Home page
Haber Menüsü



 
 
Tüp geçitte kredi imzası atıldı  
İstanbul Boğazı altından demiryolu tüp geçişini öngören Marmaray Projesi için kredi anlaşması imzalandı. Dış kredinin tutarı 941 milyon dolar olurken, projenin 2008’de bitirilmesi hedefleniyor.  
   
İstanbul
NTV-MSNBC
 
    18 Şubat 2005—  Marmaray Projesi olarak adlandırılan ve kentin her iki yakasındaki demiryolu şebekelerinin deniz altından geçecek tüp geçitle birleştirilmesini öngören proje anlaşma aşamasına geldi. Sağlanan 941 milyon dolarlık dış kredinin anlaşması bugün imzalandı. Sirkeci Garı’nda düzenlenen törende, anlaşmaya Devlet Bakanı Ali Babacan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Tomoyuki Abe, JBIC Başkan Yardımcısı Yoshihiko Morita, ile Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı imza koydu.  

   
 
       
   
MSNBC News Marmaray'ın temeli atıldı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Toplam 40 yıl vadeli olan, 10 yıllık geri ödemesiz dönemden sonra 30 yıl içinde 6 aylık eşit taksitlerle geri ödenecek olan krediye, 40 yıl boyunca sabit kalmak üzere yıllık yüzde 0.75 oranında faiz uygulanacak.
       
BABACAN: KREDİ ALIMI KOLAYLAŞACAK
       Devlet Bakanı Ali Babacan, Marmaray Projesi’nin Boğaz Tüp Geçişi için sağlanan düşük maliyetli 98.7 milyar Japon Yeni tutarındaki kredinin, projenin yaklaşık 1.7 milyar dolar tutarındaki geri kalanının finansmanının diğer yabancı kreditörlerden uygun koşullarda sağlanması için, bir çekicilik unsuru oluşturduğunu söyledi.
       Babacan, Japonya’dan sağlanan kredinin Hazine’nin üstlendiği bir borç olduğunu belirterek, “Dolayısıyla kendi kaynaklarından karşılanacak bir geri ödeme yoktur” dedi.
       Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da, İstanbul’daki toplu taşımacılığın belkemiğini oluşturacak ve Gebze’den Halkalı’ya kadar devam edecek kesintisiz Marmaray Projesi ve buna bağlı altyapı raylı sistem ile kent trafiğinin 4-5 yıl içinde önemli ölçüde rahatlığa kavuşacağını vurguladı.
        JBIC Başkan Yardımcısı Yoshihiko Morita ise Türkiye’de Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün ardından ikinci kez Boğaz Tüp Geçişi’nin kendileri tarafından finanse edildiğini anımsattı. Morita, “Güvenilirliği, kalitesi, teknolojisi ve çevreye duyarlılığı ile yüzyılın en ileri teknolojisine sahip projenin başarıyla sonuçlanması için elimizden geleni yapacağız” dedi.


       
İLK BÖLÜM 2008’DE TAMAMLANACAK
       Marmaray’ın denizden ve karadan 13.1 kilometrelik demiryolu tüp geçidini kapsayan ilk bölümünün 2008 yılında tamamlanması hedefleniyor ve yaklaşık maliyet 2.5 milyar dolar olarak hesaplanıyor.
       İlk bölümün tamamı, Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC) tarafından sağlanan, 10 yılı ödemesiz 40 yıl vadeli ve binde 75 faizli krediyle finanse ediliyor. Boğaz tüp geçişi 13.7 kilometre uzunluğunda olacak ve batırma tip tünel yapılacak.
       Bu yılın konsolide bütçesinde yatırım ödenekleri 2004 yılına göre yüzde 48 artılarak 10.145 katrilyon liraya çıkarılırken, Boğaz Tüp Geçişi öncelikli projeler arasında yer almıştı.
       Tam adı “Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı Banliyö Hatlarının İyileştirilmesi ve Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi İnşaatı Projesi” olan Marmaray’ın birinci aşamasını oluşturan Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi inşaatı, tüneller ve istasyonlar işinin ihalesi 2003-2004 yıllarında yapıldı.
       İhaleyi kazanan Japon ve Türk firmalarından oluşan TKGN (Taisei-Kumagai Gumi-Gama-Nurol) ortak girişim grubu ile 6 Mayıs 2004 tarihinde sözleşme imzalandı, 9 Mayıs 2004’te temel atıldı ve inşaat fiilen 27 Ağustos 2004’te başladı.
       Marmaray’ın ikinci aşamasını oluşturan, Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı banliyö hatlarının iyileştirilmesi, inşaat, elektrik ve mekanik sistemler işi için de 8 Ekim 2004’te ihale ön yeterlilik duyurusu yapıldı ve 24 Ocak 2005’te başvuru süresinin sona ermesinin ardından Ulaştırma Bakanlığı, sekiz konsorsiyumun başvurduğunu açıkladı.
       Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde oluşturulan komisyon, Mart 2005’e kadar bu dosyaları inceledikten sonra en yüksek puanı alacak olan ilk beş istekliyi, ihale teklif dosyalarını sunmak üzere davet edecek. Söz konusu ikinci aşama için de Avrupa Yatırım Bankası’ndan finansman sağlandı.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları