Home page
Haber Menüsü


Türksat 2A’nın fırlatılışı ertelendi
Uyduyu taşıyacak Arien roketinde meydana gelen arıza, yarınki fırlatma işleminin ertelenmesine neden oldu
AA
7 Aralık — Türkiye’nin üçüncü uydusu Türksat 2A’nın fırlatılması, arıza nedeniyle ertelendi. Türksat 2a, 8 Aralık Cuma günü, Türkiye Saati ile 24.00’te, Güney Amerika’daki Fransız Guyanası’nda bulunan Kourou Üssü’nden Arien füzesiyle uzaya fırlatılacaktı. Arızanın, uyduyu taşıyacak Arien füzesinde meydana geldiği bildiriliyor.

   
 
       
    MSNBC News Panellerin elektrik bağlantısı yapıldı
MSNBC News İsrail gözlem uydusu fırlattı
MSNBC News Güneş Sisteminde yeni nesne bulundu
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, Türksat 2A uydusunu taşıyacak olan füzenin bağlantı başlıklarında meydana gelen arızanın giderilmesinden sonra, uydunun önümüzdeki günlerde uzaya fırlatılacağını söyledi. Bu tür yatırımların son derece pahalı olması ve yapımının da uzun sürmesinden dolayı en küçük bir riski bile göze almanın doğru olmayacağını belirten Öksüz, “Uydularda sık sık rastlanan bu gibi ertelemelerin birisini daha yaşamaktayız. Birkaç gün sonra selametle uydumuzu gökyüzüne yerleştirmiş olacağız” dedi. Bakan Öksüz, sözlerine şöyle devam etti:
       
‘RİSKİ GÖZE ALAMAZDIK’
       “Toplam 1 milyar dolar civarında zarar ortaya çıkacaktı. Bunun yarısından fazlası Türkiye‘nin zararı. Sigortalı olmasına rağmen 1,5-2 yıl gibi sürede yeni bir uydunun yapılması, ekonomik bakımdan bu risk göze alınamazdı. Vericisinin yüzde 96’sını kiraladığımız bir uydunun gelir kaybı düşünülecek olursa, bu iki günlük gecikme bir yerde şanstır.”
       Uyduda herhangi bir sorun bulunmadığını da ifade eden Öksüz, “Arıza, taşıyıcı füzededir. Bu arıza da çok kısa sürede, önümüzdeki günlerde giderilecektir. Uydu önümüzdeki günlerde uzaya fırlatılacaktır. Geç olsun, güç olmasın” dedi.
       
TÜRKSAT 1C’Yİ YEDEKLEYECEK
       Alınan bilgiye göre, yapımına 1997 yılında başlanan ve yüzde 75’i Tük Telekom, yüzde 25’i ise Alcatel Space Şirketi’ne ait Eurasiasat firmasınca yaptırılan Türksat 2A, Türksat 1C ile aynı koordinata, yani 42 derece doğu boylamındaki koordinata atılacak ve Türksat 1C’de arıza olması halinde, bu uyduyu yedekleyecek. Böylelikle kullanıcılar, gerektiğinde iki uyduyu birden kullanabilir hale gelecek.
       Avrupa, Türkiye ve Orta Asya’yı kapsayan 2 sabit anten ve 2 hareketli spot antene sahip olan Türksat 2A; İsrail, Ürdün, Lübnan ve Karadeniz’e kıyısı olan ülkelere açılacak.
       
620 MİLYON KİŞİYE ULAŞACAK
       Uydunun sabit vericileri, hedef pazar olan Türkiye, Orta ve Doğu Avrupa, Orta ve Batı Asya, İsrail, Ürdün ve Lübnan’da yüksek güçte bant erişimi sağlayacak ve yaklaşık 620 milyon kişiye ulaşacak. Uydunun hareketli 2 vericisi de Ortadoğu, Batı Rusya ve Ukrayna, Güney Afrika, Hint Yarımadası ve piyasa koşulları gerektirdiği takdirde sabit vericilerin erişim alanlarına kapsama sağlayabilecek.
       Uydunun 42 derece doğu boylamındaki yörünge pozisyonundan Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan’a ilave olarak Azerbaycan ve Türkmenistan gibi Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, Orta ve Batı Avrupa’daki bazı bölgeler dahil olmak üzere Türkçe konuşulan piyasalardaki doymamış talebe karşılık verilecek.
       
TSK’YA 2 KANAL AYRILDI
       Türksat 2A’nın fırlatılmasıyla network (şebeke), kablo ve radyo yayınları, canlı yayın yapılacak özel organizasyonlar ve olay yerinden verilecek haberler için kısa süreli yayın hizmeti ve video kayıtlarının bir yerden başka bir yere verilmesi gibi yönlendirici işlemler de devreye girecek.
       300 milyon dolara malolan Türksat 2A, çok ufak terminal özel şebekeleri, kırsal kesimlerdeki telefon ulaşımı ve çok uzak bölgelerdeki haberleşme şebekeleri, internet erişimi için uydu verici hizmeti, kesintisiz ve hızlı internet erişimi sağlayacak. Uydu, Avrupa ile Asya arasındaki internet trafiğinin aktarılması için de kullanılacak.
       32 kanalı bulunan uydu üzerindeki, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) haberleşmesini sağlayacak 2 kanal sayesinde Türkiye, NATO ülkeleri içinde askeri haberleşme uydusu bulunan 5’inci ülke olacak veNATO’ya hizmet verecek.
       Türksat 2A, 15 yılda yaklaşık 1.5 milyar dolar gelir getirecek. Daha önce fırlatılan Türksat 1B ve Türksat 1C uydularının kapsadığı Avrupa, Türkiye ve Orta Asya’yı daha geniş kapsayacak uydunun yayınları, 50-60 santimetre çapında çanak antenlerle izlenebilecek.
       Elektriksel gücü yaklaşık 9 bin watt olan, 3 bin 400 kilogram ağırlığındaki uydunun fırlatılmasıyla, Türksat 1B ile Türksat 1C’nin 16’şar kanalına eklenecek 34 kanal ile Türkiye’nin uydu üzerinden yayın yaptığı kanal sayısı 66’ya ulaşacak.
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları