Home page
Haber Menüsü


Türksat 2A, 2001’de fırlatılacak  
  Türksat 2A Haberleşme Uydusu’nun, Fransız Guyanası’ndaki Courou Uzay Üssü’nden fırlatılışı 2001’e ertelendi.

Courou Uzay Üssü/İstanbul
AA
 
   12 Aralık —  Uydunun işlevlerinde herhangi bir sorun bulunmadığına işaret eden yetkililer, arızanın fırlatma cihazından kaynaklandığını belirttiler. İncelemelerin ardından arızayla ilgili net bilgiler haftasonu kamuyona açıklanacak. Uydunun fırlatılışı daha önce üç kez ertelenmişti. 

   
 
       
    MSNBC News Endeavour dönüş yolunda
MSNBC News Atina ilk uyduyu 2002'de fırlatacak
MSNBC News İsrail gözlem uydusu fırlattı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Türk Telekom Genel müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, son dakikada ortaya çıkan arızalar nedeniyle fırlatılışı üç kez ertelenen Türksat-2A’nın, yapılacak onarım çalışmalarının ardından, ocak ayının ilk haftasında yörüngesine oturtulması bekleniyor. Uydunun işlevlerinde herhangi bir sorun bulunmadığına işaret eden yetkililer, arızanın fırlatma cihazından kaynaklandığını belirttiler. Yapılacak incelemelerin ardından arızayla ilgili net bilgiler haftasonu kamuyona açıklanacak. Türksat-2A’nın fırlatılışı daha önce üç kez ertelenmişti.
       
TÜRKSAT 2A UYDUSU
        Türksat 2A uydusu eğer fırlatılabilseydi, Avrupa’da bugüne kadar üretilmiş en büyük ve en güçlü uydu unvanını alacaktı.
        Çin Seddi’nden Avrupa ve Afrika’ya kadar çok geniş bir alanı kapsayacak olan ve yılda 75 milyon dolar gelir getirecek uydunun kapasitesinin yüzde 90’ı henüz fırlatılmadan pazarlanmış durumda. Uyduda 2 transponderin TSK’ya ayrılması dolayısıyla Türkiye NATO ülkeleri içinde askeri haberleşme uydusu olan 5. ülke olacak ve NATO’ya da hizmet verecek. 300 milyon dolara malolan ve 15 yıl hizmet verecek olan uydu, sivil ve askeri savunma amaçlı kullanılabilecek.
       
TÜRKSAT TARİHÇESİ
        Türksat 1A, 24 Ocak 1994’te atıldı ve fırlatılıştan kısa bir süre sonra patladı. Türksat 1B, 11 Ağustos 1994 yılında atıldı ve hizmet ömrü 2004’te sona erecek. Türksat 1C, 10 Temmuz 1996’da fırlatıldı. Ömrü 2006’da sona erecek. Bugüne kadar 176 uydu fırlatan Arianspace, daha önce de Türk Telekom’un Türksat uydularını Ağustos 1994 ve Temmuz 1996’da uzaya yerleştirmişti. Arianspace firması, Türksat 2-A ile 137. uçuşunu gerçekleştirecek. Eğer fırlatma gerçekleşirse, www.telekom.gov.tr adresinden naklen izlenebilecek.
       
TÜRKSAT 1C’Yİ YEDEKLEYECEK
       Türk Telekom’dan verilen bilgiye göre, yapımına 1997 yılında başlanan ve yüzde 75’i Tük Telekom, yüzde 25’i ise Alcatel Space Şirketi’ne ait Eurasiasat firmasınca yaptırılan Türksat 2A, Türksat 1C ile aynı koordinata, yani 42 derece doğu boylamındaki koordinata atılacak ve Türksat 1C’de arıza olması halinde, bu uyduyu yedekleyecek. Böylelikle kullanıcılar, gerektiğinde iki uyduyu birden kullanabilir hale gelecek.
       Avrupa, Türkiye ve Orta Asya’yı kapsayan 2 sabit anten ve 2 hareketli spot antene sahip olan Türksat 2A; İsrail, Ürdün, Lübnan ve Karadeniz’e kıyısı olan ülkelere açılacak.
       
620 MİLYON KİŞİYE ULAŞACAK
       Uydunun sabit vericileri, hedef pazar olan Türkiye, Orta ve Doğu Avrupa, Orta ve Batı Asya, İsrail, Ürdün ve Lübnan’da yüksek güçte bant erişimi sağlayacak ve yaklaşık 620 milyon kişiye ulaşacak. Uydunun hareketli 2 vericisi de Ortadoğu, Batı Rusya ve Ukrayna, Güney Afrika, Hint Yarımadası ve piyasa koşulları gerektirdiği takdirde sabit vericilerin erişim alanlarına kapsama sağlayabilecek.
       Uydunun 42 derece doğu boylamındaki yörünge pozisyonundan Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan’a ilave olarak Azerbaycan ve Türkmenistan gibi Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, Orta ve Batı Avrupa’daki bazı bölgeler dahil olmak üzere Türkçe konuşulan piyasalardaki doymamış talebe karşılık verilecek.
       
TSK’YA 2 KANAL AYRILDI
       Türksat 2A’nın fırlatılmasıyla network (şebeke), kablo ve radyo yayınları, canlı yayın yapılacak özel organizasyonlar ve olay yerinden verilecek haberler için kısa süreli yayın hizmeti ve video kayıtlarının bir yerden başka bir yere verilmesi gibi yönlendirici işlemler de devreye girecek.
       300 milyon dolara malolan Türksat 2A, çok ufak terminal özel şebekeleri, kırsal kesimlerdeki telefon ulaşımı ve çok uzak bölgelerdeki haberleşme şebekeleri, internet erişimi için uydu verici hizmeti, kesintisiz ve hızlı internet erişimi sağlayacak. Uydu, Avrupa ile Asya arasındaki internet trafiğinin aktarılması için de kullanılacak.
       32 kanalı bulunan uydu üzerindeki, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) haberleşmesini sağlayacak 2 kanal sayesinde Türkiye, NATO ülkeleri içinde askeri haberleşme uydusu bulunan 5’inci ülke olacak veNATO’ya hizmet verecek.
       Türksat 2A, 15 yılda yaklaşık 1.5 milyar dolar gelir getirecek. Daha önce fırlatılan Türksat 1B ve Türksat 1C uydularının kapsadığı Avrupa, Türkiye ve Orta Asya’yı daha geniş kapsayacak uydunun yayınları, 50-60 santimetre çapında çanak antenlerle izlenebilecek.
       Elektriksel gücü yaklaşık 9 bin watt olan, 3 bin 400 kilogram ağırlığındaki uydunun fırlatılmasıyla, Türksat 1B ile Türksat 1C’nin 16’şar kanalına eklenecek 34 kanal ile Türkiye’nin uydu üzerinden yayın yaptığı kanal sayısı 66’ya ulaşacak.
       
 
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları