Home page
Haber Menüsü


Mir’in düşüşüne dakikalar kaldı
 
Rus uzay istasyonu Mir’in Pasifik Okyanusu’na düşmesine artık yalnızca dakikalar kaldı. Mir’in, TSİ 08.00 sıralarında okyanus sularına gömülmesi bekleniyor.  
Mir'in atmosfere girişini gösteren canlandırma
 
NTV
23 Mart —  136 tonluk uzay istasyonunun okyanusa düşüşünü yönlendirecek roketler başarıyla ateşlendi. 15 yıldır uzayda bulunan istasyonun Şili ile Yeni Zelanda arasında okyanusa düşmesi bekleniyor.

   
 
       
    MSNBC News Meteoroloji balonu MIR zannedildi
MSNBC News Discovery döndü
MSNBC News Mars'ı volkanlar şekillendirmiş
MSNBC News NASA dev teleskop yarattı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  136 tonluk uzay istasyonunun Pasifik Okyanusu’na düşüşünü yönlendirecek motorlar, başarıyla ateşlendi. Mir, yörüngesinden ayrıldıktan sonra, atmosferin daha yoğun alt bölgelerine girecek ve yüzey sıcaklığı alüminyumu eritecek derecede yükselecek. Bunun sonucunda da uzay istasyonunda parçalanma başlayacak.
       Moskova yakınlarındaki Korolev’de bulunan Uzay Uçuşları Kontrol Merkezi’nden yapılan açıklamada, her şeyin programda öngörüldüğü şekilde devam ettiği ve Mir’in in tüm sistemlerin iyi bir şekilde işlediği ifade edildi.
       Mir’in, dünyanın yaklaşık 80 kilometre üzerinde TSİ 07.52’de atmosfere girerek yanmaya başlayacağı, istasyonun kalan parçalarının TSİ 08.00 civarında Büyük Okyanus’ta Yeni Zelanda ve Şili arasında 6 bin kilometre genişliğinde ve 200 kilometre genişliğindeki alana düşeceği kaydedildi. Uzay istasyonunun parçalarının 200 ila 300 metrelik bir hızla düşmesi bekleniyor.
       Mir’in son yolculuğu internette, www.mirreentry.com ve www.parallelgraphics.com sitelerinden izlenebilir.
       
  MİR'LE İLGİLİ BİLGİLER
Mir'in 15 yıllık serüveni
Mir'e ait istatistikler
Mir'in tarihindeki önemli anlar
Rus yetkililer, istasyonun düşüşü sırasında yerleşim bölgelerinin zarar görmesi ihtimaline karşı, 2 yüz milyon dolarlık sigorta anlaşması imzaladı. Bilim adamlarını endişelendiren tek nokta ise yıllarca astronotların Mir’e taşıdığı mikrop ve mantarların Dünya’ya geri dönecek olması. Bu organizmaların aşırı sıcakla birlikte yok olacağını düşünen uzmanlar da var. 200 milyon dolara sigortalanan Mir’in görevini, inşa çalışması süren Uluslararası Uzay İstasyonu devam ettirecek.
       
‘DÜŞÜŞ TURİZMİ’
       Mir’in dünyaya düşüşü ABD’de uzayla ilgili yetkililerce dikkatle takip edilirken, dev uzay istasyonunun atmosfere girişi bir turistik geziyle de izlenecek. Amerikan işadamlarınca kiralanacak bir uçakta 40 kadar turist, Rus uzay istasyonunun düşüşünü, Büyük Okyanus’un kilometrelerce üzerinde bulutları aşarak izleyebilecek. Aralarında Sergey Avdeyev ve Elena Kondakova’nın da bulunduğu, Mir’de görev yapmış 4 Rus kozmonot, uçak yolculuğuna katılacak.


       
       MirReentry.com adı verilen bu gezinin organizatörlerinden Marc Herring, kişi başı 5 bin ila 10 bin dolar ödeyecek yolcuların sadece ‘ufukta bir göktaşı çizgisi’ göreceklerini belirtirken, uçağın da güvenlik nedeniyle Mir’in atmosfere gireceği yerin çok uzağından uçacağını kaydetti.
        Bu gezinin fikir babası Rick Citron da uçakta Mir’de görev yapmış kozmonotların da bulunmasının “geziyi daha tarihi kılacağını ve deneyimlerine bir heyecan ve dram boyutu ekleyeceğini” söyledi.
       
AMERİKA YAKIN TAKİPTE
        ABD’nin Colorado eyaletindeki Peterson hava üssünde bulunan Amerikan Uzay Komutanlığı (USSC), hassas radarları sayesinde dünya yörüngesinde 8300 nesneyle birlikte 137 tonluk Mir’i de dakika dakika izliyor. Asıl görevi bu nesneler uydulara yaklaştığında tehlikeyi duyurmak ve saldırı durumunda düşman balistik füzelerini tespit etmek olan USSC, internetteki sitesinden www.peterson.af.mil/usspace de Mir’in durumunu dakika dakika iletiyor.
       
‘MIR PROMOSYON’U
       ABD’de lokantalar zinciri bulunan ‘Taco Bell’ firması, Mir uzay aracının, düşeceği tahmin edilen alana yerleştirdiği 150 metrekarelik platformun üzerine düştüğü takdirde ABD’deki herkese bedava birer ‘taco’ vereceğini açıkladı.
       ‘Taco Bell’ firması yetkilileri, bölgeye yerleştirdikleri platformun üzerine, bir hedef işareti yerleştirdiklerini ve altına ‘Bedava Taco burada’ yazdıklarını açıkladılar. Firma başkan yardımcısı Chris Becker, “Mir bizim platformumuzun üzerine düşerse, ABD’de isteyen herkese bedava birer taco vereceğiz” diye konuştu. Becker, Mir’in koydukları platforma düşmesi durumunda dağıtacakları bedava ‘taco’ların masrafını karşılamak için bir sigorta şirketiyle anlaşma yaptıklarını sözlerine ekledi.
        Bir tür ‘Meksika lahmacunu’ olan ‘taco’, Amerika’da çok sevilen yiyecekler arasında bulunuyor.
       Avusturalya’da bir çiftçi ise adeta Rus bilim adamları ile alay ediyor. Rus teknolojisine güvenmeyen çiftçi, Mir’e iniş pisti yaratmak için, tarlasını iki büyük X şeklinde biçmiş. Garry Maguire adlı çiftçi, riski azaltmak için istasyonun parçalanmadan tarlasına indirilmesini öneriyor.
       
 
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları