Home page
Haber Menüsü


12 ayı sağlıklı geçirmek için öneriler
2 Ocak— Her mevsimin yaygın hastalıkları vardır. Yılın 12 ayını sağlıklı ve formda geçirmek için de, bu hastalıklara karşı önlem almak gerekir. İtalya’nın önde gelen doktorları, uzmanlık alanlarına göre, mevsimsel hastalıkları karşı bir önlem listesi hazırlamışlar. İşte, sağlıklı bir 12 ay için yapılması gerekenler...

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 

OCAK
       Akşamları bitki çayıyla enerji kazanın
       Kış aylarında enfeksiyonlardan korunmak, enerji kazanmak için şifalı bitki çayları çok yararlı. Özellikle arpa çayı çocuklar, yaşlılar ve bitkinlikten yakınanlar için birebir. Nişasta, lesitin, lipid, mineraller, vitaminler (A, B1, B2), şeker açısından zengin olan bitki aşırı bedensel ve zihinsel yorgunluk için öneriliyor. Yatıştırıcı bir etkisi olan bitki çayı akşam içildiğinde rahat uykuya dalmayı sağlıyor, idrar söktürücü etki yapıyor ve solunum yolları enfeksiyonlarına olumlu etki yapıyor.
       Doğal Bilimler Akademisi Başkanı Roberto Suozzi
       

ŞUBAT
       Artroza dikkat!
       Kış ayları, artroz ve bazı romatizmal hastalıklardan yakınanlar için en zor aylar. Kış aynı zamanda bazı ‘alarm çanlarının’ dikkate alınması gereken dönem. Üstünde durulmayan ağrılar aslında bazı mafsal hastalıklarının belirtisi olabilir. İlk belirtilerin hastalığa dönüşmemesi için yapılacak en iyi şey, doğru teşhisi koyması için hemen bir uzman doktora gitmek. İkinci kuralsa yaşam stilini gözden geçirmek; hareketsiz bir yaşam, aşırı kilolar, yüksek tansiyon, stres gibi ‘risk faktörlerini’ ortadan kaldırmak.
       Siena Üniversitesi Romatoloji Enstitüsü Başkanı Roberto Marcolongo
       

MART
       Polenlere karşı tedbir
       İlkbahar polen ve alerji mevsimidir. Bu nedenle, aşı veya ilaç gibi gerekli önlemleri almak gerekir. İlaç tedavisi astım veya rinit gibi durumlara göre değişir. Astımlı hastaların yüzde 70’inin rinitten de şikayetçi olduğu göz önünde tutulursa, her iki durumun da çok iyi araştırılması gerekir.
       Genova Üniversitesi Solunum Yolları ve Alerjik Hastalıklar Kliniği Şefi Walter Canonica
       

NİSAN
       Bol meyve ve antioksidan
       İlkbaharda organizma, ısı ve nem değişikliğinden ötürü strese girer. Artan güneş ışınları ise serotonin hormonu salgılamasını artırarak organizmamıza olumlu etki yapar. Organizmanın bu dönemde, kış boyunca biriken toksinlerden temizlenmesi gerekir. Taze meyve ve sebze, antioksidan takviyeli vitaminler bu açıdan çok yararlıdır.
       Milano Üniversitesi, Akopunktur Uzmanı Emilio Minelli
       

MAYIS
       Az yemek bol dinamizm
       Deniz mevsiminin arefesi olan mayıs, kilolu kişiler için rejime girme ayıdır. Fazlalık 4-5 kiloysa eğer, normal alışkanlıkların yüzde 20-30’unu değiştirmek forma kavuşmak için yeterli olur. Zararlı ekstra yiyecekleri kısmak, günde bir saat yürümek ve haftada 2 saat bir spor salonunda ter atmak forma kavuşmak için yeterli olur. Aç kalmak, öğünleri atlamak yerine herşeyden ama az yemek en iyisidir.
       Diyet uzmanı Eugenio Del Toma
       

HAZİRAN
       Stretching’le forma kavuşun
       Deniz mevsimine formda girmenin en iyi yolu yaz-kış aktif olmaktır. Eğer her mevsim spor yapma imkanınız yoksa, organizmayı canlandırmak için yazdan bir kaç ay önce harekete başlayın. İdeali, çok yoğun olmayan ve uzun süreli bir fiziksel aktivitedir (yürüyüş, koşu, yüzme, bisiklet). Haftada en az 3 gün bu fiziksel aktiviteleri yapmak gerekir. İlk başlarda günde 30 dakika yürüyüş yeterli olabilir. Kalp damar sistemini harekete geçirmek için de ideal bir spordur. Yürüyüşle birlikte, haftada iki veya 3 kere stretching hareketleri yapmak, forma kavuşmak için çok uygundur. Bu hareketleri bir spor salonunda veya sabahları yarım saat evde yapabilirsiniz.
       Coni Spor Bilimleri Enstitüsü uzmanı Marcello Faina
       

TEMMUZ
       Yaşlılar ve kalp hastaları için dağ
       Dağ, yaşlılar ve kalp hastaları için sağlıklı bir ortamdır. Kardiyolog gibi uzman bir doktorun muayenesinden geçtikten sonra yaşlı kişiler 1400-1500 metre yüksekliğe çıkıp kalp-solunum fonksiyonlarını, adelelerini güçlendirebilirler. İlk günler çok yavaş ve kısa süreli yürüyüşler yapmakta fayda vardır. Fazla yorucu olmayan tırmanışlar ve yürüyüşler sırasında sık sık mola vermek gerekir. Bu arada potasyum ve manyezyum takviyesini unutmamak gerekir. Dağda alkol, sakinleştirici ilaçlar ve uyku ilaçlarından uzak durmak gerekir.
       R. Emilia S. Maria Nuova Hastanesi uzmanı Umberto Guiducci
       

AĞUSTOS
       Güneşten korunun ve benleri kontrol edin
       Ağustos ayında güneşten çok iyi korunmak gerek. Özellikle güneşe ilk çıkanların çok dikkatli olması ve sabah erken saatlerle öğleden sonrayı tercih ederek kademeli olarak güneşe çıkması önerilir. Güneş altında da cildi, koruma faktörü cilt tipine göre belirlenen bir koruyucu ürün sürmek şarttır. Güneş şemsiyesinin altındayken ve yüzerken de güneş ışınlarına maruz kalındığını unutulmamak gerekir. Beslenmeye gelince: C ve E vitamini ve betakaroten açısından zengin besinler yeğlenmelidir. Bir önemli konu da benler: Benler yaz öncesi ve sonrası mutlaka kontrol edilmelidir.
       Roma Cattolica Üniversitesi’nden Dr. Leonardo Celleno
       

EYLÜL
       Okul öncesi göz muayenesi
       Okul başlamadan çocukları bir göz muayenesinden geçirmek gerekir. Açık havada geçirilen tatil günleri kornea enfeksiyonlarına davetiye çıkarmış; spor ve oyun travmaları ise göz kapakları veya retinada lezyonlara yol açmış olabilir. Göz doktoru olası şaşılık, miyopi, hipermetrobi, astigmatizm gibi görme bozukluklarını da saptayıp uygun bir gözlük önerecektir.
       Genova Hastanesi Göz Kliniği Şefi Giovanni Calabria
       

EKİM
       Kışa hazırlık kürleri
       Sonbahar kaplıca kürleri için ideal bir mevsimdir. Deri enflamasyonları, dış etkenlerin yarattığı olumsuz etkiler veya yanlış beslenmeden kaynaklanan mide-bağırsak rahatsızlıkları gibi yazdan kalan bazı sorunlar kış aylarında kronik hale gelebilir. Kaplıca tedavisi bu sorunların giderilmesinde yardımcı olur.
       Milano Üriversitesi, Termal Tedavi Kürsüsü Başkanı Umberto Solimene
       

KASIM
       Aşı zamanı
       Kasım ayında yapılan aşılar, kış aylarında sıkça görülen solunum yolu hastalıklarını önler. En önemlisi grip aşısıdır. Özellikle 65 yaşı geçkin insanlar, çocuklar, kronik solunum yolu hastalarına önerilir. Bir diğer yararlı aşı da, menenjit ve zatürreye yol açan pnömokok bakterisine karşı uygulanan aşıdır; bu aşı her 5 yılda bir yapılır.
       Genova Üniversitesi’nden Dr. Pietro Crovari
       

ARALIK
       Gripe dikkat
       Kışın en yaygın hastalığı gribe mi yakalandınız? Bunun viral bir hastalık olduğunu ve vakaların büyük bir çoğunluğunda özel bir tedavi gerektirmediğini aklınızdan çıkarmayın. Hastalığın belirtilerini de düşman değil dost olarak görün. Örneğin öksürük, bir ölçüde bir savunmadır. Ateş de, çok yüksek olmadığı taktirde, organizmaya yardımcı olur; çünkü virüslerin yaşamak için 36 derece civarı ısıda bir ortama ihtiyaçları vardır. Griple savaşta ilaç yerine istirahat ve bazı basit doğal yöntemlere başvurmak, ilça almaktan daha iyidir.
       Dr. Mario Falconi
       
       
       
       
       
    TOP5 Sağlık için sevilmeyen yiyecekler tüketiliyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları