Home page
Haber Menüsü


Kırmızı işaretli bölgeler olası depremin gerçekleşeceği yerler olarak gösteriliyor.
G.Doğu Asya’ya yeni deprem uyarısı
Bilim insanları, Endonezya’nın Sumatra adası etrafındaki faylarda 26 Aralık depreminin tetiklediği bir enerji birikimi olduğunu öne sürüyor. Bu süreç, yeni bir depremin habercisi olarak algılanıyor.
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    17 Mart 2005 —  Ulster Üniversitesi sismologları, İngiltere’nin önde gelen bilim dergisi Nature’ın son sayısında yayımlanan makalede, Güneydoğu Asya depremine neden olan Sumatra fay hattı ve buna ek olarak adanın batısından geçen Sunda Trench fay hattında da bazı gerilim hatları tespit edildiğini yazdı. NTVMSNBC Teknoloji Servisi’ne konuşan Dr. Süleyman Nalbant, Güneydoğu Asya’da yeni bir kırılmanın 7.5 ila 8.5 büyüklüğünde yeni bir depreme işaret ettiğini savundu. 26 Aralık 2004 tarihinde meydana gelen Ace merkezli depremde 300 bin kişi hayatını kaybetmiş veya kaybolmuştu.  

   
 
       
    MSNBC News Hayvanlar tsunamiden nasıl kurtuldu?
MSNBC News Asya depremi günleri kısalttı
MSNBC News Tsunami, haritaları değiştirdi mi?
MSNBC News Tsunaminin kütlesini zemin belirliyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
SUMATRA ADASI ARADA SIKIŞIYOR
       NTVMSNBC Teknoloji Servisi’ne konuşan araştırma ekibinden Ulster Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Süleyman Nalbant, 26 Aralık depreminin Indian plakasının Burma mikroplakasının altına doğru yılda 5.2 cm kaydığını belirterek, “Okyanus tabanının Sumatra adasının altına doğru kaydığını düşünün, arada kalan küçük plaka olan Burma gerilim altında kalıyor” dedi.
       
ZAMANI BİLİNMİYOR
       Ulster Üniversitesi sismologları yeni depremin oluşumunu ölçümlere dayanarak öngörürken, zamanı ile ilgili kesin bir tarih veremiyor. Dr. Nalbant, Sunda Trench’de depremlerin 200 yıllık dönüşümle meydana geldiğini, son depremin ise 1830’larda kaydedildiğini anımsatarak, şunları söyledi: “Sunda Trench’te deprem oluşması ihtimali var, çünkü burası bir süredir geriliyor. Ancak bu deprem 50 yılda da gerçekleşebilir 5 yılda da, bunu kestirmek bilimselliği aşar” diye konuştu. Makaleyi kaleme alan bilim insanlarından John McCloskey BBC’ye yaptığı açıklamada, “26 Aralık depreminden sonra stresin diğer hatlara nakledildiğini tespit ettik, ölçümler bitişik fay hatları üzerinde yeni bir depremin yolda olduğunu gösteriyor, ancak şimdilik bu kadarını bilebiliyoruz” diyor.
       
PLAKALAR OYNAMAYA DEVAM EDİYOR
       NTVMSNBC Teknoloji Servisi’ne konuşan Dr. Süleyman Nalbant, Sumatra fayı boyunca 300 km’lik bir şeritte kimi bölgelerde 9 bar’a çıkan gerilmeler tespit ettiklerini, faylarda kırılmanın gerilimin yüksek olduğu bölgelerde meydana geleceğini söyledi.
       Büyük depremler genellikle birden fazla plakanın (yer kabuğu kütleleri) birbiri üstüne bindiği veya içiçe girdiği bölgelerde meydana geliyor. Örneğin Güneydoğu Asya depreminde, yerkabuğunun daha derinindeki Indian plakası, Burma plakasının altına girmişti. Bilim insanlarına göre, Hindistan plakasının daha da derine, Dünya’nın merkezine doğru dalışı veya çöküşü sürüyor ve şimdi yakınında Sumatra adasının öbür yanındaki Sunda hattı var. Olası ikinci depremin, Indian plakası ile Sunda’nın çarpışmasında gerçekleşeceği tahmin ediliyor.
       Ulster Üniversitesi bilim insanları, 26 Aralık’taki depremin diğer fay hatlarda da zorlanmalara yol açtığını, güç birikiminin kırık hatlardan henüz kırılmayanlara doğru iletildiğine işaret ediyor.
Sumatra adasının Aceh bölgesinde bir kıyı köyü, önce ve sonra.
       
       
BİR DEPREM DİĞERİNİ TETİKLER
       Birden çok plakanın birbirlerine girdiği noktalarda depremler üst üste meydana gelebiliyor. Ulster deprembilimcilerini Güneydoğu Asya depreminden sonra bir ikincinin gerçekleşeceğine dair endişeye iten ise, bu sürecin tarihteki gerçek örnekleri. Japonya’da Nankaido fay hattında meydana gelen 5 deprem de, bu hatta bitişik Toanakai/Tokai fayındaki kırılmalarla meydana gelmişti. Bu faylarda 5 yıl içinde birbirine bağlı 5 ayrı deprem gerçekleşirken, bunların üçü de aynı yıl meydana gelmişti. Hatırlanacak olursa, 7.4 büyüklüğündeki Marmara depreminden üç ay sonra da, Düzce 7.1 ile sallanmıştı.
       Bölgedeki fay hatlarından Indian ve Sunda, aralarına Burma’yı alarak sıkıştırıyorlar. Bu hatta oluşan gerilim ise potansiyel bir kırılma noktası olarak öne çıkıyor. Gerilim hattının adanın kuzeyine doğru olduğuna işaret eden Dr. Nalbant olası depremin karada meydana geleceğini ve tsunami etkisinin 26 Aralık’a göre düşük olduğunu sözlerine ekledi.
       
SON 150 YILDIR SAKİN
       Ulster Üniversitesi deprembilimcileri, Sumatra fayındaki şişmenin kuzey yönünde olduğunu ve bu bölümde son 150 yıldır hiçbir depremin (diğer bir deyişle enerji kırılmasının) meydana gelmediğinin altını çiziyor. Son 150 yılda deprem olmaması doğa olarak kırılma riskini artırıyor. Ulster bilim insanlarının dikkat çektiği bir diğer husus da, bu fay hattındaki güç birikiminin Türkiye’de meydana gelen depremlerden öncekine göre çok daha yüksek olduğu.
       
TAHMİNİ BÜYÜKLÜK 7.5 İLA 8.5
       Ölçümlere göre, Sunda hattında 50 km’lik bir aralıkta 5 bar’lık, Sumatra hattındaki 300 km’lik aralıkta ise 9 bar’lık bir artış gözlendi. Yapılan tahminlere göre, Güneydoğu Asya’da meydana gelebilecek böyle bir depremin büyüklüğü karada 7 ila 7.5, denizde ise 8 ila 8.5 arasında etki yapacak.
       Kimi bilim adamları Sunda hattında depremlerin 200 yıllık süreçlerde meydana geldiğini belirtiyor. Ancak Prof. McCloskey, bu hattın son 150 yıldır sakin olmasının muhtemel bir depremin en erken 50 yıl sonra olabileceğini sonucunu gerektirmediğini işaret ederek, “Öyle de olabilir ama, kırılma hemen de gerçekleşebilir” diye konuştu. Dr. Süleyman Nalbant, söz konusu fay kırılmalarının Türkiye’yi etkilemeyeceğini ifade etti.
       Not: Associated Press ve BBC’den yararlanılmıştır.
       
 
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları