Home page
Haber Menüsü


İstanbul’un 2 yakasına yatırım farkı
İstanbul’da geçen yıl toplam 1 katrilyon 652 trilyon 383 milyar liralık kamu yatırımının yaklaşık 618 trilyon lirası Anadolu, 1 katrilyon 33 trilyonu da Avrupa yakasına yapıldı.
İstanbul
AA
6 Nisan— Anadolu yakasındaki belediyelerin başkanları, iki yaka arasındaki gelişmişlik farkının giderilmesini istediler. İstanbul Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü verilerine göre, geçen yıl İstanbul’da başta tarım, ulaştırma, imalat, enerji, eğitim, sağlık, turizm ve konut olmak üzere toplam 1 katrilyon 652 trilyon 610 milyar liralık kamu yatırımı gerçekleştirildi. Yatırımların yaklaşık 618 trilyon 703 milyar lirası Anadolu, 1 katrilyon 33 trilyon 906 milyarı da Avrupa yakasına yapıldı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yerel yönetimlerden sorumlu Vali Yardımcısı Kamer Diribaş, İstanbul’da yapılan kamu yatırımlarının dağılımı sırasında Anadolu-Avrupa gibi bir ayrım yapılmasının söz konusu olmadığını kaydetti.
        Diribaş, Anadolu yakasında görülen en büyük eksikliğin sosyo-kültürel alanda olduğunu belirterek, bu durumun da bölgedeki yerleşim yerlerinin yeni oluşmasından kaynaklandığını söyledi. Bu sorunları gidermek için bölgedeki belediye başkanlarının proje üreterek kendilerine iletmesi gerektiğini dile getiren Diribaş, kendilerinin de bu projeleri Başkent’e havale edeceklerini, yatırım yapılması konusunda son onayın ise hükümetin verdiğini vurguladı.
        Yatırımlardan sorumlu Vali Yardımcısı Mehmet Seyman da, Anadolu yakasının Avrupa’ya göre daha az gelişmesinin nedenlerinin başında göç olgusunun geldiğini belirterek, şunları söyledi:
        “İstanbul’a gelen insanların ilk göç ettiği yerlerin başında Anadolu yakası geliyor. Dolayısıyla devlet bölgeye bir planlama yapmadan, burası göç edenler tarafından işgal ediliyor. Ortaya da çarpık bir yapılaşma çıkıyor. Bu çarpık yapıyı düzeltmek hem zaman alıyor hem de daha çok kaynak gerektiriyor.”
       
ANADOLU YAKASI BELEDİYE BAŞKANLARI
        Sorunlarına ortak çözümler bulmak amacıyla 22 ilçe ve belde belediyesinin biraraya gelerek oluşturduğu Anadolu Yakası Belediyeler Birliği’nin sekreteryasını yürüten Pendik Belediye Başkanı Erol Kaya, yaptığı açıklamada İstanbul’un iki yakası arasındaki farklılıklara dikkat çekti.
        Anadolu Yakası’nda ulaşım, konaklama, sağlık, spor, turizm, eğitim, tarihi ve kültürel dokunun korunması gibi alanlardaki yatırımların, kentin diğer yakasına oranla çok eksik olduğunu belirten Kaya, “Ulaşımı, haberleşmeyi felç ediyorsunuz, insanların psikolojik olarak ruhi dengesini bozuyorsunuz. Havaalanı, metro, raylı sistem, İETT orada. Karşıda İETT ağı daha yoğun, kalitesi daha yüksek” dedi.
        Anadolu Yakası’nda 5 yıldızlı otel bulunmadığını hatırlatan Kaya, “İstanbul’un Avrupa Yakası’ndaki 5 yıldızlı otel sayısını ben bilmiyorum. Devlet otel yapmıyor ama altyapısını hazırlarsanız müteşebbisler gelip bunu yapıyor” diye konuştu. Kurtköy’deki Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı’nı da eleştiren Erol Kaya, buradan yalnızca Ankara’ya değil, diğer kentlere de seferler yapılması gerektiğini belirtti.
       
“İSYAN DEĞİL”
        Anadolu Yakası’ndaki belediyelerin bu girişiminin bir “isyan hareketi” olarak görülmemesi gerektiğini anlatan Erol Kaya, “Bu, bir olayı teşhis etmek ve çözüm üretmektir” dedi.
        Kaya, üniversitelerin, sağlık tesislerinin de Avrupa Yakası’nda yoğunlaştığını dile getirerek, “10 milyonluk İstanbul’da 4 milyon kişi Anadolu Yakası’nda oturuyor. Ama bu yapıyı bozmadığınız müddetçe, bu 4 milyon insanı 2 boğaz köprüsünden geçirmek zorundasınız. Bunun bir şekilde değişmesi lazım” diye konuştu. İstanbul’da her 350-400 bin kişiye bir spor tesisi, her 350 kişiye ise bir kahvehane düştüğünü ifade eden Erol Kaya, olimpiyat nedeniyle gündeme gelen tesislerin de Avrupa Yakası’nda yoğunlaştığını kaydetti. Kaya, “Hata olduğunu herkes kabul ediyor. Mesela olimpiyatlarda, su sporları dalında Adalar’ı unutmak, İstanbul’u unutmaktır” dedi.
       
ÖZTÜRK: “ANADOLU YAKASI UNUTULMUŞ”
        Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de, Anadolu Yakası’nın her bakımdan yıllardan beri ihmal edildiğini belirterek, kamu yatırımları yapılmaması nedeniyle bölgede sivil yatırımın da gerçekleşmediğini söyledi.
        Anadolu Yakası’nın geri kalmışlığının olimpiyat oyunlarıyla gündeme geldiğini ve bu yatırımlarda da Avrupa Yakası’na öncelik tanındığını anlatan Öztürk, “İstanbul, olimpiyatlara, iki kıtanın birleştiği kent olarak aday oluyor. Ama yatırımlarda Anadolu Yakası yok” dedi. Spor dışındaki alanlarda İstanbul Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’nin “çok ciddi yaklaşımları” olmadığını savunan Öztürk, şunları kaydetti:
        “Kültür merkezleri, raylı sistem, metro, her yatırım karşıya yapılmış. Anadolu Yakası yok sayılmış. Metronun daha fizibilitesi bile yok. İnsanlar düğünlerini yapmaya bile karşıya gidiyor. Anadolu Yakası unutulmuş addediliyor.” Ümraniye Belediye Başkanı Mehmet Bingöl ise Osmanlı döneminden bu yana yatırımların sürekli Avrupa Yakası’nda yoğunlaştığını belirtti. Bingöl, “Anadolu Yakası’nda, spor, kongre, kültür ve sosyal tesisler olsa insanlar akın akın karşıya gitmez. Biz, Anadolu Yakası’nın ihmal edilmiş, üvey evlat muamelesi gören bir konumda olmasını istemiyoruz” dedi.
       
SEKMEN: “E-5’İN DEVRİ GERÇEKLEŞSİN”
        Kartal Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de, yatırımların artırılarak iki yaka arasındaki farklılığa son verilmesini istedi. Anadolu Yakası’na tesis yapılması için yer sorunu olmadığını ifade eden Sekmen, bu alanların altyapılarını da 2 ay içinde hazırlayabileceklerini bildirdi.
       Ulaşımda raylı sistemin eksikliğine de değinen Sekmen, “E-5’in ortası boş. Yıllardan beri talep ediliyor. E-5’in devri gerçekleşsin ve raylı sistem tüp geçitle Avrupa Yakası’na bağlansın. Banliyö hattına bir sıra daha hat döşenerek hızlı tren konulsun” diye konuştu.
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları