Home page
Haber Menüsü



 
 
The Wall Street Journal: THY pahalı  
WSJ, Türk Hava Yolları’nın piyasa değerinin yüksek olması, yabancı yatırımcıların yaklaşmasını güçleştirdiğini bildirdi.  
   
Londra
NTV-MSNBC
 
    8 Aralık—  Hükümetin özelleştirme programında önemli yer tutan Türk Hava Yolları’nın, yabancı yatırımcılar için cazip olmayacağı belirtildi. The Wall Street Journal Gazetesi’nde çıkan haberde, THY’nin yaklaşık 2.8 milyar dolar olan piyasa değerinin Swissair’in piyasa değerinden yüksek olduğuna dikkat çekildi.  

   
 
       
   
MSNBC News Öksüz THY'ye zam izni vermiyor
MSNBC News THY'nin satışında kollar sıvandı
MSNBC News MSDW: Telekom ve THY kilit
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Haberde, THY’nin piyasa değerinin 1.5 milyar dolar olmasının daha gerçekçi olacağı yorumuna yer verilirken, Türk Hava Yolları’nın 72 uçakla dünyanın en genç filolarından birine sahip olduğu ifade edildi. THY’nin 1980 ve 1990’larda kendini başarıyla yenilediği ifade edilen haberde, hizmet kalitesinin de son derece iyileştiği belirtildi. Gelişmekte olan piyasalara yaptığı yatırımlarla tanınan Templeton Emerging Markets Funds’un Başkanı Mark Mobius, “Geçmişte Türk Hava Yolları’nın They Hate You -Sizden Nefret Ediyoruz- anlamına geldiğini düşüyünorduk. Şimdi ise hizmet kalitesi son derece iyileşmesiyle birlikte, kısaltmanın TLY They Love You -Sizi Seviyoruz- olarak değişmesi gerekiyor” dedi. Kendisi de geçmişte Çukurova Elektrik’te yönetim hakkı konusunda sorunlar yaşayan ve Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurularda bulunan Mobius, Türk Hava Yolları için de yönetimin devlet elinden çıkması halinde şirketin alım için son derece ‘cazip’ olabileceğini söyledi.
       Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın planına göre, THY’nin yüzde 51 oranındaki hissesi satılacak. Haberde, özelleştirme gelirlerinin Türkiye’nin sürdürdüğü dezenflasyon programının en temel parçalarından birisi olduğu ifade edilirken, Türk Telekom ve Türk Hava Yolları’nın özelleştirilmesi konusunda eş anlı olarak ilan verileceği ve ihalelerin gerçekleştirileceği vurgulandı.
       
SWİSSAİR’DEN DEĞERLİ

       Haberde, halen Türk Hava Yolları’nın yüzde 2 hissesinin işlem gördüğü hatırlatırken, şirketin bazen British Airways’ten dahi daha değerli hale geldiği ifade edildi. Şirketin şu anda piyasa değerinin 2.8 milyar dolarda bulunduğu ifade edilirken, bu rakamın İsviçre Hava Yolları Swissair’in üzerinde olduğuna dikkat çekildi.
       Türk Hava Yolları yetkilileri hisselerin 2-2.5 milyar dolar arasında bir değer bulacağını öngörürken, Bender Menkul Kıymetler’den Sinan Velioğlu 1.5 milyar doların daha gerçekçi bir değer olduğunu belirtiyor.
       Haberde, Swissair’in Türk Hava Yolları’yla ilgilendiğine dikkat çekilirken, şirketin halen Atatürk Havalimanı’nın yer hizmetleri ve yiyecek servisini gerçekleştirdiği ifade edildi. Türk Hava Yolları, 11 havayollunun ortak girişimiyle kurulan Qualiflyer’a üye olmanın yanında, Kuzey Amerika uçuşları için ortaklık anlaşması da bulunuyor.
       Swissair Sözcüsü Raener Meier, Türk Hava Yolları’yla son derece yakın işbirliği içinde olduklarını söylemesine karşılık, şirketin geleceğe yönelik stratejisi hakkında bilgi vermiyor.
       Sabancı Holding’den bir üst düzey yetkili, Swissair’in THY’ye ortak teklif götürmek üzere kendilerine yaklaştığını ancak daha sonra Türk şirketlerinden oluşan bir konsorsiyumun tek başına teklif vermeyi düşünmesi ardından, ortak girişimin gündemden kalktığını ifade etti.
       Özelleştirme İdaresi’nden bir yetkili de THY için yabancı şirketlerin ilgili olduğunu, onların katılımının şirkete güç vereceğini ifade ederken, “Swissair yanında Lufthansa ve Air France veya British Airways’in de Türk şirketleri gibi teklif vereceğini öngörüyoruz” dedi.
       
YERLİ KONSORSİYUM TERCİH EDERİZ
       Türk Hava Yolları Genel Müdürü Yusuf Bolayırlı da, yerli bir konsorsiyumun katılımını tercih edeceklerini söylerken, “İster özelleşsin ister özelleşmesin THY yabancı kuruluşlarla ortaklığı her koşulda düşünmelidir” dedi. Türk Hava Yolları’nın toplam çalışan sayısı 9,000 bin kişiye ulaşırken, hizmet verilen kişi sayısı 1999 sonu itibariyle 12 milyon.
       Bu arada, Türk Hava Yolları’nın Ocak-Eylül döneminde net dönem zararı 14 trilyon 603.7 milyar liraya geriledi. Şirket geçen yılın aynı döneminde 34 trilyon 844.2 milyar lira zarar açıklamıştı. Buna göre THY’nin zararı dokuz ayda geçen yılın eş dönemine göre yüzde 58.1 azaldı.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları