Home page
Haber Menüsü


2000’de inenler çıkanlar...
Emre Ceylan
NTV-MSNBC
‘dot.com’ların çöküşü büyük bir sürpriz olarak nitelendirilirken, WAP’ın adeta ‘fos çıkışı’ milyonlarca kullanıcıyı hayalkırıklığına uğrattı. İnsanın gen haritasının tamamlanması ise teknolojinin yüz akı oldu. İşte geride bıraktığımız yılın yıldızları ve ‘balonları’.

   
 
       
    MSNBC News 2000'in yıldızı gen haritası
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       
2000’İN YILDIZLARI

       
       B2B:Eski ekonominin can simidi
       B2B olarak adlandırılan işletmeden işletmeye e-ticaret uygulaması, bitti bitecek gözüyle bakılan eski ekonomi şirketlerini yeniden diriltti. Operasyonel maliyetleri inanılmaz ölçüde azaltan B2B uygulamaları sayesinde endüstri şirketleri yeni yüzyıla eskisinden daha sağlam girdiler.
       
       Genetik mi etik mi?
       Tüm etik tartışamalara karşın genetik alanındaki gelişmeler başdöndürücü bir hızla devam ediyor. 2000 yılandaki belki de en önemli teknolojik gelişme insanın genetik kodunun çözüldüğü haberiydi.
       
       Dijital devlet
       Şimdiye kadar internete pek sıcak yaklaşmayan hükümetler 2000 ile birlikte elektronik devrime bir hayli yüklendiler. Özellikle Amerika ve Uzak Asya’da bürokrasinin neredeyse yarısı internet üzerinden yürüyor.
       
       P2P: Napster tarzı internet
       Napster’ın MP3 ağı sayesinde tüm dünyayı saran ve kullanıcıdan kulanıcıya aracısız bağlantı imkanı veren P2P, 2001’de de internetin alışılagelmiş tüm kurallarını değiştirmeye aday.
       
       

2000’DE YILDIZI SÖNENLER
       
       Online Perakendeciler
       2000’e büyük umutlarla giren internet mağazaları özellikle yılın ikinci yarısında hep birlikte beklenmedik bir krize girdiler. Bir an önce kara geçmeleri için baskı yapan yatırımcılarla, ucuz ve kaliteli hizmet bekleyen e-müşteriler arasında sıkışan dot.comlar 2000’nin ‘yıldızı sönenler’ listesinin başında yer alıyor.
       
       WAP(layamadık)
       
Büyük umutlarla ve ‘cilalı’ reklamlarla kullanıcıların hizmetine sokulan Kablosuz Uygulama Protokolü, kısıtlı internet erişimi, teknik sorunlar, yavaş bağlantı ve en önemlisi içerik fakirliği ile tam bir hayalkırıklığı oldu. Japonlar, i-mode ile cep telefonunda internetin keyfini çıkarırken, WAP kullanıcıları, 3G vaadleriyle avunmak zorunda kaldı.
       
       Kişiselleştirme

       2000’e girerken dillerden düşmeyen kişiselleştirme kavramı 2001 ile birlikte unutulmuş görünüyor. Portal denilen internet rehberlerinin isimlerinin anlamıyla yetinmeyip rehberlikten çok satıcılığa soyunmasıyla herkesin kendine ait bir web sayfası olmasını öngören kehanetlerde suya düşmüş görünüyor.
       
       Altenatif işletim sistemleri
       Windows’un tahtını sallandıracağı söylenen alternatif işletim sistemleri bir türlü beklenen atılımı gerçekleştiremedi. Kullanıcı arayüzünün kullanışsız olması ve bir türlü yaygınlaşamaması özellikle Microsft’un kabusu Linux’un yükselişini engeliyor.
       
       Bedava internet erişimi
       Geçen sene hepimizin dilinden düşmeyen ‘internet bedava olacak’ balonu çabuk söndü. İnternet kullanıcıları parasız ama yavaş erişim yerine, hızlı ama pahalı olanını tercih ederek ücretsiz intenret efsanesini de sona erdirmiş oldular.
       
       Risk sermayesi riski taşıyamadı
       Sermayede frısat eşitliği diye adlandırılan risk sermayesi kavramı risk sermayedarlarının başarısızlığa tahammül gösterememeleri sonucu çuvallamak zorunda kaldı.
       
       Sanal kiralama bugün değilse yarın
       İnternette kiralık servis sağlayıcılığı sektörü beklenen hızla gelişmese de hala geleceği en parlak alanlardan bir olma özelliğini devam ettiriyor.
       
       
2001’İN YILDIZ ADAYLARI

       
       Telif Savaşları
       Dağıtım kanallarının internetle birlikte kontrolden çıkmasıyla gündeme gelen telif hakları savaşları sanattan teknolojiye kadar birçok alanda 2001’in gündeminde olacak.
       
       Kablolar çöpe
       Özellikle Bluetooth teknolojisinin yaygınlaşmasıyla birlikte hepimizi kablosuz bir hayat bekliyor. Öyleki, Bluetooth sayesinde cep telefonumuzla hem televizyonumuzu hem de arabamızın alarmını çalıştırabileceğiz.
       
       Telekomünikasyon
       Hepimizin yaşam tarzını değiştiren cep telefonlarına 2001 yılında daha da bağımlı hale geleceğiz. 3G denilen yüksek hızlı veri iletişimi sayesinde görüntü telefonlardan kablosuz internete kadar birçok yenilik bizi bekliyor.
       
       Nano teknoloji
       Bilim adamları, boyutları nanometre cinsinden ölçülen (metrenin milyarda biri) aygıtların, bilgisayar çiplerini milyonlar yerine milyarlarca transistörle donatabileceğine inanıyor. Silikon Vadisi’nin devleri ve biyoloji firmalarının, DNA’nın yapısını elektronik cihazlara aktarmak gibi projeleri önümüzdeki yılda çok ses getireceğe benziyor.
       
       Sudan enerji?

       Su moleküllerindeki hidrojen bağlarının kopartılmasıyla meydana gelen elektron akışı sayesinde kimyasal enerjiyi elektirik enerjisine dönüştürebilen “yakıt hücresi” teknolojisiyle enerji sorunu temelden çözülecek. İnanılmaz ama gerçek...
       
       Genetik genetik genetik...
       Biyo-teknoloji 2001’de de bilim kurgu filimlerini aratmayacak korkutucu gelimelerle karşınızda olacak.
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları