Home page

Haber Menüsü


e. murat yığcı
 
Kaybetmeyi öğrenmek
 
Naim Süleymanoğlu için söylenenlerden tutun da, Harun Doğan’ın son maçına çıkmamasına, Beşiktaş Kulübü’nün 6-0’lık Leeds yenilgisinden sonra aldığı karara kadar herşeyin ardında kaybetmeyi bilmemek yatıyor.
 
e. murat yığcı'ya mail.
NTV-MSNBC
 
1 Ekim—  Bazı şeyleri, artık daha rahat çözümleyebiliyorum kafamda. Naim Süleymanoğlu için söylenenlerden tutun da, Harun Doğan’ın son maçına çıkmamasına, Beşiktaş Kulübü’nün 6-0’lık Leeds yenilgisinden sonra aldığı kararlardan, Fatih Terim’in sahadan atılmasında hakemin suçlanmasına kadar uzanan olaylara kadar herşeyin, aslında ‘kaybetmeyi bilmemekten’ kaynaklandığını anlamaya başlıyorum artık. Ve anlıyorum ki, Türkiye ‘süper atlet’ statüsünde bir atlete sahip olamayacak hiç bir zaman; çünkü Türkiye’de ne sporcular, ne yöneticiler, ne de seyirciler kaybetmeye tahammül edemiyor, neden kaybettiği anlaşılamadığı için bir sonraki adımda yine kaybediliyor.

   
 
       
   
MSNBC News Spordaki olasılık hesapları
MSNBC News 5 yıldızlı otellerden, Olimpiyat Köyü'ne
MSNBC News Okumuş, okumuş, anlamamış...
MSNBC News GS zirveye, FB nereye?
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Önce Naim’le başlayalım: Naim Süleymanoğlu, Türkiye formasıyla yarışan gelmiş geçmiş en büyük sporculardan biri. Ne Sydney’de ‘sıfır’ çekmiş olması, ne de Sydney’de ‘sıfır’ çekmiş olmasının söylenmesi bunu değiştiremez. Yanlış anlamayın, 1988’de, Türkiye’ye 20 yıl aradan sonra ilk altın madalyayı kazandırdığı için değil, 2000 yılında Sydney’de podyuma çıkabildiği için büyüktür Naim. Bizlere sporda kazanan ya da kaybeden olmadığını, kazananlar ve mücadele edenlerin olduğunu hatırlattığı için.
       Harun Doğan işte bu nedenle mindere çıkmama kararı alırken ‘hatalıdır’. Çünkü Dünya Şampiyonu ünvanlı bir güreşçinin “Sonuç hiçbir şeyi değiştirmeyecek” diye düşünmeye hakkı yoktur (tabii ki bu nedenle mindere çıkmama hakkı hiç yoktur). Sporda önemli olan gerekli mücadeleyi göstermektir; mücadele edersiniz, kaybedersiniz; mücadele edersiniz, kazanırsınız; mindere çıkmadan kaybetmek Dünya Şampiyonu bir sporcuya yakışmaz. Ekvatoryal Gine adına yüzme yarışlarına katılan ve rakiplerinin 1,5 dakika gerisinde yarışı tamamlayan Moussambani’nin bizlere gösterdiği da budur aslında. Kısaca Harun Doğan sporun ilkelerine ihanet ettiği için hatalıdır.
       Beşiktaş’ta Leeds yenilgisi sonrası yaşananlar da yine ‘kaybetmeyi bilmemekle’ ilgili. Beklemediği ağır bir yenilgi alan siyah-beyazlı ekip ‘panik olduğu için’ olaya, aşırı iyimser bir bakışla yaklaştı. Tabii ki takıma, alınan tek bir yenilgiden sonra ceza vermek doğru değil; ama takıma sahip çıkmak demek, formaların, tekmelerin ve yumrukların havada uçuşmasına göz yummak demek değil ki. Sahada alınacak sonuçlar futbolun olasılıkları içindedir, ama profesyonel sporcular, formalarını çıkartıp atacak kadar kendilerini kaybettiklerinde, ceza alacaklarını bilmeleri gerekir. Kaybeden takıma sahip çıkmakla, formasını atan oyuncuya gerekli uyarıyı yapmak farklı şeylerdir.
       Aynı şekilde agresif futbol oynatma hakkına sahip olmakla, sahada maç yöneten hakeme küfür etme hakkına sahip olmak da farklı şeylerdir. Görünen o ki Fatih Terim’in Fiorentina’sı, yavaş yavaş Terim’in istediği kıvama geliyor. Takım agresif futbol oynuyor, futbolcuların çoğu her kararda hakeme itiraz ediyor, yaptıkları el kol hareketleriyle hakemin kart göstermemesini eleştiriyor, kazanmayı en az teknik direktörleri kadar istediklerini gösteriyor; -Terim’in futboldaki en önemli unsurlardan birinin koşmak, mücadele etmek olduğunu bildiği ve bunu futbolcularına iyi aşıladığı gözönüne alınırsa ve eğer zaman tanınırsa- yakında kazanmasını da öğreneceklerdir. Tabii ki önce Terim’in kaybetmeyi ve bir ülkede yabancı antrenör olmanın ne demek olduğunu öğrenmesi gerekecek.
 
       
    MSNBC News Biraz ondan, biraz bundan
MSNBC News Euro 2000'den arda kalanlar
MSNBC News Hayallerim, Milli Takım ve Medya
MSNBC News Farklı, farklı, farklı soru (2)
MSNBC News Farklı, farklı, farklı açı
 
     
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları