Home page
Haber Menüsü


Küresel ısınma ve açlık yüzyılı
 
Birleşmiş Milletlerin son raporu yüzyılın dehşetini ortaya koydu: Küresel ısınma milyonlarca insanı açlığa sürükleyecek, fakir ülkeler ve ada ülkeleri büyük tehdit altında.   21. yüzyılda dünyayı açlık bekliyor.

 
Cenevre
NTV-MSNBC
19 Şubat—  Birleşmiş Milletler’in son çevre raporu, küresel ısınmanın yol açtığı kuraklık ve çölleşmenin bu yüzyılda milyonlarca kişinin açlık sorunu yaşamasına yol açacağını, Asya’da tarım üretiminin azalacağını, Yeni Zelanda ve Avustralya’da ciddi su sorunları yaşanacağını ortaya koydu. Küresel ısınma en çok fakir ülkeleri ve ada devletlerini vuracak. Küresel ısınmanın en somut göstergesi ise Afrika’nın en yüksek tepesi olan Klimanjaro’nun tepesindeki karların erimesi...

   
 
       
    MSNBC News BM: Bir milyon Afgan açlık içinde
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Küresel ısınmanın sonuçlarına en duyarsız ülke Amerika Birleşik Devletleri (ABD). Ancak uzmanlar, kutuplardaki erimenin sonucu deniz seviyesindeki yükselmenin Florida kıyılarını da tehdit ettiğini belirtiyorlar.
       Hükümetlere bağlı uzmanlar, küresel ısınmanın dünya ülkelerini nasıl etkileyeceğini anlatan ayrıntılı rapor, dün tamamlandı. Bin sayfadan oluşan ve 700 bilim adamının katıldığı rapor bugün açıklandı.
  Ücretsiz bağış hattı
Dünyada her 3.6 saniyede bir kişi açlıktan ölüyor. Siz de, Birleşmiş Milletler'in bağış kampanyasına katılarak, tek tıklamayla aç bir insana, bir öğün yemek sağlayabilirsiniz. Ücretsiz bağış hattına girmek için tıklayın.

       
CENEVRE RAPORU
       Cenevre raporu olarak bilinen “İklim Değişimi 2001: Etkileri, Uyum ve Hassasiyet” raporu, üç araştırmadan ikincisi durumunda.
       Geçtiğimiz ay Çin’in Şangay kentinde yayınlanan bir raporda, önümüzdeki yüzyılda sıcaklığın 10.5 santigrat artacağı açıklanmıştı ve bu yükselişin, beklenenin çok üstünde olduğu belirtilmişti.
       
AÇLIK VE GÖÇ
       Raporun üçüncü bölümü, Mart ayında yayınlanacak.
       Cenevre raporunda, küresel ısınmanın etkileri bölge bölge anlatılıyor:
       Afrika: Tahil üretimi ve su azalacak. Yıllık yağmur ortalamasının düşüşüyle birlikte özellikle güney, kuzey ve batı Afrika’da çölleşme artacak. Nijerya, Senegal, Gambia, Mısır, doğu ve güney Afrika kıyılarında erozyon olacak, deniz seviyesi yükselecek.
       Asya: Yüksek ısı, kuraklık, seller ve toprak veriminin azalması Asya’nın tropikal bölgelerinde tarım üretimini azaltacak. Kuzeydeki tarım üretimi artacak. Deniz seviyesindeki yükselme, daha güçlü fırtınalar deniz seviyesine yakın bölgelerde yaşayan milyonlarca insanın göçüne yol açacak.
       Avrupa: Güney Avrupa kuraklığa daha eğilimli. Diğer bölgelerde seller artacak. 21. yüzyılın sonunda Alp buzullarının yarısı erimiş olacak. Aşırı sıcaklar geleneksel hale gelen yaz turizmini etkileyecek, kar yağışlarının azalması kış turizmine de darbe vuracak. Tarım üretimi güney Avrupa’da azalacak, kuzeyde artacak.
       Latin Amerika: Sel ve kuraklık daha yaygın hale gelecek. Önemli mahsullerin hasadı Latin Amerika’nın birçok yerinde azalacak. Brezilya’nın kuzeyindeki geleneksel tarım üretimi tehdit altında. Malarya ve kolera gibi hastalıklar artacak.
       Kuzey Amerika: Isınma nedeniyle gıda üretiminde artış olacak, ancak Kanada ve Amerikan otlaklarının oranında düşüş olacak. Florida ve Atlantik kıyılarında daha büyük fırtınalar olacak. Malarya ve sıtma gibi hastalıklar, sıcağa bağlı ölümler artacak.
       Kutup: Kutup bölgelerindeki iklim değişimi dünyanın her yerinden daha fazla olacak. Buzullar ve permafrost adı verilen donmuş topraklardaki erime sürüyor. Bu erime süreci sera etkisi yaratan gazların salınımı durdurulsa bile devam edecek, ayrıca buzulların erimesi ve deniz seviyesinin yükselmesi gibi geri dönüşü imkansız etkiler de bulunuyor.
       Küçük ada devletleri: Deniz seviyelerindeki yükselme erozyona yol açıyor, ekosisteme zarar veriyor, toprak kaybına neden oluyor ve insanlar kıyılardan göç etmek zorunda kalıyor. Mercan adaları ve balık yatakları büyük hasar görecek. Ada ülkelerinin en önemli gelir kaynağı olan turizm gerileyecek.
       
KLİMANJARO’NUN KARLARI ERİDİ
       Küresel ısınmanın en somut belirtisi de Doğu Afrika’da bulunan

Klimanjaro        Klimanjaro dağında ortaya çıktı. Klimanjaro’nun simgesi haline gelen karlı tepesi 20 yıl önce erimeye başladı. Tanzanya doruğunda araştırmalar yapan Ohio Üniversitesi profesörlerinden Lonnie Thomson 1912’den bu yana Klimanjaro karlarının yüzde 82 oranında eridiğini ve bunun yüzde 33’ünün son 20 yılda olduğunu açıkladı.
       Thomson, Klimanjaro’nun Tanzanya için önemli bir turizm merkezi olduğunu, ancak 2015 yılında Klimanjaro’nun tepesinde hiç kar kalmayacağını söyledi.
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları