Home page
Haber Menüsü


“Enerjide kritik noktadayız”  
DSİ Genel Müdürü Doğan Altınbilek, şubat ve mart aylarında doyurucu yağışlar olmazsa, barajlardaki su seviyesinin düşeceğini, Türkiye’nin bu yıl da enerji sıkıntısıyla karşılaşacağını açıkladı.  
   
 
 
   
İstanbul
AA
 
    09 Şubat—  Beyaz Enerji operasyonu nedeniyle, enerji yönetiminin zor bir dönemden geçtiğini belirten Altınbilek, asılsız ihbar mektuplarının operasyonu yürüten DGM savcısının kafasını karıştırdığını söyledi. DSİ Genel Müdürü, enerji barajlarında bugün itibariyle geçen yıla göre yüzde 35 oranında daha az kullanılabilir su bulunduğunu söyledi.  

   
 
       
    MSNBC News İstanbul'da elektrik kesintisi
MSNBC News İzmir'de elektirik kesintisi
MSNBC News Ankara'da elektrik kesintisi
MSNBC News GAP'ta kuraklık önlemleri
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Doğan Altınbilek, Şubat ve Mart aylarında kar ve yağmur yağmazsa, Türkiye’nin ciddi bir enerji sorunu ile karşı karşıya kalacağını bildirdi. Altınbilek, düzenlediği basın toplantısında, barajların su miktarları, yağış ve kar durumları hakkında bilgi verdi. 2001 yılında bugüne kadar gözlenen yağış ve kar miktarlarının, kurak geçen son iki yılın olumsuzlarının telafisi için yeterli olmadığını bildiren Altınbilek, enerji amaçlı barajlarda da Şubat 2001 itibarıyla ancak barajların 8’de 1’i oranına karşılık gelen 6 milyar metreküp kullanılabilir su bulunduğunu söyledi.
  Umut yağmur duasında
Güneydoğu'da son yılların en kurak kışı yaşanıyor. Batman ve Mardin'de yağmur dualarına çıkıldı. Batman'da müftülüğün organize ettiği duaya iki binin üzerinde vatandaş katıldı.
NTV

       Altınbilek, geçen yıl aynı tarihte enerji barajlarındaki su miktarının 10 milyar metreküp olduğunu hatırlattı. “Bundan sonra çok kritik bir noktadayız” diyen Altınbilek, halen barajların günde 1-2 saat olmak üzere idareli çalıştırıldığını bildirdi.
       Altınbilek, “Şubat ve Mart ayında kar ve yağmur yağmasını diliyorum ama yağmazsa, ciddi bir enerji sorunu ile karşı karşıyayız” dedi.
       DSİ Genel Müdürü, vatandaşların suyu ve enerjiyi daha dikkatli kullanmalarının, günümüz şartlarında daha büyük önem taşıdığına da işaret etti.
       
YÜZDE 35 AZALMA
       DSİ Genel Müdürü, enerji barajlarında bugün itibariyle geçen yıla göre yüzde 35 oranında daha az kullanılabilir su bulunduğunu söyledi.
       Altınbilek, aynı şekilde içme ve kullanma suyu amaçlı barajlarda geçen yıla göre yüzde 15, sulama amaçlı baraj ve göletlerde ise yüzde 24 oranında daha az kullanılabilir su bulunduğunu bildirdi.
       Enerji amaçlı barajlara 1998 su yılında 103 milyar metreküp, 1999’da 83 milyar metreküp, 2000 yılında ise 78 milyar metreküp su geldiğini beliten Altınbilek, “enerji amaçlı barajlarımızda toplam 51 milyar metreküp depolama imkanı mevcut olmakla birlikte, Şubat 2001 itibariyle barajlarımızın ancak sekizde biri oranına karşılık gelen 6 milyar metreküp kullanılabilir su bulunmaktadır. Geçen yıl aynı tarihte enerji barajlarımızdaki su miktarı 10 milyar metreküp idi” dedi.
       Enerji barajlarında bugün itibariyle, geçen yıla göre yüzde 35 oranında daha az kullanılabilir su bulunduğunu ifade eden Altınbilek, bu durumun sorunu daha da arttırdığını kaydetti. Altınbilek, “kar erimeleri sonunda daha yüksek akım koşullarının yaşanacağı 2001 bahar ayları döneminde, baraj rezervuarlarına gelecek suların kısa dönemde tamamen enerji üretimine dönüştürülmemesi ve Fırat hidreolektrik santrallarında (Keban, Karakaya ve Atatürk) üretimin 36 milyar kWh ile kısıtlı kalması zorunlu görülmektedir” diye konuştu.
Güneydoğu'da kuraklık nedeniyle sık sık yağmur duasına çıkılıyor. Bu dualardan biri de geçtiğimiz günlerde Keban Barajı çevresinde yapıldı.

       
       
İÇMESUYU AMAÇLI BARAJLAR
       İçmesuyu barajları hakkında bilgi verirken de, Ankara’ya içmesuyu sağlayan barajlardaki kullanılabilir su miktarının geçen yılkinden 14 milyon metreküp daha az, İstanbul’da 82 milyon metreküp daha az ve İzmir’de de 53 milyon metreküp daha az olduğunu anlatan Altınbilek, sulama amaçlı baraj ve göllerde ise geçen yıla göre yüzde 24 oranında daha az kullanılabilir su bulunduğunu açıkladı. Altınbilek, İç Anadolu bölgesindeki bazı barajlarda henüz sulama suyu ihtiyaçlarını sağlayacak yeterlikte su depolanmamış olduğuna da dikkati çekti.
       
ENERJİ GELİŞİMİ VE HES
       Enerji gelişimi ve hidroelektrik enerji konusunda da bilgi veren Altınbilek, her yıl hızla artan elektrik enerjisi tüketiminin, termik ve hidrolik santralların üretimleri ile karşılandığını ve bugüne kadar hidroelektrik potansiyelinin yaklaşık üçte birinin geliştirilebilmiş durumda olduğunu bildirdi. Son yıllarda elektrik enerjisi üretiminde termik santrallara ağırlık verilmesi nedeniyle hidroelektrik enerjinin elektrik üretimindeki payının yüzde 50 seviyelerinden giderek düştüğünü ve 1999 yılında yüzde 30’lara indiğini anlatan Altınbilek, “1999 yılında enerji üretim sisteminde yaşanan darboğazlar nedeniyle enerji barajlarında hidrolojik koşulların öngördüğünden fazla su çekilmesinin yanısıra, 2000 yılındaki yetersiz yağışlar nedeniyle bu pay daha da azalmıştır” dedi.
       
“HES PROJELERİ, ÖNCELİKLE İNŞA EDİLMELİ”
       Hidroelektrik santralların en ucuz üretim maliyetli projeler olduğuna işaret eden Altınbilek, hidroelektrik projelerin öncelikle inşa edilerek işletmeye alınmalarının ülkenin ekonomik ve stratejik menfaati açısından zorunlu görüldüğünü kaydetti. Altınbilek, şunları söyledi: “Ülkemiz hidroelektrik potansiyelinin bugüne kadar değerlendirilmemiş bulunan Çoruh, Dicle, Zapsuyu, Fırat nehrinin Murat kolu ile Doğu Karadeniz havzasında yapımı planlanan projelerle ilgili uygulamaların, yüzde 100 dış kredili olarak gerçekleştirilmesi doğrultusunda önemli ilerlemeler kaydedilmiştir.
       Bu model kapsamındaki 28 adet HES projesinin toplam kurulu gücü 7 bin 500 megavat, yıllık ortalama üretim potansiyeli 25 milyar kWh’dir. 189 megavat kurulu gücünde 652 milyon kWh/yıl enerji üretim potansiyeline sahip olan Karkamış barajı ve HES’in inşaatı Aralık 1999’da tamamlanarak işletmeye açılmıştır. Deriner, Borçka ve Muratlı baraj ve HES projelerinin inşaatları halen devam etmektedir. Ayrıca, Yusufeli, Kargı, Gürsöğüt ve Ermenek baraj ve HES projelerinin inşaat sözleşmeleri Hazine Müsteşyarlığı’na gönderilmiştir.”
       
SURİYE VE İSRAİL’E SU KONUSU
       Altınbilek, susuzluğa rağmen Suriye’ye su verilmesinin devam edip etmeyeceği ve aynı şekilde İsrail’e su verilip verilmeyeceğine ilişkin bir soruyu yanıtlarken de, İsrail’e verilmesi düşünülen suyun çok küçük bir miktar olduğunu ve bunun zaten denize döküldüğünü belirtirken, Suriye’ye de kuraklık nedeniyle yaz aylarında su verilemediğini bildirdi.
       Suriye’nin bu durumu anlayışla karşıladığını anlatan Altınbilek, kuraklığın aslında tüm bölge için geçerli olduğunu söyledi.
       
BEYAZ ENERJİ OPERASYONU
       Altınbilek, Beyaz Enerji operasyonuyla ilgili bir soruyu yanıtlarken de, enerji yönetiminin zor günler yaşadığını bildirdi. Altınbilek, “gerek kurumdaki memnun olmayan personelden tutun, memnun olmayan yüklenici firmaya ve basına kadar bazı kişiler, değerli savcıların aklını karıştırıyor. Savcılar da, kendilerine gelen sorumsuz mektupları değerlendirmek durumunda kalıyor” dedi.
       DSİ olarak haklarında herhangi bir şaibe olmayışının nedenine ilişkin soruyu yanıtkarken de Altınbilek, bunun, kendilerinin koyu bir devlet yapısında olmalarından kaynaklandığını bildirdi. Altınbilek, işlerinin her aşamasında denetlendiklerini kaydetti.
       
       
       
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları