Home page
Haber Menüsü


Zorunlu deprem sigortası bitiyor
Zorunlu deprem sigortasını 27 Mart Salı gününe kadar yaptırmayanlar, meydana gelebilecek bir deprem sonucunda devletin yaptığı afet yardımından yararlanamayacaklar.
Ankara
AA
22 Mart— Hazine Müsteşarlığı yetkilileri, konuyla ilgili bilgi verirken, bu konuda vatandaşı uyardılar. Vatandaşların 27 Mart 2001 tarihinden önce sigortasını yaptırmaları uyarısında bulunan yetkililer, aksi takdirde olası bir deprem sonucunda vatandaşın mağdur olacağına dikkati çektiler.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Hazine yetkilileri, sigorta yaptırmamış olanlara ilişkin cezai önlemleri içeren Zorunlu Deprem Sigortası yasa tasarısının ise yaklaşık 3 aydır TBMM gündeminde olduğunu bildirdiler. Yetkililer tasarının henüz TBMM komisyonlarında da ele alınmadığını kaydettiler.
       
TASARI NE ÖNGÖRÜYOR
        Kamu binaları ile köylerdeki binalar dışındaki tüm yapıların 27 Mart 2001 tarihine kadar sigortalanmasını öngören Zorunlu Deprem Sigortası yasa tasarısıyla, sigorta yaptırılmaması durumunda para cezası öngörülüyor. Tasarıda, sigorta yaptırmayanlara, yaptırmadıkları her yıl için ilgili yılda ödemeleri gereken prim tutarının dörtte biri oranında ceza öngörülürken, Hazine yetkililerinin, ceza miktarının prim tutarının yarısına yükseltilmesi konusunda Başbakanlığa gönderdikleri ek düzeltme yazısıyla da bu cezanın, geriye doğru en fazla üç yıl için uygulanması planlanıyor. Hazine yetkilileri, değişikliğin “caydırıcılık“ açısından gerekli olduğuna işaret ederken, en önemli caydırıcılığın ise sigorta yaptırılmamış binaların 27 Mart 2001 tarihinden sonra olası bir depremde görecekleri zararın devlet tarafından karşılanmayacak olmasına dikkati çektiler.
        Halen TBMM‘de bulunan tasarı, “Bağımsız bölümler, tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar, bu binaların içinde yeralan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler ile doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya verilen kredi ile yapılan meskenlerin“ zorunlu olarak sigortalanmasını öngörüyor. Tasarının yasalaşmasından sonra yapılacak binalar da içinde yaşanmaya başlanılmasından sonraki en geç bir ay içinde sigortalanacak.
       
DOĞAL AFET SİGORTALARI KURUMU
        Tasarıda ayrıca, zorunlu deprem sigortası yapmak üzere bir “Doğal Afet Sigortaları Kurumu“ kurulması da öngörülüyor. Kurul, Başbakanlık, Hazine Müsteşarlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, SPK, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği‘den birer temsilci ile inşaat, jeofizik, jeoloji mühendisliği bölümlerinden mezun bir üye ile kurum idaresini temsilen bir üye“den oluşacak. Kurumun genel yönetimi bir kurul tarafından, kurum işleri ise kurum idarecisi sıfatıyla bir sigorta veya reasürans şirketi tarafından yürütülecek. Kurul üyeleri, Müsteşarlığın teklifi üzerine Bakan tarafından atanacak. Bakan, üyeler arasından birini başkan olarak görevlendirecek. Tasarıda, kurulun görevleri ise şöyle yer aldı:
        “-Kurumun işleyişine ilişkin politikaları tespit etmek ve çalışma planını düzenlemek,
       -Kurulca alınan kararların yürütülme esaslarını belirlemek,
       -Tazminat ödemelerine ilişkin usul ve esasları belirlemek ve tazminat ödemelerinin en kısa sürede yapılmasını sağlamak,
        -Risk paylaşımı ve reasürans planını onaylamak,
       -Kurum varlıklarının yatırıma yönlendirilmesine ilişkin usul ve esasları tespit etmek, gerekirse bu amaçla bir yatırım yöneticisi belirlemek,
       -Bakana kurumun faaliyetleri hakkında bilgi vermek ve kurumun mali yeterliliğini olumsuz yönde etkileyebilecek hususların tespit edilmesi durumunda alınması gerekli tedbirlere ilişkin olarak bakana önerilerde bulunmak,
        -Halkla ilişkiler ve tanıtım kampanyaları yapılmasına karar vermek,
       -Zorunlu deprem sigortası kapsamında olan tüm binaların sigortalanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri almak.“
        Bu kurum, zorunlu deprem sigortası için teminat verecek. Bu sigortaya ilişkin poliçeler, yangın sigortası branşında ruhsatı bulunan Türkiye‘de kurulmuş sigorta şirketleri aracılığı ile yapılacak.
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları