Home page
Haber Menüsü


Sony HDR-FX1E
 
Dünyanın son kullanıcıya yönelik üretilen ilk HD (High Definition - Yüksek Çözünürlüklü) kamerası olan Sony HDR-FX1E’yi siz NTVMSNBC okurları için inceledik.  

 
Özgür Çetin
NTV-MSNBC
28 Şubat 2005 —  High Definition yani Yüksek Çözünürlük, son yıllarda hayatımıza giren kavramlardan birisi. Bir görüntüdeki yatay ve dikey nokta (piksel) sayısını ifade eden çözünürlük değeri artıkça görüntü netliği ve kalitesi de artıyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Özgür Çetin'e e-posta atmak için tıklayın

Özgür Çetin'e e-posta atmak için resmin üstüne tıklayın
       Video kameralar için yüksek çözünürlük demek daha fazla detay ve daha net görüntü anlamına geliyor. Standart PAL formatı 720x576 piksel çözünürlüğe sahip olan bir format. Bu sistemde saniyede 50 yarım kare görüntü televizyonunuza iletilerek 25 tam kare elde edilir. Bunun sebebi ise tam 25 kare görüntünün taşıdığı bilgi miktarının çok yüksek olmasıdır. Bunun sonucunda görüntü televizyonlarda titreşimli olarak gösterilir.
       
Diğer Ürün İncelemeleri

       Halen kullanılmakta olan bu teknolojinin yerine Yüksek Çözünürlüklü sinyalleri destekleyen televizyon ve projeksiyon cihazları üretildi. Henüz çok yaygınlaşamayan bu teknoloji görüntü kalitesini geliştirirken, kayıt edilen görüntülerdeki kayıpları da en aza indirgedi.
       Ancak bu sistemlerin de verimli çalışabilmesi için görüntü kaynağının da Yüksek Çözünürlüğe uygun olarak görüntü üretmesi gerekiyor. Yani televizyon yayını ya da üretilen görüntünün de Yüksek Çözünürlüklü kayıt edilmiş olması gerekiyor.
       İşte bu sistemlere görüntü sağlamak için üretilen cihazlardan biri de HD kameralar. Bu kameralar standart kameralar gibi 720x526 piksel değil, daha yüksek çözünürlükte ve değişik formatlarda (mesela 16:9 gibi) çekim yapabiliyorlar. Yakın zamana kadar sadece sinema filmlerinin bazılarında kullanılan ( Vidocq gibi) bu teknoloji, yavaş yavaş son kullanıcıya da hitap etmeye başladı. Sinema çekimlerinde kullanılan modelleri çok yüksek çözünürlüklere sahip olduğu gibi görüntüler doğrudan sabit disklere kaydediliyordu. Ancak çözünürlüğün yüksek olması beraberinde ham verinin çok büyük boyutlarda olması gibi bir sorun da getiriyordu.
       Çekimler sırasında kullanılan film maliyetini düşürmesi, klasik filme göre montaj ve post prodüksiyon aşamalarının daha kolay olması gibi kolaylıklar sağlayan HD kameraların artık son kullanıcı modelleri de piyasaya sürülmeye başlandı.
       Bunlardan biri ve dünyanın son kullanıcıya yönelik üretilmiş ilk HD kamerası olan ve normal DV kasetlere yüksek çözünürlüklü kayıt yapabilen Sony HDR-FX1E’yi Türkiye’de ilk kez NTVMSNBC okurları için her yönüyle inceledik.
       
KUTU İÇERİĞİ
* Sony HDR-FX1E HD Kamera
* Uzaktan Kumanda
* Yazılım CD’si
* Kullanım Kılavuzu
* Component Video Kablosu
* AV Kablosu
* Omuz Askısı
* Şarj edilebilir Li-Iyon PF-F960 model pil
* 21-pin adaptor
* Objektif Koruma Aparatı
* R6 (Size AA) Pil
* Temizleme Kaseti
* Shoe Adaptor
* Pil şarj adaptörü
       
GENEL ÖZELLİKLER

       Hem Yüksek Çözünürlüklü (HD) 1440 x 1080 piksel hem de DV 720x576 piksel kayıt yapabilen HDR-FX1E, yüksek çözünürlük modunda 16:9 formatına sahip. Yine 16:9 formatında 1.7 MPiksellik Advanced HAD CCD kullanan üründe objektif olarak Sony ürünlerinin hemen hemen hepsinde görmeye alıştığımız Carl Zeiss markası tercih edilmiş. Dünyanın en kaliteli mercek üreticilerinden biri olan Carl Zeiss’in 12X optik zoomlu, T* kaplamalı, optik görüntü sabitleyicisine sahip Vario-Sonnar objektifin diyafram açıklığı f1.6-2.8. 8.89cm yani 3.5 inç 16:9 formatında renkli 250.000 piksellik LCD ekrana sahip olan üründe, kullanıcı diyafram, enstantane gibi değerleri düzenleyebiliyor. Kayıt medyası olarak standart DV kasetlerini kullanan Sony HDR-FX1E, Composite Mini, S Video, i.Link DV arayüzü (IEEE 1394- Firewire), Ses giriş ve çıkışı, Mikrofon ve kulaklık yuvası bulunuyor. Enstantane hızı olarak 1/4-1/10000 değerlerini kullanan üründe Sony ürünlerinde görmeye alıştığımız Night Framing ve Night Shot gibi özellikler bulunmuyor.
       
GENEL GÖRÜNÜM

       Orta boy DV kameralardan epey büyük olan HDR-FX1E, profesyonel ürünleri andırıyor. Siyaha yakın plastik bir dış gövde kaplamasına sahip olan üründe koyu renkler hakim. Ana gövdeye bütünleşik tasarlanmış taşıma kolunun üst ucunda kendi ekseni etrafında dönebilen 8.89 cm (3.5 inç) 16:9 formatında 250.000 piksellik LCD ekran bulunuyor.


       Bu ekranın kapandığı bölümde ise çekilen görüntüleri ileri geri alma, durdurma gibi işlevleri gören tuşların bulunduğu platform var. Bu platformda bazı ek işlevler için düğmeler de konumlandırılmış. LCD ekranın hemen uç kısmında ise dahili stereo mikrofon ve hoparlör bulunuyor. Buraya kayıt sırasında kırmızı ışık veren bir LED konulmuş. Bundan amaç ise kayıt yapıldığının belli olması. Profesyonel ürünlerde bulunan bu özellik menüden açıp kapatılabiliyor. Bu platformun alt ucunda ise yukarı aşağı dönebilen, dioptri ayarına sahip elektronik vizör bulunuyor. LCD ekran kapalı ya da çekim yapılan tarafa dönük olduğunda otomatik olarak devreye giren bu vizör epey kullanışlı olsa da biz incelememiz sırasında genelde LCD ekranı tercih ettik.

       Asıl düğme zenginliği ise ürünün arkadan bakıldığında sol yan yüzeyinde bulunuyor. Burada irili ufaklı birçok düğme var ve hepsini burada anlatmaya kalksak yazının büyük bir bölümü bu düğmeler ve işlevlerine ayrılacağı için kısaca değineceğiz: Bu düğmeler arasında Beyaz ayarı, otomatik-manuel netlik seçim düğmesi, diyafram, enstantane ayarı, gain, ses seviyesi ayarı gibi düğmeler bulunuyor. Normal Mini DV kasetlere kayıt yapan HDR-FX1E’de kaset yuvası yine bu yan yüzde bulunuyor.
       Sony dünyanın en kaliteli lens üreticilerinden biri olan Carl Zeis markasından bu üründe de vazgeçmemiş. F1.6-2.8 diyafram değerleri bulunan bu Carl Zeiss Vario-Sonnar T* objektif 12X optik zoom özelliğine sahip. Standart olarak plastik bir parasoley (güneşlik) ile satılan HDR-FX1E’de bu güneşlik objektifi toza ve ışık kaynaklarının görüntüye dahil olmasına karşı koruyor.
       
KULLANIM
Ürünü üst tutma kolundan tutarak da kullanabiliyorsunuz. Bu amaçla kolun uç kısmına kayıt ve zoom in/out düğmeleri yerleştirilmiş.
       Her ne kadar daha çok dijital fotoğrafçılıkta kullanılan bir tabir olsa da ‘prosumer’ (yarı profesyonel) tanımlaması Sony HDR-FX1E için uygun bir kelime. Çünkü özelliklerine bakıldığında ileri seviyede bilgili amatör kullanıcılara hitap eden bir ürün olan bu cihazı, profesyonel işlerde de rahatlıkla kullanmak mümkün. Hatta ürünü gösterdiğimiz iki CNCB-e kameramanı arkadaşımız, cihazı çok başarılı buldular ve kendi kullandıkları profesyonel kameralar (Beta-Cam) kadar kabiliyetli olmasa da birçok durumda işlerini kurtabileceğini belirttiler. Zaten profesyonel ürünlerin birine verilecek para ile 5-6 tane HDR-FX1E alınabildiği için ikisini karşılaştırmak pek de adil olmaz.
FX1E'yi tek elle de kullanabiliyorsunuz
       Standart DV kasetlere yüksek çözünürlüklü kayıt yapabilen HDR-FX1E, bildiğimiz DV kameralar kadar küçük ebatlara sahip değil. Hatta görünüm itibariyle oldukça profesyonel bir ürün imajı da veriyor. Ancak kullanımı diğer Sony ürünlerinden farklı değil. Ürünü üst bölümde bulunan sap kısmından tutarak kullanabildiğiniz gibi (bu şekilde kullanım için üst yüzde zoom girip çıkma, kayıt düğmeleri bulunuyor) sağ yan yüzde bulunan ve tek elle kullanmayı sağlayan bölüm ile de kullanabiliyorsunuz. Ürünün sağ elle kullanımı sırasında gereksinim duyulacak zoom ve kayıt tuşları burada da bulunuyor. Yani ürünü ister üst yüzden isten yan yüzden kullanın kayıt ve zoom tuşları iki bölümde de bulunuyor. Ayrıca objektifin hemen altında bulunan ayarlı bir düğme yardımı ile zoom işlevi için üçüncü bir yöntem olan ‘ring’ tuşunu kullanabiliyorsunuz. Diğer iki zoom düğmesine göre oldukça hızlı zoom yapmanızı sağlayan bu düğme epey kullanışlı.
       
KAYIT FORMATI
Üründe kayıt sırasında HDV ya da DV kayıt yaptığınızı belirten bir ışıklı panel bulunuyor

       Hem DV hem de HDV kayıt yapabilen HDR-FX1E, HDV formatında kayıt yaptığında MPEG2 sıkıştırma teknolojisini kullanıyor. Bu teknoloji DV formatının kullandığı Ayrık Kosinüs Dönüşümü (DCT - Discrete Cosinus Transformation) tekniğinden daha güçlü. Fakat post prodüksiyon işlemleri sırasında daha fazla sistem kaynağına ihtiyaç duyuyor. Yani HDV formatında kaydedilen görüntülerin bilgisayar üzerinde işlenmesi sırasında daha fazla RAM ve işlemci gücüne gereksinim duyuluyor. Fakat bu o kadar da fazla değil. Örneğin incelememiz sırasında kullandığımız test bilgisayarımız Intel P4 3GHz HT ve 1Gbyte RAM’a sahipti. Her ne kadar DV ile HDV kayıtları arasında biraz zorlanma hissedilse de aynı anda başka işler yapmamıza engel olmadı.
       
GELİŞMİŞ AYARLAR

       Ürünün standart DV kameralardan ayıran en önemli özelliği HD olmasının yanısıra gelişmiş bazı fonksiyonları da üzerinde barındırması. HDR-FX1E profesyonellere yönelik bir dizi gelişmiş ayara da sahip. Bunlar arasında diyafram ve enstantane değeri verebilme, beyaz ayarı yapabilme, kayıt sırasında yanan kırmızı LED ışığını kapatabilme, ses kayıt seviyesini ayarlayabilme, Naturel Density (ND) adı verilen ve aşırı aydınlık mekanlarda ışık miktarını azaltarak çekim yapabilme gibi bir dizi gelişmiş fonksiyon bulunuyor. Özellikle iki kademeli ayarlanmış ND filtresinin standart olarak ürünün üzerinde bulunması epey faydalı olmuş.
       Ayrıca ürünün arka yüzünde bulunan Status Check düğmesi yardımı ile o an makinenin tüm ayarları (beyaz ayarı, mikrofon ses seviyesi gibi ) görülebiliyor.
       Öte yandan doğrudan profesyonellere yönelik Zebra Pattern adı verilen bir özellik de HDR-FX1E’nin üzerinde bulunuyor. İki seviyeli olan bu özellik yardımı ile ekranda açık renkli görülen alanlarda taranmış efekti beliriyor. Bu da kullanıcıya ışığın hangi açıdan geldiğini anlamasına yardımcı oluyor. Bu özellik profesyonel kameralarda da bulunuyor.
       Tüm bunlara rağmen üründe DV kameralarda görmeye alıştığımız geçiş efektleri bulunmuyor. HDR-FX1E’nin daha çok profesyonellere yönelik tasarlandığı düşünülürse bunun yerinde bir seçim olduğu görülüyor.
       
PICTURE PROFILE


       HDR-FX1E’de bulunan Picture Profile özelliği ise kullanıcının önceden hazırladığı belli ayarların otomatik olarak mükineye yüklenmesini sağlıyor. Bu ayarlar Color Level, Color Phase, Sharpness, Skintone Detail, AE Shift, AGC Limit, Auto Irıs Limit, White Balance Shift, Auto White Balance Sensitivy, Cinematone Gamma, Cineframe. 6 farklı Picture Profile tanımı yapılabiliyor ve her bir tanımlama altında istediğiniz değerleri değiştirip kaydedebiliyorsunuz. Özellikle belli renk değerlerinde çekim yapıp bunları istediğiniz zaman geri çağırmak için kullanılabilecek çok güzel bir özellik. Bu sayede örneğin bir sahnede siyah-beyaz, aşırı parlak bir çekim yaptınız. 3 gün sonra tekrar benzer değerlerde çekim yapmak istediğinizde (eğer bu ayarları kaydettiyseniz) tekrar geri çağırıp kullanabiliyorsunuz.
       
MENU
       Gelişmiş ayarlara sahip olan üründe bu ayarların bir kısmı MENU seçeği içinde bulunuyor. Buradaki ayarlar arasında video formatı (DV ya da HD), bağlantı durumu vb. gibi bir dizi seçenek bulunuyor.
       
PİL


       Sony marka NP-F570 model bir pil kullanan üründe bu tam dolu pil ile 2 saate kadar çekim yapmak mümkün. Çekim sırasında çok değişik etkenler pil ömrüne etki edebildiği için böyle bir değer ortaya çıkıyor. İncelemelerimizde ortalama pil ömrünün 2 saatin biraz üzerinde olduğunu gördük. Bu tip bir ürün için pil ömrü yeterli. Ayrıca Sony, pil ömrünü uzatmak için NP-F970 model numaralı bir pil daha üretmiş. Bu NP-F970 model numaralı versiyonu ile 5 saate kadar çekim yapılabiliyor.
       Üründe kullanılan pil Sony’nin Stamina adını verdiği ınfoLITHIUM pillerden. Bu sebeple LCD ekranda (Sony fotoğraf makinelerinde ve DV kameralarda olduğu gibi) mevcut pil durumu ile kaç dakika kayıt yapılabileceği görülebiliyor. Faydalı bir özellik.
       
KULLANIM ALANLARI
       İster amatör ister profesyonel olsun birçok olanda bu ürünü kullanmak mümkün. HDR-FX1E halen MTV’de yayınlanan ‘Jackass’ isimli şov programında kullanılıyor. Hollywood’da çekilen dizilerin %38’inde HD kameralar kullanılıyor. Öte yandan 2004 Atina olimpiyatlarında bazı müsabakalarda da (Yüzme, Dalma, Judo, Güreş ve Açılış/Kapanış Törenleri) HD kameralar kullanılmış.
       Yine ABD ve Avrupa’da HDTV adı verilen HD teknolojisi ile yayın yapan televizyon kanalları bulunuyor. Tüm bunların yanısıra tanıtım filmleri, kısa film, televizyon çekimleri ve birçok alanda HDR-FX1E’yi kullanmak mümkün.
       
BAĞLANTI

       HDR-FX1E’de i.Link (IEEE 1394 - Firewire), LANC, Kulaklık, S Video In/Out, Component Video Out, Video IN/Out, Mikrofon bağlantı yuvaları bulunuyor. Bilgisayarla iletişik kurması için normalde kutusundan çıkmayan ama inceleme için bize gönderilen i.Link kablosunu kullandık. Standart Firewire girişini kullanan bu kablo yardımı ile ister HD ister DV formatında yapılan kayıtları bilgisayara aktarabiliyorsunuz.
       Ayrıca diğer bağlantılar yardımı ile ürüne kulaklık ve mikrofon bağlayabiliyorsunuz. Çekilen görüntüleri televizyondan da izlemeniz mümkün.
       
YAZILIM
       Sony bu ürünle beraber görüntü işleme yazılımı vermiyor. Bu biraz can sıkıcı bir durum olsa da ürünün hedef kitlesi düşünüldüğünde pek de önemli olmadığı ortaya çıkıyor. Çünkü profesyonellerin zaten kullandıkları yazılımlar bulunuyor. Biz incelememiz bilgisayarda video işleme işlemi için Pinnacle Studio 9.0 yazılımını kullandık. FX1E yeni bir ürün olduğu için bilgisayar tarafından otomatik olarak tanınamıyor. Bilgisayarın ürünü tanıması için CD’sinden gerekli sürücüleri yüklemek gerekiyor. Bu işlemin ardından Firewire bağlantı yardımı ile Pinnacle Studio yazılımı ile ister HD isterse DV kayıt olsun görüntüleri bilgisayara yükledik. FX1E her ne kadar HD kamera olsa da standart DV kasetlere kayıt yapması ve formatın geriye doğru uyumlu olması sebebiyle gerek video işleme yazılımları gerekse bilgisayar tarafından sorunsuz olarak kullanılabiliyor.
       HD görüntülerinin düzenlenmesi işlemi DV’den farklı değil. Sadece görüntüler Wide yani geniş (16:9 formatında) olduğu için tam ekran yapıldığında alttan ve üstten boşluklar (standart ekranlarda) oluşuyor. DVD formatında da ortaya çıkan bu boşluklar ancak uygun boyutta bir ekranda izlenirse (16:9) kayboluyor.
       
AKSESUAR

       HDR-FX1E’nin yüksek kapasiteli pilden, yağmur kılıflarına, omuz aparatından, objektif konvertorlerine kadar çeşitli aksesuarları bulunuyor. Bizce en çok ihtiyaç duyulabilecek olan aksesuarın başında objektif ve pil geliyor. Özellikle değişik objektifler kullanmak isteyen profesyonellerin ihtiyaçlarına yönelik ‘convertor’ adı verilen ve objektifin önüne takılan ek aparatlar bulunuyor. Bu ek aparatlar yardımı ile geniş ya da dar açılı çekimler yapılabiliyor.

       Öte yandan internette yaptığımız bir araştırma ile İtalya’da yaşayan Matteo Ricchetti isimli şahsın FX1E için bazı modifikasyonlar yaptığını öğrendik. Matteo, orjinal Carl Zeiss objektifi çıkartarak yerine Nikon ve Fujinon marka objektifler takarak ürünu tele objektifle kullanmayı başarmış. Konu hakkındaki bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
       Ancak bu tip bir işlemin ürünü garanti kapsamı dışında bırakacağını ve her türlü sorumluluğun kullanıcıya ait olacağını da hatırlatmak isteriz.
       
ARTILARI
* Yüksek Çözünürlük
* Gelişmiş Özellikler
       
SONUÇ
       Fiyatı ve özellikleriyle profesyonelere yönelik tasarlanmış bir son kullanıcı ürünü olan Sony HDR-FX1E, yeni bir dünyanın kapılarını aralayan bir ürün. Önümüzdeki yıllarda televizyon teknolojisini etkileyecek olan Yüksek Çözünürlük (HD) kavramı hepimizin hayatına girecek gibi görünüyor. Dizi ve tv çekimleri, tanıtım filmleri, kısa filmler gibi bir çok alanda kullanılabilecek olan FX1E, türünün ilk örneği olması ve piyasada fazla alternatifi bulunmaması sebebiyle dikkat çeken bir ürün. Profesyonellerin mutlaka görmesini tavsiye ediyoruz.
       
       
       Sony HDR-FX1E
       Sensör: 3-1/3 inç 16:9 1120K Piksel Advanced HAD CCD
       Efektif Piksel: 1070 K
       Objektif: Carl Zeiss® Vario-Sonnar® T* lens with 12x optik zoom
       Objektifin 35 mm karşılığı: 32.5-390 mm
       Netlik Mesafesi:
4.5-54 mm
       Diyafram: f1.6 - 2.8
       Enstantane: 1/4-1/10000
       LCD Ekran: 3.5 inç 16:9 formatında 252.000 piksel
       Aksesuar Bağlantı Yuvası:
Var
       Bağlantı: Video Input/Output: Composite (Mini) ve S-Video (Component, Mini, ve S-Video), Audio Input/Output: Stereo, Mini, i.LINK®2 DV Interface (IEEE1394)
       Boyutlar: 151 x 181 x 365mm
       Ağırlık: 2.0kg
       Fiyat: 4100 Euro (KDV Dahil)
       Üretici Firma: Sony
       Türkiye Distrübütörü:
Sony Eurasia
       
       Yazı ve fotoğraflar bilgi amaçlı verilmiştir. Ticari amaçla olmasa bile izinsiz kullanılamaz.
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları