Home page
Haber Menüsü


Bilitis’in Şarkıları İFKM’de  
  Dünya Kadınlar Günü kapsamında 8 Mart’ta basın galası yapılan “Bilitis’in Şarkıları” adlı oyun, Mart ve Nisan aylarından sonra Mayıs’ta da Fransız Kültür Merkezi’nde devam ediyor.

İstanbul
NTV-MSNBC
 
   25 Nisan 2005 —  Tiyatro Dafne, Fransız Kültür Merkezi’nin işbirliğiyle, Fransız şair Pierre Louys’un Bilitis’in Şarkıları eserini Türk tiyatroseverleri ile buluşturuyor. Oyun, mezarı arkeolog Heim tarafından Kıbrıs’ta bulunan, -Sapho’nun çağdaşı- kadın şair Bilitis’in yaşamına bir yolculuk... 

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       1894’te 24 yaşında olan Fransız şair Pierre Louys, bu tarihsel ve edebi kurgudan hareketle, eski Yunan’ı hayal ederek ‘Kadına ve Aşka Övgü’ olan “Bilitis’in Şiirleri”ni yazar.


        Yakın dostları arasında André Gide, Paul Valéry, Oscar Wilde ve Claude Debussy bulunan Pierre Louys’un bu lirik romanı, Anadolu’da Pamfilya’da doğan, 16 yaşında doğduğu yerleri terkedip Midilli’ye yerleşen sonra da Kıbrıs adasında ölen kadın şair Bilitis’in ilginç yaşam öyküsü.

       Romanın yazılış öyküsü de, Bilitis’in hayatı kadar ilginç: Dört dili çok iyi bilen Louys, “Bilitis’in Şarkıları” adlı düzyazı şiirlerinden oluşan romanını Eski Yunanca yazmıştır. Dostlarına bu şiirlerin Yunan kadın şair Bilitis’e ait olduklarını ve onları bir antikacıda bulduğunu söyleyen Louys, buna herkesi inandırmıştır. Daha sonra şiirlerin kendisine ait olduklarını itiraf etmiş ve onları Fransızca’ya çevirmiştir. Claude Debussy de bu şiirlerin üçü için beste yapmıştır.
       
       “Ben Bilitis kaynakların denizden fışkırdığı, ırmakların taş yataklarda aktığı ülkede doğdum.
       Annem Phoinikeliydi, babam damophylos Hellen’di. Şafak gibi hüzünlü Byblos şarkılarını annemden öğrendim.
       Kypre’de Astarte’ye taptım. Lesbos’ta Psappha’yı tanıdım. Hep sevdalarımın şarkısını söyledim. Yolcu, iyi yaşamışsam kızına söyle”

       
       Oyunu sahneye koyan Lulu Menase, İstanbul’da doğdu. Bağlarbaşı Amerikan Lisesi’nden mezun olduktan sonra Paris, Sorbonne Üniversitesi’nde Peter Brook ve Royal Shakespeare Company üzerine tezini hazırladı.
       1971-1979 yılları arasında Paris’te Mehmet Ulusoy ile çalıştı. 1981’de Orient-Express Topluluğu’nu kuran Menase, aralarında Nâzım Hikmet’in bir biyografisinin de yer aldığı pek çok televizyon belgeseli gerçekleştirdi.
       
       OYUNCULAR
       İzmir doğumlu olan Filiz Kutlar İstanbul Belediye Konservatuarı’ndan mezun oldu. İlk kez, Güner Namlı’nın ‘Görücüye Çıkıyorum’ adlı oyunuyla profesyonel olan Kutlar, Çevre Tiyatrosu ve Kenter Tiyatrosu’nda çalıştı.
       1979 yılında Federico Garcia Lorca’nın ‘Kanlı Düğün’ oyunuyla Şehir Tiyatroları kadrosuna geçti. Fotoğraf çalışmaları yapan sanatçı film ve televizyon projelerinde de yer almıştır. Halen Şehir Tiyatroları’nda çalışan sanatçı merhum Onat Kutlar’ın eşidir.


       İzmir doğumlu Erkan Sever, 1996 yılında D.E.Ü. Güzel Sanatlar Fakültesi’ni bitirdi. Aynı yıl Şehir Tiyatrolarına giren sanatçı, televizyon ve film çalışmaları da yapmakta ve halen Reşat Nuri Güntekin’in ‘Çalıkuşu’ adlı oyununda oynamakta.
       Sanatçı, 2001 yılında Ömer Kavur’un ‘Melekler Evi’ adlı filminde oynamıştı.
       
       BİLİTİS’İN ŞARKILARI
       Eser: Pierre Louys
       Çeviri: İzzet Yasar
       Uyarlayan ve sahneye koyan: Lulu Menase
       Reji Asistanı: Ayça Telırmak
       Dekor: Gürel Yontan
       Kostüm: Zuhal Soy
       Objeler: Handan Börüteçene
       Işık tasarımı: Murat İpek
       Işık uygulama: Aydın Aras
       
       Oyuncular: Filiz KUTLAR, Erkan SEVER
       
       TARİHLER:
* 2 Mayıs Pazartesi saat: 20.00
* 3 Mayıs Salı, saat: 20.00
* 13 Mayıs Cuma, saat: 20.00
* 14 Mayıs Cumartesi, 15.00 (Matine) ve 20.00
* 16 Mayıs Pazartesi, saat: 20 :00
* 17 Mayıs Salı, saat: 20.00
       
* 19 Mayıs saat 20.30 (*)
        (*) Oyun bu gün Kadıköy Moda Oyun Atölyesi’nde
       
       YER:
       Fransız Kültür Merkezi
       İstiklal Cad. N:8 Taksim
       0212 334 87 40
       
       Bilet ve rezervasyon için: 0 212 334 87 40
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları