Home page
Haber Menüsü


Ayda 150 dolara Amerikan tipi ev
 
Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın, ABD’de, depreme dayanıklı, Türkiye’nin konut açığını karşılayacak projeler üzerinde çalışıyor.  
Yeni teknoloji ahşap ev modeli, depreme, yangına ve böceğe dayanıklı
 
Atlanta
AA
10 Şubat—  Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın, Türkiye’nin konut açığını karşılamak üzere, dar gelirli vatandaşlara da hitap etmesi ve gecekondu problemine çözüm getirmesi öngörülen, ayda 150 dolardan başlayan taksitle Amerikan tipi ahşap ev sahipliği projesini Türkiye’de yaygınlaştırmayı hedeflediğini bildirdi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 

       ABD’nin Georgia eyaletindeki Atlanta kentinde düzenlenen Ulusal Konut İnşa Birliği Fuarı’na katılacak Aydın, fuarda tanıtımı yapılacak “Amerikan Orman Ürünleri İnşaat Programı” projesinde yer alan Amerikan şirket temsilcileriyle biraraya geldi.
       Atlanta’da Türk gazetecilerinin sorularını yanıtlayan Aydın, depremden sonra Amerikan hükümetinin Türkiye’ye açtığı 1 milyar dolarlık Eximbank kredisinin kullanılması için çeşitli projeler üzerinde durulduğunu söyledi.
       Aydın, “hedefimiz, gecekondularla, gayri kanuni çözüm getirilen konut açığını, sağlıklı konut üreterek ortadan kaldırmak. Mali kaynaklar şu anda buna yetmiyor. Ancak 1 milyar dolarlık Amerikan Eximbank kredisi var. Proje olmadığı için bu krediyi kullanamamıştık. En büyük arayışımız, bu krediyi kullanacak projelerin ortaya konulması. 1 milyar dolar ile yaklaşık 100 bin konut üretilebilir” dedi.
       Koray Aydın, Amerikan şirketleriyle konuşulan projeler arasında, depreme dayanıklı ahşap yapının ön plana çıktığını belirtirken, inşaat sektörüne ilgi duyan herkesin, ahşabın önemini kavradığını ve bu tip evleri Türkiye’ye getirmeyi istediklerini de söyledi.
        Dünyada taksitle ev sahibi olma sistemi bulunduğunu belirten Aydın, bu sistemle, kira öder gibi ev sahibi olmanın yolunun açılacağını ve vatandaşa vadeli olarak, geri ödeme metoduyla satılabileceğini kaydetti. Aydın, bu çerçevede, ayda 150 dolardan başlayan, 10 yildan 30 yıla kadar vadeli konutlarin üretilmesinin öngörüldüğünü belirtti.
       Vadeli evlerle dar gelirlilere de hitap edilmesinin planlandığını belirten Aydın, inşaat maliyetinin 10 bin dolar civarında tutulmasına çalışılacağını söyledi. Proje kapsamında, metrekareye bağlı olarak, vade ve aylık ödenen miktar degişebilecek.
       İstanbul, Kocaeli ve Adapazarı’nın, bu projelere başlamak için uygun bölgeler olabileceğini belirten Aydın, “bir adım atılsın, arkası çorap söküğü gibi gelecek” dedi.
       Aydın ile birlikte ABD’yi ziyaret eden Başbakanlık Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, Amerikan tipi ahşap evlerin, geliştirilen teknolojiyle yangına ve böceğe dayanıklı olduğunu, depremde zarar görmediğini kaydetti.
       
GECEKONDULARI TEMİZLEME PLANI
       Türkiye’de 2 milyon gecekondu olduğunu belirten Alp, “İstanbul, İzmir, Ankara ve Adana’da gecekonduların temizlenmesi lazım. Bu gecekondularin 1 milyonunda yasayanların, kendi rızalaraıyla çağdas evlere gitmesini sağlamalıyız. Geriye kalan 1 milyon gecekonduyu da kendi içinde yeniden sıhhileştirmeyi düşünüyoruz” dedi.
AMERİKAN TARIM BAKANLIĞI’NDAN DESTEK
        Ahşap ev projesi, Amerikan Tarım Bakanlığı tarafından da destekleniyor. Aydın’ın, bugün “Amerikan Orman Ürünleri İnşaat Programı” çerçevesinde Amerikan Tarım Bakanlığı yetkilileriyle, Türk mimar ve mühendislerine yönelik egitim programı için bir anlaşma imzalaması da öngörülüyor. Projeye, Amerikan First Renaissance Ventures, Wickes International şirketleriyle APA-The Engineered Wood Association kuruluşu da destek veriyor. Türkiye’de ahşap yapı yaygın olmadığı için, buna yönelik eğitim faaliyetleri, teknik yardım ve mühendislik hizmetleri de APA tarafından sağlanacak. Kar amacı gütmeyen APA, Kuzey Amerika’da üretilen yapısal ahşap panel ürünlerinin yaklaşık yüzde 70’ini üretiyor
       Aydın bugün, Atlanta Ulusal Konut İnşa Birliği Fuarı’nda, ABD’de üretilen ahşap ev modellerinin tanıtımını izleyecek. Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın, Atlanta’dan sonra, çesitli projeleri yerinde incelemek üzere California’ya geçecek.
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları