Home page
Haber Menüsü


Kosova
Avrupa’da Balkan sendromu şoku
Kosova’da, NATO operasyonuna katılan ülkelerin askerlerinde, peşpeşe görülen kanser vakaları ve ölümler barış gücündeki endişeleri artırıyor.
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    5 Ocak—  NATO operasyonlarında kullanılan etkisi azaltılmış uranyumun barış gücü askerleri üzerinde ölümcül etkisi giderek daha da ürkütücü boyutlara ulaşıyor. Bosna’da 6 ay süreyle görev yapmış Yunanlı bir subayın lösemi teşhisiyle tedavi gördüğü ortaya çıktı. Yunanistan Savunma Bakanlığı ise, Kosova ve Bosna’da görev yapmış askerlerin sağlık kontrolünden geçmesini kararlaştırdı.  

   
 
       
    MSNBC News AB, NATO'dan yanıt bekliyor
MSNBC News Kosova'daki Türk askerleri temiz
MSNBC News Fransa'da Balkan sendromu şoku
MSNBC News "Balkan Sendromu" 6 askeri öldürdü
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Kosova

       
       Avrupa, “Körfez sendromu”ndan sonra şimdi de “Balkan sendromu”nun endişesini yaşıyor.
       NATO’nun Kosova’da gerçekleştirdiği askeri operasyonlarda kullanılan etkisi indirgenmiş uranyuma maruz kalan askeri personelde peşpeşe görülen ölüm ve lösemi vakaları olayın boyutunun genişleyeceğinin sinyallerini veriyor. İlk olarak bölgede görev yapmış, Belçikalı ve İtalyan askerlerde başlayan ölümler, Kosova’ya asker yollayan tüm müttefik ülkelerde korku yarattı. Dün Genelkurmay Başkanlığı barış gücü bünyesindeki yaklaşık 1000 kadar Türk askerinin sağlık durumlarının yerinde olduğunu açıkladı. Diğer ülkeler de askerlerini sağlık kontrolünden geçiriyor.
       
BİRÇOK ÜLKE ENDİŞELİ
       Selanik’te, Bosna’da 6 ay süreyle görev yapmış Yunanlı bir subayın lösemi teşhisiyle tedavi gördüğünün ortaya çıkması Yunanistan’da panik yarattı. Yunan Genelkurmay Başkanlığı, vakanın rastlantı olduğunu açıklarken, Savunma Bakanlığı Kosova ve Bosna’da görev yapmış askelerin sağlık kontrolündem geçmesini kararlaştırdı.
       Atina’da Balkan sendromunun bir diğer boyutunu ise NATO’nun Yugoslavya’daki bombardımanı sırasında kuzey Yunanistan’ın radyasyondan etkilenmiş olma ihtimali oluşturuyor.
       Bulgaristan Savunma Bakanlığı da, iddialar üzerine Kosova‘ya kimyevi ve nükleer madde uzmanlarından oluşan bir heyet gönderdi. Almanya Savunma Bakanı Scharping, Balkan sendromuyla ilgili hazırlanan raporu meclis savunma komisyonuna sunmadığı için muhalefet partilerinin baskısı altında. İngiltere Savunma Bakanlığı de, bir askerin operasyonda kullanılan etkisi azaltılmış uranyum nedeniyle rahatsızlanmasına karşın Balkanlar’da görev yapan askerlerini sağlık testinden geçirmeyi planlamadığını bildirdi. Rusya ve Çek Cumhuriyeti ise, Bosna ve Kosova‘da görev yapan askerlerini tıbbi kontrolden geçireceği açıklamasında bulundu. Polonya ise, 6 uzmandan oluşan bir askeri heyeti Kosova‘ya göndererek, Polonyalı askerlerin bulunduğu bölgelerde inceleme yapacağını açıkladı.
       Balkanlar‘da zayıflatılmış uranyum içeren mühimmatı kullanan tek ülke ABD. Washington yönetimi, 1999 Kosova savaşında Amerikan uçaklarından 31 bin, Bosna savaşında 1994-95 yıllarında Saraybosna civarında 18 bin 800 civarında zayıflatılmış uranyum yüklü mühimmat kullandığını açıklamıştı.
Kosova’lı lider İbrahim Rugova, Balkan Sendromu yüzünden uluslararası barış gücü birliklerinin bölgeden çekilmesinden endişe duyduğunu bildirdi. Rugova, Kosova’da yaşayan halk arasında zayıflatılmış uranyumdan etkilenen olmadığını söyledi.

       
       
İTALYA’DA, ÖLEN ASKER SAYISI 9’A ÇIKTI
       Balkan sendromunun ilk görüldüğü ülkelerden biri olan İtalya’da söz konusu sendromdan dolayı öldüğünden kuşkulanılan asker sayısının 9’a çıktığı açıklandı. İtalya’da Balkanlar’da görev yapmış askerlerin yakınlarının panik içinde olduğu bildirilirken, halkı bilgilendirmek için Savunma Bakanlığı’nda kurulan “Balkan Sendromu” özel telefon hatları gün boyu aranıyor.
       İtalyan basınında konuyla ilgili yorumlar yer alırken, Roma‘daki Askeri Poliklinik‘in başhekimi, Corriere della Sera gazetesine verdiği demeçte, “kanser hastası 50 askeri tedavi ettik ve hiçbiri de İtalya dışında görev yapmamıştı“ dedi. İtalyan Askeri Sağlık Müdürlüğü‘nden yapılan açıklamada, harekat sırasında kullanılan mühimmattaki zayıflatılmış uranyumdan kaynaklanan radyasyona bağlı kanser vakalarından sonra Balkanlar‘da görev yapmış yaklaşık 40 bin askerin testten geçirileceği belirtildi. İtalya‘da askeri savcılığın da “Balkan sendromuyla“ ilgili olarak soruşturma başlattığı bildirildi. Bu arada Savunma Bakanı Sergio Matteralla, Çarşamba günü mecliste milletvekillerinin bu konudaki soru önergelerini yanıtlayacağını açıkladı.
       Bu arada, Kosova‘da 6 ay görev yapan 21 yaşındaki Portekizli bir askerde de kan kanseri belirtilerine rastlandı. Portekiz basını 22 Aralık‘ta, onbaşı Hugo Paulino‘nun Mart ayında, Kosova‘dan döndükten 3 hafta sonra öldüğünü duyurmuş, ölümün uranyumlu silahlarla bağlantısı bulunabileceği iddiasını ortaya atmıştı. Portekizli askeri yetkililer ise bu iddiayı reddederek, Paulino‘nun ölümünün bir virüse bağlı olduğunu söylediler. Askeri yetkililerin Paulino‘nun ölümünün “Balkan Sendromu“na bağlı olmadığını belirtmelerine rağmen, bölgede görev yapan yaklaşık 10 bin Portekizli radyasyona maruz kalıp kalmadıklarını araştırmak üzere tıbbi muayeneden geçiriliyor
       
FRANSA URANYUMLU SİLAHLAR HAKKINDA BİLGİ VERECEK
       Fransa Dışişleri Bakanlığı sözcü yardımcısı Bernard Valero, düzenlediği basın toplantısında, Salı günü Brüksel‘de yapılacak toplantıda ellerinde zayıflatılmış uranyumlu silahlarla ilgili bilgileri NATO‘ya sunabileceklerini söyledi. İtalya, Aralık ayında NATO’dan, zayıflatılmış uranyumlu silahlarla ilgili daha ayrıntı rapor vermesini istemiş, talep, Belçika, Portekiz ve Fransa tarafından destek görmüştü. İtalyan Yeşiller Partisi de, NATO‘nun Adriyatik Denizi‘ne bıraktığı bombaların da incelemeye alınması için Askeri Savcılık‘a dilekçe verdi ve İtalyan kıyılarının riskte olup olmadığının araştırılmasını istedi.
       NATO‘nun 19 büyükelçisi Çarşamba günü yapılması beklenen haftalık olağan toplantıdan önce, Salı günü gayrıresmi olarak biraraya gelerek zayıflatılmış uranyumlu silahlar konusunda iddiaları ele alacak. Bu arada, 15 Ocak‘ta 19 üye ülkenin sağlık temsilcilerinin de biraraya gelerek konuyu ayrıntılarıyla ele almaları bekleniyor.
       
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları