Home page
Haber Menüsü


Ek Niyet Mektubu IMF’de
Hazine Müsteşarlığı tarafından gönderilen Ek Niyet Mektubu 21 Aralık’ta IMF İcra Kurulu’nda görüşülecek. Onaylanırsa, piyasaları rahatlatacak 2.8 milyar dolarlık kredi gelecek.
Ankara
CNBC-E
19 Aralık— Stand-by düzenlemesi kapsamında Üçüncü Ek Niyet Mektubu dün gece IMF’ye gönderildi. Hazine Müsteşarlığı tarafından gönderilen Ek Niyet Mektubu 21 Aralık’ta IMF İcra Kurulu’nda görüşülecek. Ek niyet mektubunun onaylanması durumunda 21 Aralık’tan sonra Türkiye’ye yaklaşık 2.8 milyar dolarlık kredi girişi gerçekleşecek.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  IMF İcra Kurulu, 21 Aralık toplantısında, stand-by kredisinin üçüncü ve dördüncü dilimleri ile son mali kriz dolayısıyla sağlamayı taahhüt ettiği Ek Rezerv Kolaylığı’nın ilk partisini bir arada karara bağlayacak.
       Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası’nın mali yardım kredileri için şart koştuğu THY ile Türk Telekom’un özelleştirilmesi için ihaleye çıkılması, Elektrik Piyasası Kanunu tasarısının TBMM’ye sevk edilmesi ile kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin tasarının Meclis’ten geçmesi, kredilerin önünü açtı.
       
DÜNYA BANKASI KREDİSİ
       Bu kapsamda, Dünya Bankası Yönetim Kurulu’nun da 21 Aralık Perşembe günü yapacağı toplantısında, Türkiye’ye verilmesi planlanan toplam 1.5 milyar dolarlık Mali Uyum Kredisi’nin (FSAL)390 milyon dolarlık kısmının serbest bırakılması konusunda karar alması bekleniyor.
       Dünya Bankası 22 Aralık Cuma günü Hazine’ye FSAL kredisi kapsamında 390 milyon dolar ödeyecek. Kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin düzenlemenin kanun hükmünde kararname şeklinde yapılması ve kararnamenin Cumhurbaşkanı tarafından iade edilmesinin ardından, Dünya Bankası Yönetim Kurulu 29 Eylül’de yaptığı toplantısında konuyu müzakere edememişti.
       Dünya Bankası, iki eşit taksitle vereceği FSAL-1 ve FSAL-2 kredilerinden FSAL-1’i serbest bırakmak için, kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin yasal düzenlemelerin yapılmasını, FSAL-2 için ise mali sektördeki tüm düzenlemelerin tamamlanmış olması şartlarını arıyor.
       Mali sektör uyum kredisi için, kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin düzenleme dışında, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu üyelerinin atanması ve Kurum’un faaliyete geçmesi şartı da yer alıyordu.
       
SENDİKASYON KREDİSİ
       Hazine Müsteşarlığı, önde gelen yabancı bankalardan da 1 milyar dolarlık bir sendikasyon kredisi alacak. Sendikasyon, 6 ay vadeli olacak, yıllık Libor+1 (Libor artı yüzde 1) faiz üzerinden ve yüzde 0,5 komisyonla gerçekleştirilecek. Mali sisteme likidite sağlanması ve Türkiye’ye olan güvenin de teyid edilmesi anlamını taşıyan kredi, 6 ay vadeli, Libor+1 yıllık faiz üzerinden ve yüzde 0,5 komisyon ile gerçekleştirilecek.
       Bankalar krediye eşit miktarlarda ve 100 milyon dolar ile katılmak üzere davet edilirken, katılımın bu miktarın üzerinde olması durumunda bankaların payı azaltılacak. Kredinin 22 Aralık 2000 tarihine kadar serbest bırakılması öngörülüyor. Hazine, 15 Aralık’da Londra’da önde gelen yabancı banka temsilcileriyle 1 milyar dolar tutarında bir sendikasyon kredisi temini için toplantı düzenlemişti.
       
MALİYE BAKANI ORAL
       Bu arada, Maliye Bakanı Sümer Oral, 22 Aralık tarihine kadar gerçekleşecek gelişmelerle, Türkiye’ye 4 milyar 205 milyon dolarlık kaynak girişinin sağlanacağını söyledi.
       Meclis Genel Kurulu’nda, gelirler bütçesi üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından söz alan Oral, IMF’den ek rezerv kolaylığı ve stand-by çerçevesindeki çekme haklarının kullanılmasıyla 2. 8 milyar dolar geleceğini söyledi.
       Oral, 21 Aralık’ta toplanacak Dünya Bankası Yönetim Kurulu’nda 385 milyon dolarlık mali sektör uyum kredisinin ilk dilimiyle ilgili görüşmeleri tamamlayacağını söyledi.
       Oral, uluslararası piyasalardan sağlanan 1 milyar dolarlık sendikasyon kredisinin de hafta sonuna kadar Hazine ve Merkez Bankası kasasına gireceğini söyledi.
       Bakan Oral, uygulanan programın kararlılıkla sürdürüleceğini vurgulayarak, “Krizlerin programı etkilememesi için herşeyi yapacağız”dedi. Oral, 2001 yılı bütçesindeki göstergelerin, kamu maliyesinin sağlıklı bir yapıya kavuştuğunu gösterdiğini belirterek, “Tüm ödenekler yerli yerine harcanacaktır” diye konuştu. Oral, pilot uygulamaları başlayan SAY 2000 projesinin kısa bir süre içinde hayata geçirileceğini, projeyle, devletin tüm mali göstergelerinin günü gününe takip edileceğini söyledi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları