Home page
Haber Menüsü


Kyoto yeni bir dünya sözü veriyor
Yıllar süren bilimsel araştırmalar ve diplomatik temaslardan sonra Kyoto Protokolü bugün resmiyet kazanıyor.
New York
ASSOCIATED PRESS
16 Şubat 2005 — Katılımcı ülkeler sera etkisi yaratan gazların emisyonunu düşürme sözü veriyor. ABD, karbondioksit ve diğer gazların atmosferde kalarak dünyanın ısınmasına neden olduğu tezini bilimsel olmadığı gerekçesiyle reddederek, Kyoto’yu imzalamıyor. Avrupa Birliği, Kyoto’ya grup halinde katılırken, karşı çıkmamasına karşın Türkiye de imzalamayan ülkeler arasında.

   
 
       
    MSNBC News Dünyayı 'cehennem'e çeviriyoruz
MSNBC News ABD'yi Kyoto'ya ikna çabası nafile
MSNBC News ABD, küresel ısınmayı inkar ediyor
MSNBC News 'Petrol bitmeden, güneş enerjisine geçelim'
MSNBC News 'Canlı türlerini küresel ısınma yok etti'
MSNBC News Dünya 11 derece ısınacak
MSNBC News K.Kutbu, 22'inci yüzyılda yok olacak
MSNBC News Küresel ısınma mercanları yokedecek
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
RİO DE JANEİRO’DAN KYOTO’YA
       Kyoto Protokolü’ne giden sera gazı emisyonlarının düşürülmesi fikri ilk olarak, 1992’de Rio de Janeiro kentinde yapılan BM iklim konferansında ortaya atılmıştı. Bu toplantıda küresel ısınma ile ilgili bilimsel çalışma yapılması ve insan eliyle ısınmanın etkilerinin araştırılması kararı çıkmıştı. Japonya’nın Kyoto kentinde 1997 yılında toplanan konferansta ise, sera gazı emisyonlarının 1990 düzeylerinin yüzde 5.2 altına çekilmesi kararlaştırıldı.
Dünyayı ‘cehennem’e çeviriyoruz

       
ÖNCE GELİŞMİŞ ÜLKELER SORUMLU
       Kyoto Protokolü, son 300 yıldır dünyanın ısınmasında sorumlu tutulan endüstriyelleşmenin yaygın olduğu gelişmiş ülkeleri ‘sorumlu’ saydı. Gelişmiş ülkelere sorumluluk yükleyen Kyoto, birçok uzman tarafından çevre sorunlarında ‘küresel adalet’ hedeflediği savıyla olumlu tepki aldı. Avrupa Komisyonu rakamlarına göre, AB, ABD, Kanada, Rusya, Japonya, Çin ve Hindistan tüm küresel sera etkisinin yüzde 75’inden sorumlu.
ABD’yi Kyoto’ya ikna çabası nafile

       
ABD: KYOTO BİLİMSEL DEĞİL
       AB, Japonya ve nihayet Rusya’nın da katılımıyla Kyoto Protokolü’nde imza aşamasına gelindi. Ancak, dünyadaki sera gazı emisyonlarının yüzde 25’inden sorumlu olan ABD’nin, imza atmaya yanaşmaması sözleşmenin etkisini zayıflatacak. Küresel ısınma tezinin bilimsel olmadığını savunan ABD, bu tutumuyla tüm gelişmiş ülkelerden tepki çekiyor. ABD’li diplomatlar ise inatla Kyoto’nun esas aldığı kuramların “henüz kanıtlanamadığını” iddia ediyor.
‘Petrol bitmeden, güneş enerjisine geçelim’

       Bush’un ‘yetersiz bilimsel kanıt’ tezine karşın, ABD Ulusal Bilimler Akademisi küresel ısınmada Kyoto’dan yana taraf. Bush bu nedenle kendi ülkesinde çevreciler, üniversiteler, demokrat seçmenler ve tarım alanında çalışan kesimlerden tepki görüyor. Bush’un Kyoto Protokolü’nden çekilmesinin ardında ise kömür ve petrol devlerinden aldığı maddi destek yatıyor.
       
AL GORE İMZALADI, BUSH ÇEKİLDİ
       Bill Clinton’un başkanlığı döneminde, çevreci politikaları ile tanınan başkan yardımcısı Al Gore, Kyoto Protokolü’ne imza atmış ve sera gazı emisyonlarını yüzde 7 düşürüleceğinin garantisini vermişti. George W. Bush’un iktidara gelir gelmez ilk icraatlarında biri Kyoto’dan çekilmek olmuştu. Bush hükümeti gelişmekte olan Hindistan ve Çin gibi devlerin Kyoto’yu imzalamaması durumunda kendisinin de imza atmayacağını savunuyor.
Kuzey Kutbu 2070’de eriyecek

       
OLAN FAKİR ÜLKELERE OLACAK
       Küresel ısınma ile ilgili bilimsel kanıtlar ise her geçen gün artıyor. İngiliz hükümetinin destek olduğu son çalışma, dünyanın 21’inci yüzyılın sonuna kadar 2 ila 11 derece ısınacağını, Kuzey Kutbu’ndaki buzulların eriyeceğini ve kutup ayılarının soyunun tükeneceğini ortaya koydu. Birbiri ardına yayımlanan bilimsel makaleler buzul erimesinin nehirleri taşıracağını, deniz seviyelerini yükselteceğini ve kıyı kentlerinin sular altında kalacağını vurguluyor. Denizlerin taşmasından en çok etkilenecek olanlar ise, küresel ısınmada asgari payı olan fakir ülkeler.
Dünya 11 derece ısınacak

       
YAZLAR KURAKLAŞIYOR
       Bilim dünyası Kyoto Protokolü’nün açtığı vizyon çerçevesinde araştırmalarına yön verdi. Son yıllarda yayımlanan bilimsel araştırmalar, küresel ısınmanın neden ve sonuçlarına daha açık vurgu yaparken, buna uygun çözümleri de öneriyor. Son tahminlere göre, küresel sıcaklıklar 20’inci yüzyılda 0.8 derece arttı. Bilim dünyası şu konuda hemfikir; endüstriyel üretim ve tüketim sonucu salınan birtakım gazlar, atmosferde kalarak bir örtü gibi yeryüzünü kaplıyor. Gazlar ısıyı tutarak atmosferin ısınmasına neden oluyor, buna da sera etkisi deniyor. Küresel ısınma son 25 yılda, tarihin hiçbir çağında olmadığı kadar arttı. Sıcaklıklar sadece artmakla kalmadı, iklim düzeninin şaşmasına ve mevsimler arasında dengesizliğe de neden oldu. Tarihin en sıcak 5 yazı son 8 yıl içinde gerçekleşti.
Küresel ısınma mercanları yokedecek

       
TÜRKİYE KARŞI ÇIKMIYOR AMA
       Kyoto Protokolü esasen 140 ülkeyi kapsıyor, ancak bunlardan sadece gelişmiş 35 ülke sera gazı emisyonlarını düşürme sözü veriyor. AB 2012 yılına kadar başta karbon dioksit olmak üzere sera gazları salınımını yüzde 8 oranında düşürecek. Japonya da yüzde 6’lık bir garanti veriyor. Türkiye ise teorik olarak Kyoto’ya karşı çıkmıyor, ancak hukuken Rio de Janeiro çerçevesinde pozisyon alıyor.
       
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları