Home page
Haber Menüsü


İstanbul’a ‘deniz taksi’ler geliyor
Teknoloji Holding şirketlerinden T-Design tarafından şehir içi ulaşıma alternatif olarak geliştirilen Deniz Taksi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sistemi kabul etmesi durumunda 2006’da hizmet vermeye başlayacak.
İstanbul
AA
    30 Mart 2005—  İstanbul kıyılarında 60 durakla hizmet verecek olan deniz taksilerin günde ortalama 15 bin kişiye hizmet vermesi planlanıyor.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Teknoloji Holding Üst Yöneticisi (CEO) Suat Baysan, Deniz Taksi’nin tanıtıldığı toplantıda, teknoloji odaklı yatırım yapan uluslararası bir güç olmak istediklerini ifade ederek, 11 şirket ve 2 iştiraki bulunan Teknoloji Holding’in 2005 yılında 100 milyon euro ciro hedeflediğini belirtti. Baysan, şirketleri T-Design tarafından yeni nesil deniz aracı olarak geliştirilen Deniz Taksi ile bir hayali gerçekleştiklerini kaydetti.
       Teknoloji Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Alphan Manas da, Deniz Taksi fikrinin ortaya çıkış öyküsünü anlatırken, “4 yıl önce hafta sonları beyin fırtınası toplantısı yapıyorduk. Deniz Taksi tasarımı ortaya çıktı. Hafta sonu hobimiz projeye dönüştüğü için bu şirket oluşumu haline getirildi ve T-Design kuruldu. İlk başlangıç projesi Deniz Taksi oldu” dedi.
       Deniz Taksi’nin akaryakıt tedarik ortağı OPET’in Genel Müdür Yardımcısı Aydın Güneş ise Deniz Taksi’nin İstanbul’un trafik sorununun çözümü için önemini vurguladı.
       
“İSTANBUL MODEL OLACAK”
       T-Design Genel Müdürü Kerem Güvenç de konuşmasında, yeni yaşam biçimleri oluşturmak için trendleri önceden belirlemek istediklerini ifade ederek, Deniz Taksi’nin hayatı kolaylaştırıcı, zaman kazandırıcı ve konforlu alternatif bir ulaşım aracı olduğunu söyledi.
       Güvenç, “Deniz Taksi 3 yıllık bir çalışmanın ürünü. Deniz taşımacılığı için çıtayı yükseltecek. Son teknoloji kullanılıyor. İstanbul’u model olarak belirledik” dedi.
       Deniz Taksi’nin duraklarının özürlü ve yaşlı insanların da binebileceği şekilde özel olarak dizayn edildiğini, daha az yakıt harcadığını ve çevreyi daha az kirlettiğini, çok sessiz çalıştığını, güvenliği had safhada tuttuklarını anlatan Güvenç, kara taksilerine göre çok daha ucuza yolculuk yapılabileceğini söyledi.


       Deniz Taksi’de bulunan GPS cihazı ile konum bilgilerinin anında merkeze ulaştırabildiğini ifade eden Kerem Güvenç, araçla ilgili, deniz ambulansı, polis aracı, VIP aracı, arama-kurtarma aracı ve deniz dolmuşu olarak özel ihtiyaçlara göre tasarladıkları projeleri olduğunu bildirdi.
       Soruları yanıtlayan Güvenç, İstanbul modeli çerçevesinde, kıyıda bulunan merkez ilçelerde toplam 60 durak olacak şekilde çalışma yaptıklarını, günde 15 bin kişinin tanışabileceği bir sistem düşündüklerini belirtti.
       Güvenç, “Biz bu projeyi İstanbul için yapmadık, dünya için yaptık. Şu anda dünyadaki temaslarımızda birçok bölgeden siparişlerimiz var. Bunu değerlendiriyoruz. Bu sistemi kullanmak için değerlendirecek olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi. Belediye, ikna olursa kullanacak” dedi.
“YURTDIŞINA SATIŞA BAŞLADIK”
       Rusya, Hırvatistan, İtalya, Almanya ve İngiltere’den kendilerini talep geldiğini bildiren Güvenç, “ABD’de Washington Belediyesi hatta Türkiye’de Eskişehir’den talep geldi. Şu anda yurt dışına yönelik üretim ve satışlarımız başladı. Bireysel araç satışımız var. Sistem olarak da görüşmelerimiz devam ediyor” dedi.
       Tuzla’daki tersanelerinde üretim yaptıklarını, ayda 10 tane üretecek yapıya sahip olduklarını anlatan Güvenç, şunları söyledi:
       “İstanbul’da talep gelirse önümüzdeki yıl Deniz Taksi hizmete girer. Bu sene pilot uygulama yapmayı düşünüyoruz. Eğer İstanbul Büyükşehir Belediyesi sistemi kabul ederse, durakların yerini ve taksi adetlerini belirleyeceğiz. Bunların çalışmalarını yapıp, seneye de 30,40 araçla başlayıp ilerleyen zamanda talebe göre devam etmeyi düşünüyoruz.”
       Güvenç, Deniz Taksi’nin işletmesine ilişkin soru üzerine, şöyle dedi:
       “Belediye ile son görüşmeler başlamadı. Başlamadığı için de kararaşamasındayız. Talip biri varsa vermeye hazırız, yoksa yaparız da. Sistemin daha iyi işlemesi, doğru hizmet vermek için başında, içinde bulunmak isteriz. Sonra da başka birine devredebiliriz. Belediye kabulederse, 2006’da Deniz Taksi İstanbullu’lara hizmet vermeye başlar.”
       Deniz Taksi için bugüne kadar 600 bin avro harcama yaptıklarını bildiren Güvenç, talebe göre İstanbul’da satış adetinin 300’e kadar çıkabileceğini söyledi.
       
MÜZEDE SERGİLENİYOR
       Uzunluğu 10.86 metre, eni 4.28 metre, ağırlığı 6.500 kilogram, maksimum hızı 30 deniz mili, menzili 300 mil olan Deniz Taksi, 10 yolcu ve 1 operatör taşıma kapasitesinde.
       Operatör kabini yolcu kabininden bir bölmeyle ayrılan takside, iletişim elektronik olarak yapılıyor.
       Ödemeleri duraklardaki kiosklardan, cep telefonlarından veya yolcu kabini içindeki ödeme noktasından nakit, kredi ve banka kartıyla yapılan Deniz Taksi’de, çağrılar sabit telefon, GSM, internet ve duruklarda bulunan kiosklar aracılığıyla gerçekleştirilebiliyor.
       Rahmi Koç Müzesi’nde ilk örneği sergilenen Deniz Taksi, 3 Nisan akşamına kadar burada görülebilecek.
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları