Home page
Haber Menüsü


Sabiha Gökçen  
Sabiha Gökçen, Eskişehir'de hava oyunlarını izlerken.
Atatürk’ün manevi kızı yaşamını yitirdi
Atatürk’ün manevi kızı Türkiye’nin ilk kadın subay havacısı Sabiha Gökçen, Ankara’da hayata gözlerini yumdu.
Ankara
AA
 
    22 Mart—  Dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen, 88 yıllık hayatını yaşgünü olan 21 Mart‘tan bir gün sonra noktaladı. Gökçen’in adı İstanbul Kurtköy’de yapılan havaalanına verilmişti.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Sabiha Gökçen, 1913 yılında Bursa’da doğdu. Atatürk’ün 1925 yılında manevi evlat edindiği Gökçen, Çankaya İlkokulu ve İstanbul Üsküdar Kız Koleji’nde öğrenim gördü. 1935 yılında Türk Hava Kurumu’nun Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu’na giren Gökçen, Ankara’da A.B. Yüksek Planörcülük brövelerini aldı. Gökçen, 7 erkek öğrenciyle birlikte Rusya’ya gönderilerek yüksek planörcülük eğitimini tamamladı.
       
ASKERİ PİLOT

       1936 yılında Askeri Hava Okulu’na giren Gökçen, burada gördüğü özel eğitimden sonra askeri pilot oldu. Eskişehir’de 1. Tayyare alayında bir süre staj yapan Gökçen, avcı ve bombardıman uçaklarıyla uçtu. Gökçen 1937 yılındaki Trakya ve Ege manevralarında görev aldı, aynı yıl Dersim harekatına katıldı.
       1938 yılında Balkan devletlerinin davetlisi olarak uçağı ile bir Balkan turu yapan Gökçen, daha sonra Türk Hava Kurumu Türk kuşuna başöğretmen tayin edildi. Sabiha Gökçen, 1955 yılına kadar bu görevini sürdürdü.
       Gökçen’in adı İstanbul Kurtköy’de yapılan havaalanına verilmişti.
       
İZGİ’NİN MESAJI
       TBMM Başkanı Ömer İzgi, Atatürk’ün manevi kızı Sabiha Gökçen’in yaşamını yitirmesi nedeniyle bir başsağlığı mesajı yayımladı.
        İzgi, mesajında, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün manevi kızı ve Türkiye’nin ilk kadın havacısı Sabiha Gökçen’in vefat etmesinden dolayı büyük üzüntü duyduğunu bildirdi.
Gökçen adınını verildiği havalimanının açılışında
Sabiha Gökçen        Ömer İzgi, mesajında şunları kaydetti:
       “Sabiha Gökçen, havacılık alanında gösterdiği üstün başarıyla, olanak tanındığında kadınlarımızın yaşamın her alanında görev üstlenebileceğini ve başarılı olacağını kanıtlamış, cumhuriyetin ve çağdaş Türk kadınının simgesi olmuştur.
        Yaşamını ulusumuza adayan Sabiha Gökçen, havacılık alanındaki bilgi ve birikimini Türk Hava Kurumu’nda aldığı başöğretmenlik görevi ile yeni kuşaklara aktarmış, pek çok havacının yetişmesine katkıda bulunmuştur.”
       
CHP GENEL BAŞKANI BAYKAL, GÖKÇEN‘İN MANEVİ KIZI ÖZOGAN‘A BAŞSAĞLIĞI TELGRAFI GÖNDERDİ
       CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Sabiha Gökçen‘in manevi kızı Sabiha Özogan‘a başsağlığı telgrafı gönderdi. Baykal, telgrafında, Atatürk‘ün manevi kızı Gökçen‘in vefatından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Baykal, şunları kaydetti: “Türkiye‘nin ilk kadın pilotu olan Sabiha Gökçen, yaşamı boyunca çağdaş Türk kadınının cesaretinin ve azminin bir sembolü olmuştu. Sabiha Gökçen‘in, Türk kadınının gönlünde her zaman çağdaşlığın, Atatürk ilke ve devrimlerine bağlılığın değişmeyen kişiliği olarak kalacak olması tek tesellimizdir. Merhumeye Allah‘tan rahmet, ailesine ve tüm Türk ulusuna başsağlığı dilerim.“
       
BAHÇELİ’NİN MESAJI
       MHP Genel Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, Türk kadınının neleri başarabileceğinin Atatürk‘ün manevi kızı, Türkiye‘nin ilk kadın havacısı Sabiha Gökçen‘in kişiliğinde görüldüğünü belirtti. Bahçeli, Gökçen‘in vefatı dolayısıyla yayınladığı mesajda şunları kaydetti: “Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Atatürk‘ün manevi kızı ve ülkemizin ilk kadın havacısı olan Sabiha Gökçen‘in vefatından dolayı büyük üzüntü duydum, kendisine Cenab-ı Allah‘tan rahmet diliyorum. Türk kadını, kendisine fırsat verildiği takdirde üstün becerisi ve kabiliyeti ile neleri başarabileceğini merhume Sabiha Gökçen‘in kişiliğinde göstermiştir. Bu vesileyle bütün milletimize başsağlığı dileklerimi sunuyorum.“
       
OKUYAN’IN MESAJI
       Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, Atatürk‘ün manevi kızı ve Türkiye‘nin ilk kadın pilotu Sabiha Gökçen‘in ölümü dolayısıyla bir başsağlığı mesajı yayımladı. Okuyan, mesajında şunları kaydetti: “Cumhuriyetimizin kurucusu yüce Önder Atatürk‘ün manevi kızı ve Türkiye‘nin ilk kadın havacısı Sabiha Gökçen‘in vefat etmesinden dolayı büyük üzüntü duyuyor, merhuma Cenab-ı Allah‘tan rahmet diliyorum. Sabiha Gökçen, üstün başarılarıyla çağdaş Türk kadınının neler yapabileceğini göstermiştir. Bu haliyle, Cumhuriyet‘in ve çağdaş Türk kadınının simgesi olan Sabiha Gökçen‘in vefatı dolayısıyla bütün milletimize başsağlığı dileklerimi iletiyorum.“ Okuyan, ayrıca Gökçen‘in manevi kızı Sabiha Özogan‘a da başsağlığı telgrafı gönderdi.
       
JAPON GAZETECİYLE SON RÖPORTAJ
        Ankara‘da bugün vefat eden Atatürk‘ün manevi kızı ve Türkiye‘nin ilk kadın pilotu Sabiha Gökçen ile son röportajı yapan Japon Mainichi Shimbun gazetesi yazarlarından Yoshiaki Ito, “Türk halkı için büyük bir kayıp. Kalbim kederle dolu. Ama Japon okurlara son mesajını aktaran kişi olmaktan buruk bir mutluluk duyuyorum“ dedi. Gökçen‘in vefatını öğrenen Ito, son derece üzüldüğünü belirterek, “Türk halkı için büyük bir kayıp“ dedi. Çalışma masasında, Gökçen‘in armağan ettiği ve üzerinde onun pilot üniforması içinde çizilmiş resmi olan bir madalya bulunduğunu anlatan Ito, “Kederinizi azaltabilmek için söyleyebileceğim çok az şey var“ dedi. Ito, Gökçen ile yaptığı görüşmeyi ise şöyle anlattı: “Kendisini ziyaret ettiğimde yatağından kalkamayacak derecede hastaydı. Buna rağmen büyük bir nezaketle, Atatürk ile hatıralarını sormama şans tanıdı. Mülakat sırasında defalarca yatağına gitmesini ve biraz dinlenmesini istedim. Fakat evinden ayrıldığım ana dek sandalyesinde oturmaya devam etti. Yabancı bir gazeteciye karşı gösterdiği misafirperverliğini ve ruhunu içimde hissettim. Kalbim kederle dolu. Ama aynı zamanda Japon okurlara son mesajını aktaran kişi olmaktan buruk bir mutluluk duyuyorum.“
       
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları