Home page
Haber Menüsü


İhracat 14 milyar dolara yaklaştı
Devlet Bakanı Tüzmen, 1 Ocak-15 Mart tarihleri itibariyle ihracatın yüzde 26 artışla 13.8 milyar dolara çıktığını belirtti. Tüzmen, bu artıştaki en önemli payın 2.6 milyar dolarla otomotiv sektörüne ait olduğunu kaydetti.
İstanbul
CNBC-E
    18 Mart 2005—  Türkiye’nin ihracatı artmaya devam ediyor. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 1 Ocak-15 Mart döneminde ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artışla 13.8 milyar dolara yükseldiğini söyledi. Tüzmen, “İlk 75 günlük rakam ihracattaki başarının 2005’te de devam edeceğinin sinyalini veriyor” dedi. Tüzmen, “Bu artış içerisindeki en önemli pay otomotiv sektörüne aittir. Otomotiv sektörü ihracatı bu dönemde yüzde 55 artarak 2.6 milyar dolara ulaşmış ve ihracattaki payı yüzde 19’a çıkmıştır” diye konuştu.  

   
 
       
   
MSNBC News Otoda ihracat arttı, satış geriledi
MSNBC News 'Tekstilde ihracat artışı yavaşladı'
MSNBC News Türkiye ihracat atağına kalkıyor
MSNBC News İhracat desteği 8.5 milyar $'a çıkacak
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Genel Kurulu’nun ardından düzenlenen OSD İhracat ve Yan Sanayi Başarı Ödülleri töreninde konuşan Tüzmen, Türkiye’nin 2003 yılında 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptığı ülke sayısının 9 olduğunu, geçen yıl bu sayının 14’e yükseldiğini kaydetti.
       Otomotivin ihracatı yükselen sektörler arasında yer aldığını ifade ederek, OSD Başkanı Turgay Durak’ın 2 yıl sonra 15 milyar dolarlık ihracat hedefini az bulduğunu dile getiren Tüzmen, “Gelin, bunu bu sene yapalım. Kapasiteleri zorlayalım. Siz gerçekten Türkiye’nin yıldızlaşan sektörüsünüz. Onun için hedefleri biraz daha zorlayalım” dedi.
       Otomotiv ihracatının artış oranının 2000 yılından bu yana genel ihracat artış oranının oldukça üzerinde gerçekleştiğini ifade eden Tüzmen, bunun sonucunda otomotiv sanayiinin toplam ihracat içerisindeki payının 2000 yılında yüzde 8’den geçen yıl yüzde 16’ya ulaştığını kaydetti.
       
OTO İHRACATINDA 12 MİLYAR $ BEKLENTİSİ

       Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), sektörün 2005 yılındaki ihracatının 11-12 milyar dolar olarak gerçekleşmesinin öngörüldüğünü belirtti. OSD’nin 31. Olağan Genel Kurulu’na sunulan faaliyet raporunda, özellikle petrol fiyatlarındaki artışın girdi maliyetlerini yükseltmesinin beklendiğine dikkat çekildi. Geçtiğimiz yıl toplam araç satışlarının, sektör için iyi bir yıl olan 2003’e göre arttığı ve rekor yıl olan 2000 yılı değerlerini geçtiği vurgulanan raporda, 2004’ün otomobil ve bazı hafif ticari taşıt araçlarında vergilerin sık sık değiştirildiği bir yıl olduğu kaydedildi.
       OSD’nin 2005 yılı tahminlerine de yer verilen raporda, hurda araçlara ÖTV indirimi teşviğinin kalkması nedeniyle, bu yıl otomobil pazarının yüzde 20 düzeyinde daralmasının beklendiği kaydedilerek, “Toplam pazarda düşüş oranının yaklaşık yüzde 20 olacağı ve 2005 yılında otomobil pazarının 350 bin adet, toplam pazarın ise 600 bin adet düzeyinde gerçekleşeceği beklenmektedir” denildi.
       
İHRACATTA YÜZDE 10 ARTIŞ
        Raporda, bu yıl ihracatla ilgili yeni başlayacak önemli bir proje bulunmadığı, bu nedenle 2005’te sektörün ihracatında yüzde 10 dolayında bir artış beklendiği ifade edildi.
        Toplam otomotiv üretiminin gerek iç pazar, gerekse ihracattaki koşullara bağlı olarak 750 bin adede gerileyeceği tahmin edilen raporda, “Sektörün toplam ihracatı ana ve yan sanayi dahil olmak üzere 2004 yılında 10 milyar dolar civarında olmuştur. 2005 yılındaki ihracat ise 11-12 milyar dolar olarak öngörülmektedir” denildi.
       
YENİ YÖNETİM BELİRLENDİ
        Öte yandan, OSD’nin yeni yönetimi belirlendi. Genel Kurul Toplantısı’nda, yönetim kurulunun 17 kişiden oluşması için verilen önerge kabul edildi.
        Tek listeyle gidilen seçimde, yönetim kurulunun asil üyeleri, Turgay Durak, Mehmet Demirpençe, Eşref Biryıldız, Ayhan Tokcan, İzzet Kalaycı, Erdem Bektaş, Nezih Olcay, Murat Selek, Kudret Önen, Tamer Ünlü, M. Kamil Eser, H. Tunç Koman, Mehmet Can Karabağ, Hakkı Akkan, Mehmet Buldurgan, Ümit Karaarslan ve Kurthan Tarakçıoğlu’ndan oluştu.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları