Home page
Haber Menüsü


Sea Hawk, Türk yazılımıyla uçacak
Konfigüre edilen Sea Hawk S-70B tipi helikopterlerin yeni yazılım çalışmalarında Türk şirketi Milsoft görev aldı. Milsoft, JWID-2000 NATO tatbikatına kendi yazılımıyla katılan ilk Türk şirketi olma ünvanını da taşıyor.
İstanbul
AA
12 Ocak— Sea Hawk S-70B helikopterlerinin yeni yazılımını geliştirme çalışmalarında, ilk kez, bir Türk şirketi olan Milsoft görev aldı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Sikorsky Aircraft üretimi olan Sea Hawk’ların, konfigürasyonun değiştirilmesi ve yeni modern kokpit yapısına kavuşturulmasıyla birlikte helikopterlerde görev bilgisayarı olarak tanımlanan sistemde yeni yazılım ihtiyacı ortaya çıktı.
       Uçan platform üzerindeki sensor ya da silahların merkezi olarak görev yapmasını sağlamak üzere bir veya birden fazla özel amaçlı bilgisayardan oluşan bir sistem olan ve helikopterin en kritik unsurlarından biri olarak kabul edilen görev bilgisayarının yazılımının geliştirilmesi için milli ve özel sektör girişimi olan Milsoft Yazılım Teknolojileri A.Ş. görev aldı.
       Merkezi Ankara’da bulunan ve geçen yıl içinde Sikorsky yetkilileri tarafından teknik ve idari yapısı incelenen şirkete, incelemelerin ardından yapılan görüşmeler sonucunda görev bilgisayarının geliştirilmesi konusunda görev verilerek, geçen ay içinde kontrat imzalandığı öğrenildi.
       Yazılım başta olmak üzere ileri teknoloji konularında Türkiye’nin milli kabiliyetlerini oluşturma çabalarına ve yabancı firmaların yerli katkı, teknoloji transferi ve ortak teknoloji ihtiyaçlarına cevap vermeye yönelik yapılanmayla kurulan Milsoft’un, kontrat çerçevesinde, Sikorsky yazılım ekibinin bir parçası olarak, mühendislerini Sikorsky Aircraft’ın ABD’nin Connecticut kentindeki tesislerine gönderdiği ve mühendislerin çalışmalarını sürdürdükleri belirtildi.
       Yazılımın geliştirilmesi çalışmalarında görev alan Milsoft mühendisleri, yazılım mimarisinin ve görev bilgisayarının özelliklerinin belirlenmesi, tasarımın yapılması, geliştirilen yazılıma ait entegrasyon test planının hazırlanması ve entegrasyon testlerinin yapılması konularındaki çalışmalardan uçuş testlerine kadarki tüm faaliyetlere katılacaklar.
       
İLK TÜRK ŞİRKETİ...
       Milsoft daha önce de NATO ülkelerinin milli bilgi sistemleriyle NATO’nun müşterek bilgi sistemlerinin birlikte çalışabilirliğinin denenmesi amacıyla her yıl düzenlenen uyuşum tatbikatı JWID’e (Joint Warrior Interoperability Demonstration) katılarak Türkiye’yi ilk kez bir yazılım ürünüyle temsil etti.
       Bilişim endüstrisindeki en son teknolojilerin askeri alanda uygulama bularak ilk kez denenmesi sebebiyle önem taşıyan tatbikata, kendi geliştirdiği İnternet Tabanlı Durum İzleme Sistemi’yle (IBSAS) katılan ve 22 sistem içerisinden değerlendirmeye değer görülen 7 sistem arasında yer alan Milsoft, NATO Komuta Kontrol Bilgi Sistemleri hedeflerine uygunluğu açısından da başarılı bulundu.
       Tatbikatta, IBSAS yazılımıyla, Genelkurmay Başkanlığı’nca tesis uydu bağlantısı üzerinden, web teknolojileriyle müttefik birliklere ait müşterek harekat resmi oluşturulduğu, dost ve düşman birliklerin durumunun izlendiği ve formatlı mesajlaşmayla tüm tatbikat ana hedeflerine milli imkanlar kullanılarak ulaşıldığı kaydedildi.
       
“ÖZEL SEKTÖR ÖZENDİRİLMELİ...”
       Milsoft Yazılım Genel Müdürü İsmail Başyiğit, özel sektörün savunma sanayiine özendirilmesi gerektiğini vurguladı. Son 50 yılda, yazılımın, modern sistemler, özellikle de savunma sistemi içindeki payının arttığına dikkati çeken Başyiğit, dünyada, teknolojilerin milli olarak kazanılması görüşünün ağırlık kazandığına işaret ederek, yazılım teknolojilerinin Türkiye’ye transfer edilmesine, hatta yazılımların Türkiye’de geliştirilmesinin önemine dikkati çekti.
       Türk üniversitelerinin ileri teknoloji alanında çok iyi mühendisler yetiştirdiğini ifade eden Başyiğit, uluslarası rekabet ve yeni teknoloji üretmeyi hedefleyen şirketlere ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
       Başyiğit, şunları kaydetti:
       “Uluslararası alanda ürün satamayan bir savunma sanayinin uzun vadede yaşayacağına inanmıyorum. Mutlaka, rekabet edebilir ve hem silahlı kuvvetlere hem yurtdışına ürün satabilir bir savunma sanayi kurmak zorundayız. Rekabet edebilir ve dışarıya ürün satabilir bir savunma sanayi kurmak istiyorsak özel sektörün de bu alana girmesini teşvik etmemiz lazım. Özelleştirme politikaları yapılıyor, savunma sanayiinde de benzer bir yaklaşımın desteklenmesi gerekiyor. Bunun için de özel sektörün savunma sanayine özendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Özendirilmesi için de özel sektör şirketlerine de kamu şirketleri kadar fırsat verilmesi ve bir şekilde eşit davranılmasının yararlı olacağını düşünüyorum.”
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları