Home page
Haber Menüsü


TeliaSonera, Turkcell’i alıyor
Çukurova Holding, İskandinav telekom şirketi TeliaSonera’nın Turkcell’deki çoğunluk hisseleri için 3.1 milyar dolarlık teklifini kabul etti. Sonera da, satış işleminin üç ay içinde tamamlanabileceğini açıkladı.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
25 Mart 2005— Türkiye’nin en büyük GSM operatörü Turkcell, İskandinav bölgesinin en büyük telekom şirketi TeliaSonera’ya satılacak. Turkcell’in hakim ortağı konumundaki Çukurova Grubu, şirkette yüzde 37 hisseye sahip TeliaSonera’nın yüzde 27 oranında pay almasına yönelik teklifi olumlu karşıladı. TeliaSonera Turkcell’in yüzde 27 hissesine nakit 3.1 milyar dolar önerirken, işlemin gerçekleşmesiyle Turkcell’de çoğunluk payı yüzde 64.3’le TeliaSonera’ya geçecek. Çukurova Grubu, satıştan elde edeceği miktarı Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na olan toplam 2.1 milyar dolarlık borcun ödenmesinde kullanacak.

   
 
       
   
MSNBC News Sonera'nın Turkcell'e ilgisi zayıfladı
MSNBC News Çukurova'ya Turkcell için ek süre
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Çukurova Grubu, bu kaynağın yanı sıra, Yapı Kredi Bankası’nın Koç Finansal Hizmetler’e satışından elde edilecek gelirin tamamını borç tasfiyesinde kullanacak. Çukurova Grubu’nun TMSF’ye olan borçlarının toplamı 2.1 milyar dolar düzeyinde bulunurken, Çukurova taksitler halinde 140 milyon dolar ödedi.
       Çukurova Grubu’nun Yapı Kredi Bankası’na olan 2 milyar 25 milyon dolarlık borcu ise, dokuz yıl vadeli ödeme planına bağlanmıştı.
       Satışın gerçekleştirilmesi ardından Çukurova Grubu’nun Turkcell’deki payı yüzde 13.5’e gerileyecek.
  İskandinavya'nın telekom devi
TeliaSonera, 2002 yılının Aralık ayında, Finli telekom hizmetleri sağlayıcısı Sonera Corporation ve İsveçli telekom operatörü Telia şirketlerinin birleşmelerinin ardından kuruldu. Finlandiya'nın lider telekom şirketi Sonera, ağırlıklı olarak mobil iletişim sektöründe faaliyet gösteriyor.
Aralık 2004 itibariyle TeliaSonera'nın 15.4 milyon cep telefonu kullanıcısı (iştirakleri de dahil edildiğinde 51.4 milyon cep telefonu kullanıcısı), 8.3 milyon sabit hat telefon kullanıcısı (iştirakleri de dahil edildiğinde 8.9 milyon sabit hat kullanıcısı) ve 2 milyon internet kullanıcısı (iştirakleri de dahil edildiğinde 2.1 milyon internet kullanıcısı) bulunuyor.
TeliaSonera'nın Rusya, Türkiye ve Avrasya'daki mobil telekomünikasyon piyasalarında önemli yatırımları yer alıyor. Stokholm ve Helsinki borsalarına kote TeliaSonera'nın Aralık 2004 sonu itibariyle yıllık net satışı 11.6 milyar dolar, toplam çalışan sayısı ise 29 bin 82.

       
ÇAĞRI YAPILMAYACAK
       TeliaSonera’dan yapılan açıklamada, satın alma işleminin üç ay sürede tamamlanacağı kaydedilirken, Turkcell’in halka açık bir şirket olarak kalacağı ve Telia Sonera’nın Turkcell hisseleri için çağrı yapmayacağı vurgulandı. Çağrı muafiyetinin sürdürülmesi, küçük yatırımcının korunması açısından son derece önemli nitelikte bulunuyor.
       CNBC-e canlı yayınına katılan Telia Sonera CEO’su Anders Igel, çağrı muafiyetiyle ilgili değerlendirmesinde, “En önemli koşul SPK’nın bize çağrıda bulunma konusundaki yükümlülükten muaf tutması. Çünkü biz daha fazla hisse satın almak istemiyoruz Turkcell’den. Turkcell ile yerel bir şirket olarak ortaklığımızı sürdürmek istiyoruz. Hisselerimizi bu düzeyde tutmak istiyoruz. Turkcell’le çok dostane bir anlaşma yaptık. Turkcell’in Türkiye’deki ismi ve şirket olarak konumu son derece net. Ayrıca Borsa’da kote durumunu sürdürmesini istiyoruz” dedi.
       Igel, “Yönetimde herhangi bir değişiklik yapmayı düşünmüyoruz. Bu girişimle birlikte rekabet Türkiye’de daha da artacak. Türkiye’nin büyüme potansiyeli var, telekom piyasasında önemli fırsatlar var” diye konuştu.
       
TECRÜBELERİN PAYLAŞIMI MÜMKÜN
       Türkiye’deki işlerini geliştirmeyi, Turkcell’in iş potansiyelini de artırmayı düşündüklerini belirten Igel, Turkcell’deki hisselerin oranını artırarak, bölgede de güçlü bir konuma yükseldiklerini vurguladı.
       Turkcell’in güçlü şirket olduğuna işaret eden Igel, “Turkcell’den öğrenebileceğimiz çok şey olduğunu, İskandinav ve Baltık ülkelerindeki deneyimlerimize çok şey aktarabileceğimizi görüyoruz. Ama aynı şey Turkcell için de geçerli. Turkcell’in bizim deneyimlerimizden edinebileceği çok fazla şey var” dedi.
       Igel, Türk Telekom’un özelleştirme süreciyle ilgili bir soru üzerine, Türk Telekom’un özelleştirme ihalesiyle potansiyel olarak ilgilenen bir dizi şirket bulunduğuna ve bunlar arasında Turkcell’in bir iştirakinin de yer aldığına işaret ederek, şunları söyledi:
        “Bunların oluşturduğu konsorsiyum var. Turkcell de bu konsorsiyuma zaten taraf şu anda. Telekom’un özelleştirilmesiyle ilgili fırsatı sürekli bir şekilde canlı tutuyor. Bugün bu konuda dahafazla ekleyeceğim bir şey yok ama özelleştirme sürecinde konsorsiyumda taraf olmaya devam edeceğiz.” Igel, Telsim’le ise ilgilenmediklerini bildirdi.
       
  Türkiye’nin en büyük GSM operatörü
Turkcell, 2004 Aralık sonu itibariyle 23.4 milyon kullanıcısı ile Türkiye'nin en büyük cep telefonu operatörü konumunda bulunuyor. Şirketin pazar payı yüzde 70.
Turkcell'in aynı zamanda Avrasya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetleri ve Ukrayna cep telefonu piyasalarında operasyonları yer alıyor. Turkcell son olarak İran'da yatırım için Irancell'in çoğunluk hisselerine iştirak etti.
İstanbul ve New York borsalarında işlem gören Turkcell'in, 2004'ün ilk dokuz ay sonuçlarına göre şirketin karı 373 milyon dolar olurken, cirosu ise 2.5 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Şirketin 2003 sonu itibariyle 5 bin 62 çalışanı var.

PİYASA DEĞERİNİN YÜZDE 15 ÜZERİNDE
       TeliaSonera tarafından teklif edilen 3.1 milyar dolar, şirketin dünkü kapanış itibariyle piyasa değerinin yüzde 15’i üzerinde bulunuyor. Şirketin piyasa değeri dünkü kapanış itibariyle 10 milyar dolar düzeyinde bulunuyordu.
       İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören Turkcell hisse senetleri yüzde 4.8 değer kazanarak 9.75 YTL düzeyine çıktı. Turkcell, aynı zamanda hisse senetleri New York Borsası’nda işlem gören tek Türk şirketi konumunda bulunuyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları