Home page
Haber Menüsü


 
İstanbul ulusal bir sorumluluktur
 
‘İstanbul Gibi İstanbul Projesi’nin koordinatörü Marmara ve Boğazlar Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Fikret Toksöz: “İstanbul’u iyi yönetmek ayrıcalık değildir, ulusal sorumluluktur” diyor.
 
Emine Uşaklıgil
NTV-MSNBC
 
12 Mart—  İstanbul’un üzerinden uçanlar bilir, İstanbul’un içler acısı durumu havadan daha da çarpıcıdır. İçinden çıkılmaz girift keşmekeş İstanbulluları perişan etmekte kalmıyor, hem Türkiye hem bölge ülkelerinin ekonomik ve sosyal kalkınmasına yansıyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ülkenin selameti için İstanbul’daki kaosa dur demenin kaçınılmazlığını gören İçişleri Bakanı ve Fatih’in eski Belediye Başkanı Saadettin Tantan genel seçimlerden sonra, ‘İstanbul Gibi İstanbul Projesi’ni tam da bu gerekçe ile başlatmıştır.
       Amaç, etkin ve demokratik bir yönetim modelinin üretilmesi. Yöntem, bilimsel, bürokrasi ve siyasetten bağımsız bir ekip ve sivil toplumun da katılımıyla, sorunları saptamak, ve çözüm için yepyeni bir yönetim modelini geliştirmek
       
NEREDE BAŞLAR, NEREDE BİTER?
       Pekiyi, İstanbul neresidir? Büyükşehir Belediye sınırları içi mi? İstanbul il sınırları içi mı? Yoksa İzmit’e ve Tekirdağ’ına kadar uzanıyor mu? Nasıl yönetilmelidir? İşte İstanbul’a yeni bir yönetim modelini biçimlendirmek üzere çalışmalarını sürdüren ekibin yanıtlamaya çalıştığı sorulardan örnekler.
       İstanbul’u yeniden yaşanabilir bir dünya kentine dönüştürmeye yönelik ‘İstanbul Gibi İstanbul Projesi’nin koordinatörü Marmara ve Boğazlar Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Fikret Toksöz: “İstanbul’u iyi yönetmek ayrıcalık değildir, ulusal sorumluluktur” diyor.
       Türkiye sıralamasında İstanbul’un kişi başı kamu yatırımı açısından ancak 20. sırada olduğunu belirtiyor. 1985’den bu yana süreglenen bu ihmalın gözle görülür olduğunu söylüyor. Yaşanabilir niteliğini yitirmiş İstanbul’a Tantan sahip çıkınca, İçişleri Bakanlığı ile Marmara ve Boğazlar Belediyler Birliği ekim 2000’de bir protokol imzalar ve önümüzdeki ekim’de bitirilecek proje başlatılır.
       
YENİ MODELİN TEMELLERİ
       Yeni modelin ipuçlarını şimdiden üç düzlemde görmek mümkün. Küresel, bölgesel ve yerel düzlemde. Kalkınma metodolojisine gelince, afet yönetimi, çevre koruması gibi toplumsal ve hukuki eğitim, sosyal hizmetler türündeki sorunlara ise, yerel ölçekte çözüm aranacak.
       “Katılım ve ortaklık” anlayışı ile geliştirilen model şu temel kabuller üzerinde oturacak:
* İstanbul tarihi mirası olan bir dünya kenti
* Üniter devlet yapısı içinde AB kriterleri hedeflenecek
* Demokratik ve etkin yönetim modeli yeni bir kültür oluşturacak
* İstanbul’un neresi olduğu belirsizlikten kurtulacak
* Göçün biriktirdiği sorunlara çözüm getirilecek
* İstanbul’u iyi yönetmek ulusal bir sorumluluktur
       Yeni yönetim modeli oluşturulurken, İstanbul’da karşılaşılan tüm sorunları ele alan ve çözüm arayan bir yaklaşım yerine İstanbul için stratejik önemi olan şu sorun alanları ele alınmakta: yerleşim ve imar; tarihi, kültürel ve doğal çevre; ulaşım; eğitim; sağlık ve sosyal hizmetler.
       
BİRLEŞİK AVRUPA’NIN ÖNEMLİ MERKEZİ
       Fikret Toksöz, Sovyetler Birliği’nin yıkılmasından sonra, küreselleşmenin İstanbul’a bir fırsat kapısını araladığını anlatıyor. Sovyetler Birliği’nin kendine yetme politikası sonucu, 1915’de Avrupa’nın 4. limanı olan İstanbul, hızla bu niteliğini kaybeder.
       Kentlerin artık dünyayı yönetecek güce geldikleri günümüzde ise, İstanbul’a uygulanacak kalkınma modeli, İstanbul’u yeniden yaşanabilir bir kente dönüştüreceğI gibi, bölge coğrafyasını etkilecek nitelikte. Fikret Toksöz, New York, Tokyo, Londra gibi kentlerden sonra, İstanbul’un önemli kentler arasında yerini alabileceğini ve bölgesel birleşik Avrupa’nın önemli bir merkezine dönüşebileceğini düşünüyor.
       
ARTIK KASABADAN GELİYORLAR
       Göç hızının değiştiğine, İstanbul’a gelenlerin artık kasabalardan geldiğine dikkat çekiyor, yoksul köy edebiyatının bittiğini söylüyor. Projenin katılımcı olmasının başarısını sağlayacağını belirtiyor. 23 kategoriye göre düzenlenmiş soruların odalardan muhtarlara, kaymakamlardan bireylere herkese sorulacağını anlatıyor.
       Kamu yönetimin işlevi, örgüt yapısını, finansman modelini, karar sürecini, kaynakları, denetimi gibi kabulleri tartışmaya açan proje, İstanbul’un sınırlarını da saptayacak. Her biri kendi alanında başarı örneği olan kentlerin yönetim modeli mercek altına tutulacak.
       Bir planlama otoritesini kurup özgün bir planlama örneği olan Atina, ulaşımda New York, çevre ve tarihi korumada Paris ve Roma, deprem önlemleri açısından Kaliforniya örnekleri incelenecek.
       
NASIL BİR İSTANBUL...
       Konsolide bütçesi 3.5 milyar dolar olan İstanbul’da kaynak israfı da incelenecek. Fikret Toksöz 15 yılda 50 milyar dolara gelen bu harcamanın Türkiye’nin dış borcunun yarısı anlamına geldiğini belirtiyor.
        Hedef şöyle özetlenebilir: Saydam, etkin, kaynak israfını önleyecek, sürdürülebilir bir gelişmeyi sağlayacak, günümüzün gereksinimlerine ve 21. yüzyıl için Türkiye ve bölgenin öngörülerine yanıt verebilecek kapsamda ve esneklikte bir yönetim modeli.
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları