Home page
Haber Menüsü



 
 
Kırgızistan’da yeni dönem  
Kırgızistan’da muhalefetin ayaklanarak Askar Akayev iktidarını devirmesinin ardından, muhalif lider Kurmanbek Bakiyev, hem devlet başkanı hem de başbakan oldu.  
   
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
    25 Mart 2005 —  Dün kaçarak Kazakistan’a giden devrik lider Akayev ise, istifa etmediğini bildirdi. Muhalefet, devlet başkanlığı seçimlerinin Haziran’da yapılacağını duyurdu. Bu arada Avrupa Birliği ise Kırgız halkından sorumlu davranmasını ve şiddetten kaçınmasını istedi.  

   
 
       
   
MSNBC News Bişkek'te göstericilere sert müdahale
MSNBC News Kırgız lider: Seçimler geçerli
MSNBC News Kırgızistan'da gösteriler yayılıyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Muhalif lider Kurmanbek Bakiyev, parlamentonun kendisini başbakan olarak atadığını, aynı zamanda devlet başkanı olarak da görev yapacağını söyledi. “Sonunda özgürlüğe kavuştuk” diyen Bakiyev, devlet başkanlığı seçimlerinin de Haziran ayında yapılacağını duyurdu. Eski Başbakan Kurmanbek Bakayev, eski içişleri bakan yardımcısı Abdül Sourantciev’in İçişleri Bakanlığı’na, eski milletvekili Alimbay Sultanov’un da onun yardımcılığına getirildiğini belirtti.
Askar Akayev, Orta Asya Cumhuriyetlerindeki en ılımlı ve reforma yatkın lider sayılıyordu.

       Yeni Kırgız hükümetinin, bugün parlamento tarafından oylanacağı kaydedildi. Dünkü gelişmelerin ardından ailesiyle birlikte Kazakistan’a kaçan Askar Akayev ise, muhaliflerin anayasaya aykırı davrandığını ve istifa etmediğini kaydetti.
Kırgızistan’da sivil darbe dış basında

       Öte yandan parlamento, önceki gün hapisten çıkartılan muhalefet liderlerinden Felix Kulov’u, vekaleten güvenlik kuvvetlerinin başına getirdi.
Perşembe günü patlak veren olaylar sırasında onlarca kişi yaralandı.

       
       
BİŞKEK’TE ÇATIŞMALAR: 15 ÖLÜ
       Kırgızistan’da Devlet Başkanı Akayev’in devrilmesinden sonra güvenlik henüz sağlanamadı. Bişkek’te yağmacılarla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 15 kişinin öldüğü açıklandı.
       Bu arada, İçişleri Bakanlığı verilerine göre, Akayev’e karşı yapılan gösteriler sırasında 3 kişinin öldüğü bildirildi.
Kırgızistan ve muhalefetin 4 lideri

       Muhalefet, yeni meclis seçimleri yapmaya hazırlanıyor. Yüksek mahkeme de tartışmalı seçimlerin geçersiz olduğunu açıkladı.
Hükümet binası önü savaş alanına döndü.

       
ÇALKANTI GÜNEYDEN YAYILDI
       Askar Akayev, orta asya cumhuriyetlerindeki en ılımlı ve reforma yatkın lider sayılıyordu, ama hiçbir reform gerçekleştiremedi. Özellikle güneydeki yoksulluğa yolsuzlukların da eklenmesi, ülkedeki huzursuzluğu artırdı.
Muhalifler hükümet binasının içinde görülüyor.

       Kırgız muhalefeti de, Cumhurbaşkanı Akayev’i geçen ay yapılan genel seçimlere hile karıştırmakla suçluyordu. Ancak 6 milyon nüfuslu ülkedeki siyasi çalkantı şimdiye kadar güneydeki Oş ve Celalabad kentleriyle sınırlı kalmıştı.
Kırgızistan’da bu noktaya nasıl gelindi?

       
AB: ŞİDDETTEN KAÇININ
       Bu arada, AB Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) yetkilileriyle Kırgızistan’daki durumu görüştü. Solana, görüşmeden sonra, Kırgızistan halkından sorumlu davranmasını, şiddet ve yağmadan kaçınılmasını ve yasayla düzenin yeniden sağlanmasını istedi.
       
TÜRKLERİN DURUMU
       Kırgızistan’daki gelişmeler Ankara’da da yakından izleniyor. Dışişleri Bakanlığı, Kırgızistan’daki yaklaşık 200 Türk vatandaşının tahliyesi için hazırlık yaptı. Türk vatandaşlarının güvenliğinin sağlanması amacıyla Kırgız güvenlik makamları ve muhalefet temsilcileri ile de temas kuruldu.
Tahliye uçağı Kırgızistan’da

       Bir Türk işadamına ait Beta Stores hipermarketi de yağmalandı. Beta Stores de çalışan Türk personelden bazılarının yağmacılar tarafından götürüldüğü ve kendilerinden haber alınamadığı öğrenildi. Bişkek’te bir Türk yatırımı olan Pınara Oteli’ne muhalefet liderlerinden İşenbay Kadırbekov adına el koyulduğu belirtildi. Oteldeki Türk çalışanların ayrılması için akşama kadar süre tanındığı öğrenildi.
       Celalabad’daki Türk Özel Üniversitesi İşletme Fakültesi başta olmak üzere Türk öğrencilerin öğrenim gördükleri üniversitelerin dekanlıkları ile de temas kuruldu. Bakanlık yetkilileri, hazırlıklara rağmen henüz tahliye gerektiren bir durum olmadığının altını çizdiler.
       Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Serpil Alpman, “Sokakta talan var” diyerek mala gelen zararın ölçülemeyecek boyutta olduğunu söyledi. NTV’ye gelişmelerle ilgili bilgi veren Alpman, durumun endişe verici olduğunu belirtti.
       
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları