Home page
Haber Menüsü


Microsoft: Hacker’ları izledik
Microsoft yetkilileri, 12 gün boyunca sisteme sızan korsanların, her hareketinin izlendiğini söyledi
MSNBC INTERACTIVE
    28 Ekim —  Dünyanın en büyük yazılım şirketi Microsoft, firmanın kurumsal ağlarına giren hacker’ların her hareketinin izlendiğini açıkladı. Açıklamada daha önce belirtilenin aksine, bilgisayar korsanlarının, Microsoft’a beş hafta boyunca değil, sadece 12 gün sızdığı vurgulandı.  

   
 
       
    MSNBC News Microsoft Sky Global'e ortak olacak
MSNBC News Bill Gates hacker kurbanı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Firma, yetkilileri, önemli bir gizli bilgi ya da kodun çalınmadığında israr ederken, güvenlik uzmanları, 12 günlük sürenin bir hacker’ın zarar verici çalışmalarda bulunması için yeterli olduğunu belirtiyor. Pazar günü bir açıklama yapan, Microsoft Sözcüsü Rick Miller, hacker’ların ilk olarak, 14 Ekim’de sisteme girdiğini ve bunu takip eden 12 boyunca bazı taslak ve kaynak kodlarını gördügünü söyledi. Firmadan yapılan ilk açıklamalarda hacker’ların beş hafta boyunca sisteme girdikleri belirtilmişti.
       Adının açıklanmasını istemeyen bir başka yetkili ise hacker’ın kimliğini belirleyecek ayrıntılı bilgi elde ettiklerini söyledi. Yetkiliye göre, firma, hacker’ların tüm hareketlerin izledi ve yaptıklarından anında haberdar oldu.
       Microsoft, güvenlik önlemleri çerçevesinde, haftasonu dünyanın çeşitli bölgelerindeki çalışanlarının merkezdeki kurumsal ağlara girmesini engelledi.
       
‘WINDOWS 2000 GÜVENDE’
       Microsoft’un saldırının basına yansımasının ve büyük yankı uyandırmasının ardından cumartesi günü yaptığı açıklamada, olayın etkisinin hafiletmeye çalışıldığı görüldü. ‘Durum belirtilenden çok daha dar kapsamlı’ denilen açıklamada, Windows ME, Windows 2000 ve Office gibi ana ürünlerin kaynak koduna ulaşıldığına dair hiçbir kanıt olmadığı vurgulandı.
       Ancak Microsoft Başkanı Steve Ballmer, saldırganların, firmanın gelecekte çıkarmayı düşündüğü bazı ‘belirsiz’ ürünlerin kaynak koduna ulaşmayı başardığını doğruladı. Ballmer, “Hacker’ların bazı kodları gördükleri ortada, ancak bu kodlar üzerinde kesinlikle bir oynama olmadı” dedi.
       Şirket sözcüsü Rick Miller saldırıyı ‘üzücü bir endüstriyel casusluk eylemi’ olarak niteledi. Miller, “Bu durumu çok ciddiye alıyoruz; firma içi ağımızı korumaya yönelik hem hemen uygulamaya girecek hem de uzun vadeli çözümlerimiz var,” dedi.
       
RUSYA BAĞLANTISI
       Geçen çarşamba meydana gelen saldırı, ilk olarak Wall Street Journal’da yer almıştı. Gazeteye göre, güvenlik uzmanları, kaynak kodunu transfer etmek için kullanılan şifrelerin firmanın merkezi Rendmond’daki bilgisayar ağlarından Rusya’daki bir e-posta hesabına gönderildiğini tespit etti. Bu parolalar, programların kaynak kodlarını, Microsoft merkezinin dışına aktarmak için kullanılıyor. Rusya ve bazı eski Doğu Bloku ülkeleri, siber suçlular ve hacker’lar açısından bir cennet olarak biliniyor. Microsoft yetkilileri, gazetenin bu açıklamaları hakkında yorum yapmaktan kaçındı.
       FBI ve internet güvenliği uzmanları, Microsoft’la birlikte, saldırganları bulma çalışmalarına başladı. Adalet Bakanlığı’ndan uzmanlar da faillerin bulunması için destek verecek.
       
CİDDİ SONUÇLAR DOĞURABİLİR
       Bilgisayar korsanları kodu ele geçirmeyi başarmışsa, bu ticari açıdan ciddi sorunlara yol açabilir. Daha da önemlisi, eğer hacker’lar kodlarda herhangi bir değişiklik yapmışsa ve Microsoft yetkilileri bunun farkına varamazsa, bu ürünleri alan tüketiciler bir çok sorunla karşılaşabilir.
       
QAZ TROJANI
       Saldırıyı gerçekleştirenlerin kimliği ve ne amaçla hareket ettiği henüz bilinmiyor. Ancak ‘saldırıya aşina’ bir kaynak, hacker’ların Microsoft’un sistemine girebilmek için QAZ Trojan (truva atı) adı verilen bir e-posta yazılımını kullandığını söyledi. Söz konusu truva atı, ilk olarak temmuz ayında Çin’de ortaya çıkmıştı. QAZ yazılımı genellikle e-posta yoluyla hedef sisteme gönderiliyor ve bu sistemde hacker’lar için bir arka kapı (backdoor) açıyor.
       Microsoft’un kurumsal ağlarına şu şekilde sızılmış olabileceği belirtiliyor:
       Birinci adım: Çalışanlardan biri, tehlikeli yazılımı taşıyan bir e-posta alıyor ve dikkatsizce yazılımı yüklüyor. Yazılım kendini gizleyerek Notepad’miş (Not Defteri) gibi davranıyor.
       İkinci adım: QAZ, Asya’daki bir bilgisayara uzaktan sinyal göndererek, bulaştığı bilgisayarın internetteki konumunu bildiriyor. Uzmanlar, QAZ’nin Güney Pasifik’teki bir Web sitesinden bulaştığı bilgisayara hacker araçları da yüklemiş olabileceğini düşünüyorlar. Böylece QAZ, izinsiz giriş yapan hacker’a kurban bilgisayar üzerinde daha fazla kontrol veriyor ve Microsoft merkezinin o bölümündeki diğer bilgisayarlara da otomatik olarak bulaşıyor.
       Üçüncü adım: Hacker’lar çalışanların parolalarını toplamak için başka bir program kullanıyorlar. Bu parolalar otomatik olarak Rusya’daki e-posta adresine gönderiliyor.
       Dördüncü adım: Hacker’lar bu parolaları kullanarak merkez dışında çalışan Microsoft çalışanlarıymış gibi sisteme giriyor ve dosyaları indirmeye başlıyor.
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları