Home page
Haber Menüsü


Uzay turizmi; ‘Rüyadan gerçeğe’
 
Bilim kurgu filmlerindeki sahnelerin gerçek olmaması için hiçbir neden olmadığını düşünen uzmanlar, uzay turizminin yakında başlayacağını belirtiyor  
100 odalı uzay oteli modeli
 
NTV-MSNBC
24 Ekim —  İnsanoğlu yıllarca uzay çıkmanın hayalini kurdu. İlk insansız uçuşun ardından, bugün uzayda istasyon bile kurulabiliyor. İnsanların yeni hayali ise uzayda yaşamak ya da tatil planları arasına gezegenlerden birini de katmak. Rus uzay istasyonu Mir’e götürülecek ilk yolcunun belirlenmesiyle birlikte yeniden gündeme gelen uzay turizminden bahsediyoruz...

   
 
       
    MSNBC News Discovery yine inemedi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       Uzay turizmi denilince akla bilim kurgu filmlerinden sahneler geliyor, uzay otelleri, konferans salonları, uzay stadyumları, Mars’ın yüzeyinde kum arabalarıyla yarış, mikro yerçekimi sporları, Valles Marineris’de (Mars’taki tepeler) treking ve dağcılık, fosil toplamak için uzun yürüyüşler, Ay’da, Dünya’dan gelen misafirleri ağırlamak... Evet, bütün bunlar fantazi gibi gözükebilir, ama uzmanlara göre, her geçen gün uzay yolculuklarına daha fazla yaklaşılıyor. Yakın bir zamanda ilk seferlerin yapılmasının ardından, 10-15 yıl içinde gerçek bir uzay turizmi endüstrisi oluşacak.
       Uluslararası Uzay Üniversitesi’ne (ISU) göre, tüm bu spekülasyonlar fantaziden ibaret değil. ISU bünyesinde 21 ülkeden 40 uzman tarafından hazırlanan ‘Uzay Turizmi - Rüyadan Gerçeğe’ adlı raporda uzay turizminin yakın bir zamanda başlayacağı ve 50 yıl içinde büyük bir endüstri haline geleceği belirtilirken, çözülmesi gereken teknik, tıbbi, yasal ve de finansal sorunlara yer verildi.
       
50 YILDA 1 MİLYON YOLCU
       ISU Başkanı Karl Doetsch’e göre yakın bir zamanda uzay yolculuğu başlayacak, bunun önüne geçmek mümkün değil. Ancak önemli olan yolculuk maliyeti ve kaç kişinini gideceği. Şu anda eksik olan uzay turizmi endüstrisini yaratacak ve bundan yararlanacak maddi kaynaklar. Doetsch’e göre, bunun çaresi özel sektöre yatırım imkanı vermek. Peki hükümetler özel sektöre nasıl ve ne kadar kolaylık gösterebilir?
       Doetsch, uzay turizmi endüstrisinin 10-15 yıl arasında kurulacağını düşünüyor. Bu açıdan bakıldığında ‘geniş ölçekli uzay turizmi’ 10-15 milyar dolar gerektiriyor.
       50 yılı geçmeden de uzaya giden yolcu sayısı 1 milyonu bulacak. ISU Başkanı, “Uzayda bile hissedarların çığlığını duyabilirsiniz” diyor.
       
  RAPORDA YER ALAN BULGULAR
Yasal Konular: Uzay turizmi için henüz net bir uluslararası yasa yok. Yapımı süren Uluslararası Uzay İstasyonu bu konuda önemli bir deneme platformu olacak.
Yüksek fırlatma maliyeti: Uzay turizminin önündeki en büyük engel. Uzay yolculuğunun bir endüstri haline gelmesi için fırlatma maliyetlerinin düşürülmesi ve çok daha ucuz ve kolay yeni teknolojilerin geliştirilmesi gerek
Yüksek irtifa balon uçuşları, kamuoyunun ilgisini artırabilir
SMS Hastalığı: Uzay'da Hareket Hastalığı. Uzaya çıkanları etkileyen özel bir hastalık türü olan SMS'e tek çözüm SMS ilaçları

       ISU raporunda vurgulanan en önemli nokta, yüksek fırlatma maliyetleri. Bugün kullanılan teknikler, uzay turizminin önündeki en büyük engel olarak gösteriliyor. Uzay turizminin endüstri haline gelmesi için, yolculuk maliyetleri ile fırlatma maliyetleri arasındaki farkın kapatılması şart.
       Günümüzde kullanılan fırlatma teknolojisi çok karışık ve etkisiz. Bu yüzden yeni teknolojiler bulunması için hükümetler ve bilim orgonizasyonları el ele vermeli. Ucuz ve güvenli fırlatma teknolojileri arayışlarına özel sektör de destek verecektir.
       
UÇAK SEFERLERİNE BENZEYECEK
       Raporda vurgulanan diğer önemli bir nokta da, ilk başladığı yıllarda ticari havacılığın sadece varlıklı insanlar tarafından tercih edildiği. Bugün herkesin havayolunu kullandığına dikkat çeken uzmanlar, ticari uzay taşımacılığının da aynı şekilde gelişeceğini düşünüyor. Rapora göre, uygun teknoloji bulunduğu zaman, uzay yolculuklarının başlaması an meselesi. Elbette, ilk başta çok parası olanlar gidecek, ancak sonra herkes bu uçuşlardan yararlanacak.
       Mir’e gitmek üzere hazırlanan ilk uzay turistini örnek gösteren uzmanlar, tahminen 2005 yılında başka özel seferlerin de düzenleneceğini ve uzay turizminin endüstriye dönüşmeye başlayacağını düşünüyor.
       
 
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları