Home page
Haber Menüsü


ABD'de Idaho sakinleri muhteşem manzaralara tanık oldu. Gökteki ışık kaynaklarını UFO zannedenler de oldu
Manyetik fırtına görsel şova dönüştü
Güneş’teki patlamalardan kaynaklanan manyetik fırtınalar, uydu haberleşmesini aksatırken, gökyüzünde muhteşem görüntüler oluşturdu
Moskova
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    2 Nisan —  Güneş’te son on yılda görülen en büyük güneş lekesinin patlamasıyla ortaya çıkan manyetik fırtınalar cuma gününden itibaren Dünya’ya ulaştı. Uydu haberleşmesini etkileyen manyetik fırtına, ABD’nin bazı bölgeleri başta olmak üzere Dünya’nın kuzey bölgelerinde muhteşem ışık oyunlarının ortaya çıkmasına neden oldu.  

   
 
       
    MSNBC News Dev güneş lekesi patlayabilir
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  ABD’nin Nevada, California ve Arizona bölgelerinde yaşayanlar gökyüzünü aydınlatan kızıl ve yeşil renk oyunlarına şahit oldu. Bilim adamları, son 20 yıl içinde gökyüzünde bu kadar görkemli bir şova tanık olmadıklarını belirtirken, bazı insanlar küçük ışık noktalarını UFO zannetti. Uzmanlar, gökyüzündeki ışıkların her hangi bir zararı olmadığını söyledi.
       
BÜYÜK PATLAMA
Patlamalar, Noaa 9393 adı verilen güneş lekesi grubundan kaynaklandı
       NASA’dan yapılan açıklamaya göre, çarşamba ve perşembe günü Noaa 9393’den kaynaklanan iki büyük solar patlama gerçekleşti. Saatte 1.6 milyon kilometre hızla yol alan manyetik fırtınalar, cuma akşamından itibaren Dünya’ya ulaşmaya başladı. Perşembe akşamı gerçekleşen en büyük patlamanın Dünya’ya ulaşması 24-36 saat sürdü. Uzmanlar, bu patlamanın en kuvvetli güneş lekeleri için kullanılan X sınıfı olduğunu söyledi. Diğer patlamalardan kaynaklanan manyetik fırtınaların daha az yoğun olduğu belirtiliyor.
       Bilim adamları yaklaşık bir aydır Noaa 9393 olarak nitelendirilen güneş lekesi grubunu izliyordu. Uzmanlar hafta içinde yaptıkları açaklamada son on yılda görülen en büyük güneş lekesi grubunun patlayabileceği uyarısında bulunmuştu. Noaa 9393’ün büyüklüğü Dünya yüzeyinin 13 katına eşit.
       
İLETİŞİMİ AKSATIYOR
        Manyetik fırtınalar, insanlar üzerinde fiziksel ve psikoloji etkiler yapabiliyor, başta uydu haberleşmesi olma üzere telekomünikasyonu aksatıyor. Ayrıca, yörüngedeki uzay istasyonu ve uzay mekiklerine de zarar verebiliyor. Çok nadiren olsa da bu tür fırtınalar Dünya’daki elektrik santrali ve boru hatları gibi ekipmanları da etkileyebiliyor. Güneş’teki patlama ve manyetik fırtınaların en ‘güzel yanı’ ise, kuzey bölgelerinde gökyüzünde ortaya çıkan aurora’lar.
       NASA yetkilileri, cuma günü Dünya’ya ulaşmaya başlayan manyetik fırtınaların bazı yüksek frekans radyo kanallarını ve düşük frekans navigasyon sinyallerini etkilediğini duyurdu.
Manyetik tanecikler Dünya atmosferinin üst katmanlarına çarptığında bu görüntüler ortaya çıkıyor
       Rus bilim adamları da bu manyetik fırtınanın, 2001 yılında yaşananların ikincisi ve en güçlüsü olduğunu, hatta, “son on yılda yaşanan manyetik fırtınaların en şiddetlileriyle karşılaştırılabilecek güçte olduğunu” belirttiler. Rusya Yeryüzü Manyetizm Enstitüsü manyetik fırtınanın güçlü etkilerinin fırtınanın başladığı ilk saatlerden itibaren gözlemlenmeye başlandığını kaydetti.
       
‘DEVASA GÜNEŞ LEKESİ’
       Noaa 9393 olarak nitelendirilen güneş lekesi grubu ilk olarak bir ay önce gürülmüştü, ancak şu anki kadar büyük değildi. Güneşin dönüşüyle birlikte görüş alanından çıkan leke, bir kaç gün önce yeniden ortaya çıktığında gökbilimciler bu kadar büyümüş olması karşısında şaşkına döndü.
       ABD’nin Sacramento kentindeki Ulusal Gözlemevi yetkilileri, güneş lekesinin büyüklüğü için ‘devasa’ ifadesini kullanarak, “Bu solar dönemde gördüklerimiz içinde en büyük olanı” dedi.
       Yaklaşık her 11 yılda bir Güneş, yüzeyindeki lekelerin her zamankinden daha fazla olduğu bir doruk noktasına erişiyor. Uzmanlar, 2001 yılının bu periyodtaki doruk noktası olduğunu söylüyor.
       Güneş lekeleri, Güneş’in yüzeyindeki, etrafına göre çok daha soğuk olan bölgelerden oluşuyor. Kontrastan dolayı karanlık gözüken bu lekeler eğer tek başlarına olsalardı çok daha parlak gözükecekti. Lekeler, Güneş’in görülebilir yüzeyinden yükselen yoğun manyetik alanlardan kaynaklanıyor.
 
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları