Home page
Haber Menüsü


Near, Eros’a indi
 
İlk defa bir asteroide araç indiren NASA, uzay tarihinde yeni bir sayfa açtı  
Near'ın Eros'a inişini gösteren temsili resim
 
Washington
AA
12 Şubat —  ABD’nin Maryland eyaletindeki Johns Hopkins Üniversitesi-Uygulamalı Fizik Laboratuvarı’nın yönlendirdiği NEAR, Eros’a 25 kilometre yükseklikteki yörüngesinden kademeli iniş gerçekleştirdi. Kontrol merkezinin, dünyadan 315 milyon kilometre uzaklıktaki Eros’un yüzeyine indiğine dair NEAR’dan sinyal aldıkları belirtildi. NEAR uydusu, zemine dokunuştan sonra da Eros asteroidinden sinyal ve resim gönderdi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İnsanoğlu tarihinde ilk kez bir uzay aracını dünyadan çok uzak bir gök cismine indirdi. Bir yıl boyunca asteroidin çevresinde dolaşarak bilgi toplayan NEAR (Near Earth Asteroid Rendezvous: Dünya Yakını Asteroid Buluşması) uydusu, bugün Eros göktaşına ‘kondu’. Eros, dünyadan tam 315 milyon kilometre uzakta bulunuyor. Near, Eros’a gidebilmek için dört yıl boyunca yolculuk yaptı ve geçen Sevgililer Günü’nde Eros’un yörüngesine girerek bilgiler toplamaya başladı. Near aracı, yine Sevgililer Günü’ne yaklaşılırken Eros’a inmiş oldu. 17 Şubat 1996’da göreve çıkarılan, ‘Near Earth Asteroid Rendezvous’ yani Near, bugüne dek en uzak yere inişi gerçekleştirmiş oldu.
NEAR'in Eros asteroidinden gönderdiği ilk resim...

       
       
3 MİLYAR KİLOMETRE YOL KAT ETTİ
       NEAR, 315 milyon km’den daha uzak olan Eros’a gidip çevresinde dönmek için zorunlu yörünge hesapları yüzünden tam 3 milyar kilometre yol katetti.
  315 MİLYON KM ÖTEDEN KARTPOSTAL
İnternet'ten, 14 Şubat Sevgililer Günü'nden iki gün önceki Eros'a iniş denemesini, http://near.jhuapl.edu adresinden fotoğraflarıyla görmek ve bu fotoğrafları ''kartpostal'' halinde kopyalamak mümkün. NEAR, dakikada iki fotoğrafı Dünya'ya gönderecek. Dünya'dan 315 milyon km daha ötede yörüngesinde seyreden Eros'tan bir fotoğrafın ışık hızıyla Yer'e ulaşması 17.5 dakika tutuyor.

       NEAR aslında Eros’a inmek için ayarlanmadı. Uzay projelerinde ilk defa başvurulan ek görev, araç yola çıktıktan sonra programa alındı. Yerfıstığına veya böbreğe benzeyen Eros’un mineral yapısı, evrenin en eski gökcisimlerinden olan kuyrukluyıldızların yapılarıyla benzeşimi, Yer’e düşmüş göktaşları ve Güneş Sistemi’nin doğumuna ilişkin soruların irdelenmesine yardımcı olacak. 223 milyon dolarlık NEAR projesini hayata geçiren Johns Hopkins Üniversitesi öğretim üyesi Robert Farquhar, güneş enerjisiyle işleyen NEAR ile uzay bilimine büyük katkılar getirmeyi hedeflediklerini, aynı zamanda, bir uzay aracı için bugüne dek hiç yapılmadık bir işi programladıklarını hatırlatıyor.
       
YÜKSEK KALİTEDE GÖRÜNTÜ
       NEAR, 1 yıldır çevresinde dolandığı Eros’tan 5 santimlik ayrıntıları verebilecek çözünürlük ve netlikte fotoğraflar gönderebiliyor. NEAR’ın Eros asteroidine saatte 3 ila 11 km’lik bir hızla, yani yaya veya koşar adım hızla inmesi planlandı. Şimdiye kadar Eros’la ilgili 160 bin’den fazla fotoğraf gönderen NEAR, planlanandan 10 kat daha fazla görüntü sağladı.
Near uzay aracı
        NEAR’ın Dünya’ya dönmek için enerjisi kalmayacak ve o orada ‘yaşayacak’. Mars ile Jüpiter arasında çok daha büyük bir göktaşından koptuğu tahmin edilen Eros’un, Güneş Sistemi’nin ‘çocukluk evresine’ ait ipuçları vermesi umuluyor.
       Büyük bir göktaşından bu yakınlıktan fotoğraf şimdiye dek hiç alınmadı. Projenin tam adı NEAR Shoemaker. Gene Shoemaker, göktaşlarını ve kuyrukluyıldızları inceleyen ve bu proje sırasında ölen gökbilimci. Shoemaker-Levy 9 kuyrukluyıldızının kaşifi. Bu kuyrukluyıldız 1994’te Jüpiter’in atmosferine girerek yok oldu. Onun adı, Eros’la da yaşatılacak.
       
Near nasıl indi?

       Eros’un, 65 milyon yıl önce dinozorları yok ettiği düşünülen, Meksika-Yukatan Yarımadası’na düştüğü hesaplanan 10-20 km çapındaki göktaşı gibi, Dünya’ya 1.5 milyon yıl sonra çarpabileceği hesaplanmış. Eros’un 4 milyar 550 milyon yaşında olduğu tahmin ediliyor. Yer’in ilk oluşumunun ise 4.5 milyar yıl önce olduğu düşünülüyor. Buna göre, Güneş Sistemi içinde seyreden Eros, Dünya’dan 50 milyon yıl daha yaşlı. Eros’ta, çapı 1 kilometreye varan büyük kraterler, 30 ile 100 metre arasında yüksekliği olan tepeler bulunuyor.
       
İLK RESİMLER GELMEYE BAŞLADI
NEAR, Eros asteroidinin yüzeyininin ilk resmini göndermeyi başardı.

       Eros asteroidine inmeyi hedefleyen NEAR uydusu, zemine dokunuştan sonra sinyal ve resim göndermeyi sürdürdü. Washington yakınlarındaki Laurel’de bulunan kontrol odasından yönetici Robert Farquhar, NEAR uzay aracının, Eros’un yüzeyine değdiği haberini vermekten mutlu olduğunu açıkladı. Eros’un yüzeyle temasından sonra da sinyal ve resim göndermeye devam ettiğini söyleyen Farquhar, ilk defa bir uzay aracının bu kadar küçük bir yere iniş yaptığını hatırlattı.
       Bir yıl önce 14 Şubat 2000 Pazartesi günü Eros’un çevresinde pervane yörüngesine giren NEAR, yarınki Sevgililer Günü’nde görevini resmen tamamlayacak. NASA’nın, Derin Uzay Ağı Taraması’nda NEAR’ın sinyalleri yarından itibaren kullanılmayacak. NEAR, göktaşı Eros’ta konduğu nokta güneş ışınlarından uzaklaştıkça fotohücreli güneş panelleri enerji alamaz duruma geleceğinden sinyalleri giderek zayıflayacak ve yavaş yavaş uykuya dalacak. NEAR’ın gönderdiği sinyaller şu anda beklenenden çok daha kuvvetli olsa da bilgi yükleme, görüntü aktarımı için artık yeterli kuvvette değil. Uydunun Eros’a konuşu o denli başarılı oldu ki, en iyimser gökbilimciler bile şaşkın kıvanç içinde kaldılar.
       
ANALİZLER UZUN SÜRECEK
       Near’ın Eros’a temas ettiği sinyallerinin alınması üzerine, kontrol merkezindeki bilim adamları sevinç içinde kalırken, coşkularını alkışlayarak gösterdiler. Farquhar ve diğer bilim adamları, Near’ın Eros’a indikten sonra dünyaya sinyal göndermesini zayıf bir olasılık olarak değerlendiriyorlardı. İnişin, aşağı yukarı tam tahmin edildiği gibi TSİ 22.00’den hemen sonra gerçekleştiği belirtiliyor. Bu 223 milyon dolara malolan uzay aracının tüm verilerinin analizinin ise yıllar alacağı tahmin ediliyor.
       
SSCB’DEN SONRA İLK
        Uzayda ABD, bir gökcismine ‘ilk inişi’ de ilk kez başarmış oldu. İlk uydu Sputnik’i (Yol Arkadaşı) 4 Ekim 1957’de, uzaydaki ilk insan Yuri Gagarin’i de (1934-1968) 12 Nisan 1961’de Baykonur’dan fezaya gönderen SSCB; Ay, Mars ve Venüs’e de ilk insansız araçları gönderme ve indirme başarısını göstermişti. ABD, Ay’a ilk insanları gönderme (20 Temmuz 1969) ve uzay mekikleri ile SSCB ile arasında oluşmuş boşluğu doldurdu ve bugün Rusya ile birlikte UUİ’nin yapımında ortak çalışıyor.
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları