Home page
Haber Menüsü


Microsoft’tan ‘akıllı telefon’  
Stinger   Teknolojik gelişmelerin masaüstünden mobil cihazlara kaydığını fark eden Microsoft, yeni telefonlarıyla kablosuz cihaz pazarında yer edinmek istiyor
Stinger teknolojisini kullanan akıllı telefon prototipi
MSNBC INTERACTIVE  
   19 Şubat —   Yazılım devi Microsoft, avuçiçi cihazı PocketPC’nin ardından, bugün prototiplerini tanıttığı akıllı telefon (smart phone) teknolojisi ile kablosuz cihaz pazarında iddialı olduğunu göstermek istiyor. Firmanın, Stinger ve Stirling kod adlarını taşıyan akıllı telefonlar, bugün yapılan 3GSM World Congress’te (kablosuz teknoloji fuarı) tanıtıldı. Yeni yazılım teknolojisini kullanan ilk telefonlar, Samsung, Mitsubishi ve Senda tarafından geliştirilecek. 

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Stinger ve Stirling, Microsoft’un yeni akıllı telefon yazılım teknolojisinin kod adları. Aslında bu cep telefonlarını Microsoft üretmeyecek. Firma, Stinger tabanlı cep telefonları için diğer üreticilere teknoloji satacak.
       Stinger Avrupa ve ABD’de satılan telefonlardan yaklaşık yüzde 30 daha küçük ve 100 gram daha hafif olacak. Cihazın diğer özellikleri ise, 208 x 240 piksel çözünürlülüğü destekleyen renkli ya da siyah beyaz ekran, 100 saatlik stand by süresi, 4 saat konuşma süresi,
Sendo'nun Stinger telefonu
       seçilebilir melodi, farklı dil desteği, 8 MB bütünleşik bellek, hafıza çubuğu ve Floppy Disk kartı gibi araçlar için genişleyebilme seçeneği. Tüm bunlar, bir kaç tuş ve telefonun sağındaki joystick sayesinde tek bir elle kontrol edilebiliyor.
       Stirling ise Stinger’dan farklı olarak işletim sistemi açısından bağımsız. Bir başka deyişle üreticiler, Stirling akıllı telefonlarında istediği işletim sistemini tercih edebilecek, ancak Stirling’i kullanmasa da Stinger’ın nimetlerinden yararlanabilecek.
       
MOBIL EXPLORER
       Stinger akıllı telefon sisteminin kalbini Mobile Explorer 3.0 (ME3) adı verilen tarayıcı oluşturuyor. PocketPC’de de bulunan bu tarayıcıya yeni özellikler eklenmiş. Bunların en önemlisi, WAP 2.0 (WML), HTML, cHTML, JScript ve XML dillerinde yazılmış sayfaların tümünü gösterebilmesi. Stirling, WTLS protokolü ve SSL 3.0 desteği sayesinde e-ticaret işlemleri için uçtan uca güvenlik de sunuyor. Yazılım devi, bu tarayıcıyı diğer firmalara da pazarlıyor. Örneğin Digital Telecommunications, ME3 teknolojisini tercih eden ilk şirket.
       Microsoft’un akıllı telefon yazılımı, firmanın Pocket PC’sinin cep telefonlarına uyarlanmış ve daha gelişmiş hali olarak nitelendiriliyor. Ancak Stinger, PocketPC’deki herşeye sahip olmayacak. Örneğin Pocket Word ve Pocket Excel gibi uygulamalar, akıllı telefonda yok. Ancak gerçek Web sayfalarını gösteren Web tarayıcısı (sayfanın sekizde biri ekranda görülebilecek), Pocket Outlook (Outlook Companion in Stinger adı veriliyor) ve bir tür Windows Media Player var.
       
YIL SONUNDA PİYASADA
       Tüm bu özellikleri sayesinde Stinger’la Web’de sörf yapılabiliyor, e-posta alınıp-gönderilebiliyor, takvim ve düzenleyici uygulamaları kullanılabiliyor müzik ve görüntü oynatılabiliyor. Saniyede 100-150 kilobyte veri işleyebilen Stinger’ın yıl sonunda piyasada olması bekleniyor.
Bazı Stinger telefonlarındaki menü görünümü
       Akıllı telefonların tahmini satış fiyatı ise 800 dolar. Bugün piyasada web’de surf yapabilen, resim indirebilen ve e-posta destekli bazı cep telefonları var. Ancak bu telefonlar, bu yılın sonuna doğru çıkacak akıllı telefonlara göre, daha yavaş, ve sınırlı özelliklere sahip. Akıllı telefonlar, cep telefonu tabanlı avuçiçi bilgisayarlar ve PDA’lerden farklı. PDA’lerden daha küçük olan akıllı telefonların ana işlevi telefon görüşmesi. Cep telefonu destekli PDA’ler ise kalemle bilgi girilebilen veri merkezli cihazlar.
       
İLK TELEFON SAMSUNG’DAN
       Microsoft, aslında bu cihazları üretmeyecek, Stinger yazılım teknolojisinin lisansını diğer üreticilere verecek. Stinger tabanlı cep telefonlarının tüketiciyle tanışmasında Microsoft’la işbirliği yapma kararı alan ilk üç şirket; Güney Koreli Samsung, Japon Mitsubishi ve İngiliz Sendo. Bunlar arasında Samsung, bu teknolojiyi kullanarak ilk cihazı çıkaracak olan firma. 128 x 128 piksel çözünürlüklü siyah-beyaz ekrana sahip cihaz Avrupa’da piyasaya çıkmak üzere hazır bekliyor. Mitsubishi de, Stinger tabanlı cihazlar üretmek için son hazırlıklarını yapıyor.
       Stinger Microsoft’un, masaüstünden mobil cihazlara kayan teknolojik gelişmelerin gerisinde kalmama stratejinin bir parçası. Üç ayaklı bu stratejinin diğer bölümlerini, Pocket PC ve Mobile Explorer adlı tarayıcı oluşturuyor.
 
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları