni için Ruslara 20 milyon dolar ödedi. Tito’nun servetinin 200 milyon dolar olduğu söyleniyor.
       Eski bir roket mühendisi olan Tito, Rusya’da profesyonel kozmonot eğitimini aldı. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) ek zamana ihtiyaç duymaları nedeniyle Soyuz’un planlanandan daha geç kenetlenebileceğini söyledi. Soyuz’un fırlatılışıyla birlikte uzay yolculuğunu uzun yıllardır hayal eden Tito’nun rüyaları gerçek oldu. Fırlatılıştan kısa bir süre sonra merkezdeki görevliler Tito’ya kendisini nasıl hissettiğini sordu. Tito, Rusça “Khorosho” (Harika) diye cevap verdi. Yolculuktan önce Dennis Tito, “Bu uçuşun yaratacağı heyecanlar, sorunun üstesinden gelir. Kendimi hiç bu kadar mutlu hissetmemiştim” demişti.
       
UZAYDAKİ 415’İNCİ KİŞİ
       Tito, uzaya çıkabilme şansına erişen 415’inci kişi oldu. Tito, uzaya gitmek için ilk defa para ödeyen insan, ancak uzaydaki ilk sivil değil. NASA daha önce profosyonel olmayanları uzaya götürme girişiminde bulunmuştu. Amerikalı öğretmen Christa McAuliffe Challenger uzay mekiği ile yola çıkmış, ancak mekik fırlatıdıktan kısa bir süre sonra patlayınca diğer astronotlarla birlikte hayatını kaybetmişti. Bunun dışında bir İngiliz bilim adamı, Japon gazeteci ve Suudi Arabistan kraliyet ailesinin bir üyesi astronot olma şansını yakalamıştı.


       
       NASA önceki gün uzay istasyonundaki bilgisayarların arızalanması nedeniyle Endeavour’un dönüşünün iki gün ertelendiğini duyurmuştu. NASA, güvenlik gerekçesiyle Soyuz’un fırlatılması ve Dennis Tito’nun yolculuğunun ertelenmesini istemişti. Ancak Rusya buna karşı çıkmış ve ne olursa olsun Tito’nun gönderileceğini açıklamıştı. Rusya’da ilgili komisyon sağlık testlerini geçen Tito’ya da nihai izni vermişti.
       Endeavour ayrılmadan Soyuz’un UUİ’na kenetlenmesi mümkün
  UZAY TURİZMİ
Rüya mı gerçek mi?
Ay'da tatil
olmadığı için NASA arıza giderilmeden Soyuz’un gelmesinin büyük bir tehlikeye yol açabileceğini söylüyordu. Ancak dün NASA’dan yapılan açıklamada arızaların büyük bir bölümünün onarıldığını ve Soyuz’un yola çıkabileceği belirtildi. “Soyuz gelmeden Endeavour istasyondan ayrılmış olacak” diyen yetkililer Tito’nun tarihi yolculuğuna bir kez daha yeşil ışık yaktı.
       
’İZLE AMA DOKUNMA’
       Rusya Uzay Ajansı, Tito’nun UUİ’da sadece diğer astronot ve kozmonotları izlemekle yetineceğini, hiçbir şeye dokunmayacağını açıkladı. NASA da güvenlik gerekçesiyle Tito’nun kesinlikle cihazlara dokunmasını istemiyor. Ancak Tito, yetkililerle aynı fikirde değil. “Ben sadece zengin bir uzay yolcusu olmak istemiyorum” diyen Dennis Tito, bazı deneyimlerde bulunacağını söylüyor.
       Tito’nun amacı, ilk uzay turisti olarak bundan sondaki turistlere yolu açmak. Amerikalı işadamı kendisinden sonra, sanatçıların, müzisyenlerin, yazarların ve ‘yaratıcı insanların’ da uzaya çıkmasını istiyor. Mali sıkıntı çeken Rus yetkililer de Tito’ya katılıyor. Ruslar uzay turizminin iyi bir gelir kapısı olduğunu düşünüyor. NASA ise Ruslarya aynı fikirde değil. Öyle ki Tito’nun yolculuğuna bile istisnai bir durum nedeniyle izin verdi. Amerikalı yetkililer yakın vadede yeni ‘uzay kovboyları’ istemiyor.
       
MİR’E GİTMESİ PLANLANIYORDU
       Dennis Tito’nun aslında, Rusların ünlü Mir uzay istasyonuna gitmesi planlanıyordu. Ruslar, Mir’in işletme haklarını MirCorp adlı özel kuruluşa devretmişti. Bu şirket Mir’i uzay turizmi üssü olarak kullanmak istiyordu ve ilk müşteri de Tito’ydu. Ancak işler planlandığı gibi gitmedi. Mir ömrünü doldurduğu ve Ruslar hem UUİ hem de Mir’e kaynak ayıramadığı için bu emektar uzay istasyonu imha edildi. 20 milyon dolar ödeyen Tito ise ortada kaldı. Ruslar da çareyi uzay turistini UUİ’ya götürmekte buldu. NASA’nın ve UUİ’nin diğer ortaklarının buna tepkisi çok sert oldu. Aylar süren tartışmalar tam bir yılan hikayesine döndü. Geçen hafta NASA ve diğer ortaklar direnmekten vazgeçerek, sadece bir defa olmak üzere ‘ihtiyar macerapereste’ yeşil ışık yaktı.
       
RUSLAR YENİ TURİST PEŞİNDE
        Amerikalı işadamı Dennis Tito’nun bugün uzaya ilk turist olarak gitmesinin ardından, Ruslar 2. turistin de uzaya gönderilmesi için görüşmeler olduğunu açıkladılar. Kazakistan’ın Baykonur Uzay üssü Müdürü Yuri Koptev, 2. turistin kimliği konusunda bilgi vermeyi reddederken, “bu kişinin bir Rus olmadığını” söyledi. Amerikan USA Today gazetesi de dünkü sayısında, Titanic filminin yönetmeni James Cameron’un uzaya gidebilmek için Rus Uzay Ajansı yetkilileriyle temasta olduğunu duyurdu.
        Amerikalı yetkililer, Rusların uzay turizmini ‘canlandırmasına’ kesin bir şekilde karşı çıkarken, Cameron’un 2 veya 3 hafta içinde Rus yetkililerle bir sözleşme imzalayabileceği belirtiliyor.
       
 
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları