Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 15:02 TS 22 Eyl., 2000
Belçika
Bugün otomobile binmiyorum!
Avrupa’da düzenlenen “otomobilsiz gün” kampanyası çerçevesinde, onbinlerce kişi gün boyu arabasını kullanmıyor
Kayhan Karaca-Belkıs Kılıçkaya/Fransa
NTV
    22 Eylül—  Avrupa’da 650 kent ve kasaba, “Kentte, arabamsız” kampanyası sayesinde daha temiz ve sessiz bir gün yaşıyor. Avrupa Birliği’nin siyasi ve mali destek sağladığı kampanya çerçevesinde onbinlerce Avrupalı gün boyu arabasını kullanmıyor. Bu çevreci etkinlikle, 1 günlüğüne de olsa 65 milyon kişi otomobil gürültüsünden ve egzoz gazından uzak, sessiz ve dumansız ortamda yaşamın tadını çıkaracak.  

   
 
       
    MSNBC News "Otomobilsiz gün"e İtalya’dan büyük katılım
MSNBC News Çevre kirliliğine karşı hediye bisiklet
MSNBC News “Aracını 1 gün trafiğe çıkarma”
MSNBC News Lüleburgaz'da otomobilsiz gün
MSNBC News Tayland'da da otomobilsiz gün
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       Avrupa belki de son zamanların “en temiz” ve “en sessiz” gününü yaşıyor. Fransa’nın öncülüğünde 1998 yılında başlatılan “Kentte, arabamsız” kampanyasının üçüncüsüne en yoğun destek 215 kent ile İspanya’dan geldi. İtalya’dan 160, Fransa’dan 71, Almanya’dan 60, Avusturya’dan 41, Yunanistan’dan 26, İngiltere ve Danimarka’dan 10’ar, Belçika’dan 9, Portekiz ve Finlandiya’dan 7’şer, İsveç ve İrlanda’dan 5’er, Lüksemburg’tan 3 belediye kampanyayı destekliyor. AB ülkelerinin yanısıra, Türkiye, Kıbrıs Rum Kesimi, Romanya, İsrail, İsviçre, İzlanda, Slovakya ve hatta Güney Amerika ülkelerinden Kolombiya’da bazı belediyeler kampanyaya katılıyor.
       
AMAÇ, TOPLU TAŞIMA BİLİNCİNİ YAYGINLAŞTIRMAK
       
       Kampanyanın ana hedefi, bir yandan, halkı yoğun ulaşımın neden olduğu sorunlar ve toplu taşımacılık konusunda duyarlı kılmak, diğer yandan da merkezi ve yerel yönetimlerin dikkatini alternatif ulaşım olanakları üzerine çekmek. Kent içindeki alternatif ulaşım modellerine örnek olarak en çok telaffuz edilenler arasında, toplu ulaşım, bisiklet ve havayı kirletmeyen motorlu araçlar (gaz, elektrik) geliyor. Kampanya sayesinde, motorlu araçların yarattığı ses düzeyinin % 50, motorlu araçların sebep olduğu hava kirliliğinin ise hava %20 ile %50 oranında azalması öngörülüyor. Kampanya, bu yıl AB tarafından da destekleniyor. AB, “Life-Environment” programı çerçevesinde programa siyasi ve mali destek veriyor.
       Kampanyanın bir diğer hedefi de, yerel yönetimlerin yeni ve alternatif ulaşım yollarını denemelerini sağlamak. Tüm Avrupa’da düzenlenecek kampanyaya katılan belediyelerin çoğu, toplu ulaşım araçlarına ek güzergahlar ilave edecek ve bisiklet yollarını genişletme fırsatı bulacaklar. Yine kampanya sırasında LPG ve doğal gazla çalışan yeni toplu ulaşım araçları da denenecek.
       
ORGANİZASYONU FRANSA YÜRÜTÜYOR
       
       Kampanyanın koordinasyonu Fransa’da iktidarda olan “sol koalisyon” hükümetinin küçük ortağı konumundaki Yeşiller Partisi’nin başkanı ve aynı zamanda Fransa Çevre Bakanı olan Dominique Voynet tarafından yürütülüyor. Fransız Yeşiller’in çeşitli kamuoyu araştırma kurumları ile AB kaynaklarını kullanarak gerçekleştirdikleri bir araştırmaya göre, hava kirliliğine en çok neden olan azotoksit ve karbonmonoksit gazlarının yüzde 50’si motorlu kara ulaşım araçlarından kaynaklanıyor. Buna ek olarak, Avrupa’da ulaşım sektöründeki enerji tüketimi yılda %4 artış gösteriyor, bu da her 20 yılda bu ihtiyacın iki kat artması anlamına geliyor. Öte yandan, AB araştırmalarına göre, Avrupalıların %70’i hava kalitesinin düştüğünü ve kaygı duyduklarını dile getiriyor. %25’i ise kara ulaşımının kendilerini “rahatsız ettiğini” söylüyor.
       
PARİS KAMPANYAYA KATILMIYOR
       
       1998’de 34 ilin katıldığı uygulamaya bu yıl 71 il onay verdi. Paris ise 1999’da da olduğu üzere otomobilsiz gün resmi olarak ilan edilmedi, sadece dileyenler otomobillerini kullanmayacak. Öte yandan Bordeaux ve Toulouse da uygulamaya katılmıyor. Uzmanlara göre, kirli havaya karşı duyarlı olan Fransızlar, bir yandan da otomobillerine çok bağlılar. Otomobilin şehir dışında hafta sonları kullanılması konusunda Fransızlar’ın ikna edilmesi gerektiği vurgulanırken, böylece şehirde temiz hayat, haftasonu da otomobil konforu yaşanacağı öne sürülüyor.
       “Kentte, arabamsız” erkinliği motorlu araçlara karşı Avrupa’da düzenlenen ilk eylem değil. Daha önce, 90’lı yılların başında, Britanya’da “Don’t choke Britain”, Almanya’da “Mobil ohne Auto”, Katalonya’da “Auto Reflexio” başlıkları altında kampanyalar düzenlemişti. Ancak bu eyleme, tüm AB, hatta AB’ye aday ülkelerin de destek verecek olması, yeni bir “Avrupa bilincinin” doğduğunun da en güzel işareti olarak yorumlanıyor.
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları