Home page
Haber Menüsü


ABD’de altı çocuktan biri fakir
ABD’de Çocuk Esirgeme Fonu adlı sivil toplum kuruluşunun araştırmasına göre, altı Amerikalı çocuktan biri fakirlik içinde büyüyor.
Washington
NTV-MSNBC
    20 Nisan—  ABD’li çocukların fakirlik çekmesinin nedeni olarak, parçalanmış ailelerin artışı ve alt-orta gelir seviyesindeki ailelerin arkasında hükümet desteği olmaması gösterildi. Araştırma ayrıca, ABD’li çocukların 18 yaşına gelene kadar TV ekranında ortalama 16 bin cinayet, 200 bin şiddet olayı izlediğini de ortaya koyuyor. Sağlık hizmetlerinden büyük oranda mahrum olan ABD’li çocukların aldıkları eğitim de şaşırtıcı derecede başarısız.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       Çocuk Esirgeme Fonu’nun araştırmasına göre, 1999 yılı rakamları, 12 milyon ABD’li çocuğun üç kişilik bir aile için fakirlik düzeyi olarak belirlenen yıllık 13.290 dolarlık sınırın altında yaşadığını gösteriyor.
“İnsanları aya yolladık, genetik kodu çözdük, küçücük mikroçiplerden milyarlarca dolar çıkardık. Nasıl oluyor da dördüncü sınıfa gelmiş çocuklara okumayı öğretemiyoruz?”
MARIAN WRIGHT EDELMAN
Çocuk Esirgeme Fonu Başkanı
       Kuruluşun başkanı Marian Wright Edelman, dünyanın en zengin ve güçlü ülkesi ABD’de hükümetin, çocukların daha iyi büyümesi için gücünü hissettirmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
       Amerikalı çocukların fakirlik oranının Kanada ve Almanya’dakinden iki kat, Fransa, Belçika ve Avusturya’dan ise altı kat fazla olduğu da vurgulanıyor.
       
“ÇOCUK BAKIMI” KRİZİ
       Ülkede sadece annesi tarafından büyütülen çocuklarda fakirliğin kat kat yaygın olduğu da açık bir gerçek. Evli çiftlerle büyüyen çocukların yüzde 8.4’ü fakirlik içinde yaşarken, sadece annesiyle birlikte büyüyen çocuklarda bu oran yüzde 42’ye çıkıyor. Çocuğunu tek başına büyüten annelerin nafile denebilecek çabaları da raporun dikkat çeken öğelerinden. Özellikle düşük gelir seviyelerindeki bekar anneler, her tür iş imkanını değerlendiriyorlar ve eskisinden çok daha fazla çalışıyorlar. Sonuç olarak, gelirlerinde meydana gelen kısıtlı artış, çocuklarının bakımı için harcanan paradaki artışı güç bela karşılıyor.
       Bunun yanısıra fakir aileler, gelirlerinin yüzde 35’ini çocuk bakımı için harcıyorlar. Zengin ailelerde ise bu oran sadece yüzde 7.
       Araştırmanın raporu, tüm bu bulgularla birlikte ABD’nin alt gelir grubunda ciddi bir çocuk bakımı krizi yaşandığını da gözler önüne sermiş oldu. Bu krizin en çarpıcı sonuçlarından biri de, 5 ile 14 yaş arasındaki 7 milyon çocuğun gün boyu tek başına kalıyor olması.
       
SAĞLIK HİZMETLERİ YETERSİZ
       Çocuk Esirgeme Fonu raporu, milyonlarca ABD’li çocuğun yeterli sağlık hizmetine ulaşamadığını da gösterdi. Rakamlar yıldan yıla iyiye doğru gitmekle birlikte, oldukça yüksek. 1998 yılında 11.9 milyon, 1999’da ise 10.8 milyon çocuğun bakımdan yoksun kaldığı belirtiliyor.
       Sağlık hizmetleri, özellikle farklı ırk gruplarına ulaşamıyor. Altı siyah çocuktan biri sağlık hizmeti görmezken, Hispanik çocuklarda bu oran dörtte bir.
       
SUÇLA İÇİÇE BÜYÜYORLAR
       Araştırma, her yıl üç milyon çocuğun büyükler tarafından kötü muameleye maruz bırakıldığını gösteriyor. Bu kötü muamelelerin yüzde 40-80’lik bölümü alkolle ve bağımlılık yapıcı maddelerle ilişkili olarak gerçekleşiyor.
       ABD’li çocuklar mağdur oldukları kadar suçlu da. Aynı araştırmaya göre, ABD’de suç oranı yüzde 8 düşmekle birlikte, işlenen suçların kurbanlarının yüzde 22’sini çocuklar oluşturuyor.
       Çocuk Esirgeme Fonu’nun araştırma raporunda, çocukların yaşam tarzı da işlendi ve Amerikalı çocukların haftada ortalama 28 saat TV izlediği belirtildi. Çocuklar 18 yaşına gelene dek, TV ekranında yaklaşık 16 bin cinayet görüyor, 200 bin şiddet olayı izliyor.
       
EĞİTİM YERLERDE SÜRÜNÜYOR
       ABD’li çocukların eğitimi konusunda da kötü sonuçlar ortaya çıktı. Bu sonuçların en çarpıcısı ise, dördüncü sınıfa devam eden çocukların sadece yüzde 31’inin başarılı bir şekilde okuyup yazabiliyor olmaları.
       Çocuk Esirgeme Fonu Başkanı Marian Wright Edelman’ın bu konuyla ilgili olarak kullandığı tepki dolu ifade, aslında raporun ortaya çıkardığı tüm sonuçlar için gösterilebilecek bir tepkiyi içeriyor: “İnsanları aya yolladık, genetik kodu çözdük, küçücük mikroçiplerden milyarlarca dolar çıkardık. Nasıl oluyor da dördüncü sınıfa gelmiş çocuklara okumayı öğretemiyoruz?”
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları