Home page
Haber Menüsü


Türksat 2A’dan dünya rekoru
Henüz fırlatılmamasına rağmen doluluk oran %90’ı bulan Avrupa’nın en büyük uydusu, kesintisiz ve hızlı internet erişimi için de kullanılacak
AA
19 Ekim — Türk Telekom Genel Müdürü İbrahim Hakkı Alptürk, Türkiye’nin üçüncü uydusu Türksat 2A’nın yüzde 90 kapasitesinin şimdiden dolduğunu belirterek, “Bir uydu atılmadan önce bu oranda bir doluluk, dünya rekoru” dedi. Uydunun 28 kanalının kiralandığını kaydeden Alptürk, geriye kalan dört kanal için yapılan 30 başvurunun, uydunun yörüngesine oturtulmasından sonra değerlendirileceğini söyledi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Alptürk, 15 yıllık ömrü bulunan uydunun, 20 Kasım’da fırlatılmaya hazır hale geleceğini, 28 Kasım olarak belirlenen fırlatılma tarihinin ARIENE füzesinin durumuna göre daha öne alınabileceğini ifade etti.
        Uydunun, Türksat 1C uydusu ile aynı koordinata, yani 42 derece doğu boylamına atılacağını, bu nedenle, gerektiğinde bu uyduya yedeklik yapabileceğini belirten Alptürk, şöyle konuştu: “Türksat 2A, Güney Amerika’daki Fransız Guyanası’ndaki Kourou üssünden, Arienspace tesislerinden fırlatılacak. 36 bin kilometre mesafede yörüngesine oturacak. Türksat 2A’yı taşıyacak ARIANE füzesinin götürmesi gereken başka bir uydu var. Onun atılması gecikirse Türksat 2A, 28 Kasım yerine 20 Kasım’da atılacak.”
       
Türksat 2A teslim alındı

        Avrupa, Türkiye ve Orta Asya’yı kapsayan iki sabit anten ve iki hareketli spot antene sahip olan Türksat 2A’nın İsrail, Ürdün, Lübnan ve Karadeniz’e kıyısı olan ülkelere açılacağını ifade eden Alptürk, şunları söyledi: “Uydunun sabit vericileri, hedef pazar olan Türkiye, Orta ve Doğu Avrupa, Orta ve Batı Asya, İsrail, Ürdün ve Lübnan’da yüksek güçte bant erişimi sağlayacak ve yaklaşık 620 milyon kişiye ulaşacak. Uydunun hareketli 2 vericisi de Orta Doğu, Batı Rusya ve Ukrayna, Güney Afrika, Hint Yarımadası ve piyasa koşulları gerektirdiği takdirde sabit vericilerin erişim alanlarına kapsama sağlayabilecek. Uydunun 42 derece doğu boylamındaki yörünge pozisyonundan Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan’a ilave olarak Azerbaycan ve Türkmenistan gibi Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinin yanı sıra Orta ve Batı Avrupa’daki bazı bölgeler dahil olmak üzere Türkçe konuşulan piyasalardaki doymamış talebe karşılık verilecek.”
KESİNTİSİZ VE HIZLI İNTERNET ERİŞİMİ
        Uydunun fırlatılmasıyla network (şebeke), kablo ve radyo yayınları, canlı yayın yapılacak özel organizasyonlar ve olay yerinden verilecek haberler için kısa süreli yayın hizmeti ve video kayıtlarının bir yerden başka bir yere verilmesi gibi yönlendirici işlemlerin de devreye gireceğini kaydeden Alptürk, “Türksat 2A, çok ufak terminal özel networkleri, kırsal kesimlerdeki telefon ulaşımı ve çok uzak bölgelerdeki haberleşme networkleri, internet erişimi için uydu verici hizmeti, kesintisiz ve hızlı internet erişimi sağlayacak. Avrupa ile Asya arasındaki internet trafiğinin aktarılması için de kullanılacak” diye konuştu.
       
YÜZDE 90’LIK KAPASİTE DOLDU
        Türksat 2A’nın yüzde 90’lık kapasitesinin daha fırlatılmadan dolduğunu belirten Alptürk, şunları söyledi: “Bir uydu atılmadan önce bu oranda bir doluluk, dünya rekoru. Uydunun 32 kanalından 28’i 10’ar yıl süreyle kiralandı. İlgili firmalarla 10’ar yıllık kontrat imzalandı, kendilerinden banka garantili teminat mektupları alındı. Uydudan Çukurova Grubu’ndaki Digitürk 10 kanal, Rumeli Holding’e bağlı Star Tv ve Teleon 11, Doğan Grubu’ndaki Digi Tv ise 7 kanal kiraladı. Geriye kalan 4 kanal için yapılan 30 başvuru, uydu atıldıktan sonra değerlendirilecek.
        Uydu üzerinde, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) haberleşmesini sağlayacak 2 adet kanal da var. Bu sayede Türkiye, NATO ülkeleri içinde askeri haberleşme uydusu olan 5’inci ülke olacak ve NATO’ya da hizmet verecek.” Yıllık kirası, kiralanan süreye bağlı olarak 2.5-3 milyon dolar arasında değişen Türksat 2A, 15 yılda yaklaşık 1.2 milyar dolar gelir getirecek. Daha önce fırlatılan Türksat 1B ve Türksat 1C uydularının kapsadığı Avrupa, Türkiye ve Orta Asya’yı daha geniş kapsayacak uydunun yayınları, 50-60 santimetre çapında çanak antenlerle izlenebilecek. Elektriksel gücü yaklaşık 9 bin watt olan, 3 bin 400 kilogram ağırlığındaki uydunun fırlatılmasıyla, Türksat 1B ile Türksat 1C’nin 16’şar kanalına eklenecek 34 kanal ile Türkiye’nin uydu üzerinden yayın yaptığı kanal sayısı 66’ya ulaşacak.
        Öte yandan, 1994 yılında fırlatılan Türksat 1B’nin ömrü 2004 yılında, 1996 yılında fırlatılan Türksat 1C’nin ömrü ise 2006 yılında dolacak. Yetkililer, iki uydunun ömrünün, uydulara yaptırılan manevraların ekonomik olması ve uyduların yakıtlarının asgari seviyede kullanılması durumunda 1-2 yıl uzatılabileceğini belirtiyorlar.
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları