Home page
Haber Menüsü


İzmir’e 26 ‘mavi bayrak’
Yeni turizm sezonuna hazırlanan İzmir’in plajlarında bu yıl, 26 mavi bayrak dalgalanacak.
İzmir
AA
19 Nisan 2005 — Çeşme’de 10, Menderes’te 6, Foça’da 5, Karaburun’da 3 ve Dikili’de de 2 plaj “mavi bayrak” almak için gerekli kriteri yerine getirdi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Başta temizlik olmak üzere çok sayıda kriteri yerine getiren plajlara verilen “mavi bayrak”, bu yıl, en fazla, İzmir’in önemli turizm ilçelerinden olan Çeşme’nin plajlarında dalgalanacak. Çeşme’deki 10 plaj, mavi bayrak almaya hak kazandı. Bu plajların arasında dünyaca ünlü Ilıca ve Boyalık plajları da bulunuyor.
       Son yıllarda turizmin geliştiği Menderes İlçesi’nde ise 6 plaj, mavi bayraklarıyla turistleri selamlayacak. Üç tatil köyünün plajının yanı sıra İzmirlilerin hafta sonlarında akın ettiği Orta Mahalle Gençlik Kampı Plajı da mavi bayrak almaya hak kazandı.
       İzmir’in diğer bir turistik ilçesi olan Foça’da mavi bayrağın dalgalanacağı beş plaj arasında, özellikle Fransız turistlerin büyük ilgi gösterdiği Club Med’in plajı da yer alıyor.
       Keskin virajlı yolları nedeniyle ulaşımın güçlükle sağlandığı Karaburun’da da 3 plaj mavi bayrağı hak ederken, yeni gelişen turizm beldesi Dikili’de belediye ve Kayra plajları da bu yıl mavi bayraklarıyla konuklarını selamlayacak.
       İzmir İl Turizm Müdürü Metin Atsal, 8 bin kilometrelik sahil şeridi bulunan Türkiye’de, 1980’li yıllardan itibaren deniz ve kum turizminin yoğun yaşandığını belirterek, turizmin 12 aya yayılması için projeler üzerinde çalıştıklarını kaydetti. İzmir’de özellikle kültür, inanç ve termal turizme ağırlık verilebileceğini bildiren Atsal, İzmir’in tanıtımına yönelik de yoğun çalışmalar içinde bulunduklarını söyledi.
       Geçen yıl İzmir’i yaklaşık 700 bin kişinin ziyaret ettiğini açıklayan Atsal, bu yıl 1.5 milyon turisti hedeflediklerini sözlerine ekledi. Atsal, mavi bayraklı plajların tatil için Türkiye’yi tercihte büyük önemi bulunduğunu vurguladı.
       
MAVİ BAYRAK NEDİR?
       Mavi bayrak, gerekli standartları taşıyan nitelikli plaj ve marinalara verilen uluslararası bir çevre ödülüdür. Temiz, bakımlı, donanımlı, güvenli ve dolayısıyla uygar, sürdürülebilir bir çevrenin sembolüdür. Plajlar için özünde temiz deniz suyu, sonrasında da çevre eğitimi ve bilgilendirmeye önem veren, gerekli donanıma sahip iyi bir çevre yönetimini temsil etmektedir. Marinalar içinse deniz suyu analizleri istenmemekle birlikte, diğer kriterler benzerlik göstermektedir.
       Mavi bayrak, uluslararası niteliğiyle turizm açısından ayrı bir önem taşımaktadır. Çünkü tatil yapmak için bilmediği, yeni tanıyacağı bir yere giderken, insanların uluslararası garanti içeren ve özelliklerini bildiği bir plaja gitmek için plan yapması kolay olmaktadır. “Mavi bayrak” bu nedenle güçlü bir araçtır.
       Avrupa’da 25 ülke ve Güney Afrika Cumhuriyeti olmak üzere toplam 26 ülkede uygulanmaktadır. Mavi Bayrak Projesi Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (Foundation for Environmental Education, FEE) tarafından koordine edilmekte ve Türkiye temsilciliğini Türkiye Çevre Eğitim Vakfı yapmaktadır.
       
KRİTERLER NELERDİR?
       Mavi bayrak alabilmek için, 27 adet kriterin yerine getirilmesi gereklidir. Bunlardan bazıları, deniz suyunun mikrobiyolojik, fizikselve kimyasal analiz sonuçlarının AB Yüzme Suyu Direktifi’nce uygun görülen nitelikte olması, atık suların plaj alanına boşaltılmaması, alg ve diğer bitkilerin plajda birikip çürümesinin önlenmesi, kanalizasyon sistemlerinin tamamlanması, kıyı alanlarında özelliği olan flora, fauna ve benzeri özelliklerin korunması, mavi bayrak hakkında kullanıcıların bilgilendirilmesi, çevre eğitim etkinlikleri yapılmasıdır.
       Ayrıca kriterlerde arasında, yörede çevre inceleme merkezi oluşturulması, plajda yeterli sayıda çöp kutusu bulundurulması, her gün temizlenmesi, ulaşımın güvenli sağlanabilmesi, kamp yapılmasına izin verilmemesi, kazalar için tedbirler alınması, yeterli sayıda duş ve tuvalet bulunması da yer almaktadır.
       
       
    TOP5 Kriz, kadınları bu sefer daha çok vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları