Home page
Haber Menüsü


 
Yılın dizisi Desperate Housewives CNBC-e’de
2004 Ekim’inden beri Amerikan ABC kanalında yayınlanan ‘Desperate Housewives’ kısa sürede izlenme rekorları kırarak 20 milyon televizyon seyircisini kendine bağladı ve kazandığı iki Altın Küre’yle televizyon tarihine geçti.
Suha Çalkıvik / İstanbul
NTV-MSNBC
 
    15 Şubat 2005 —  Amerika Birleşik Devletleri’nde reklam stratejilerine yeni boyutlar getiren dizi, ülkemizde CNBC-e kanalında her Salı saat 21.00’de yayınlanıyor.  

   
 
       
    MSNBC News En iyi oyuncular 'Sideways'te
MSNBC News 'SpongeBob' En İyi Animasyon
MSNBC News 'Friends'ten eski bir tanıdık: Joey
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       Dizi, Wisteria Lane adında, pahalı dükkanların olduğu bir sokakta geçmektedir. Kartpostal güzelliğinde bir banliyö, bahçeleri tahta çitlerle çevrili evler ve bu evlerde oturan, görünüşte kusursuz hayatlar yaşayan insanlar... Gerçek ve entrikanın birarada olduğu, hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığı hayatlar. Dört ana karakterin hayatları şiirsel bir saflıktan çok uzaktır. Bu hayatlar başarılıdır çünkü burada, harika, seksi, sabun köpüğü gibi ve masumiyetini yitirmiş bir haz söz konusudur.
CNBC-e dizilerine Altın Küre Yağmuru
Altın Küre’de müzikal / komedi dalında ‘en iyi kadın oyuncu’ seçilen Teri Hatcher, dizide 20 yaşındaki kızını tek başına büyütürken, büyük sorunlar yaşamış bir anneyi canlandırıyor. Bir zamanlar bizim ekranlarımızda da yayınlanan Superman dizisinde, Lois Lane’i de canlandıran Teri Hatcher, ‘Desperate Housewives’ta “olayların gerçekçi bir ortamda dile getirildiğini, kadın kahramanların ‘aşırı seks düşkünü çılgın yaratıklar’ olmadıklarını” belirtiyor. Bu nedenle yapımda oynamak istediğini belirten Teri Hatcher, kendi yaşamında da dizide canlandırdığı genç kadın gibi, babasız bir kız çocuk büyütüyor. Canlandırdığı Susan karakteri, hayatına girecek yeni erkeği umutsuzca bekleyen bekar bir anne. Lynette (Felicity Huffman), ele avuca sığmayan çocuklarıyla ilgilenmek için işinden ayrılmış bitkin bir kadın. Eskiden modellik yapan Gabrielle (Eva Longoria) evliliğinde aradığını bulamamıştır ve kocası işteyken, genç bir bahçıvanla birlikte olarak kendini avutmaktadır... Fakat Bree -içlerinde belki de en sıradışı olanı- Küçük Bayan Mükemmel’dir. Evinde ve çevresinde yarattığı kusursuz, tertemiz imajı koruma takıntısından dolayı, bitip tükenmeyen detaycılığıyla ailesini deli etmektedir.
       Onların öykülerini, Mary Alice anlatıyor: anlatıcı, daha önce bu sokakta oturan ve kısa bir süre önce intihar etmiş olan bir karakter. Bree karakterini canlandıran oyuncu Marcia Cross dizi hakkında şöyle diyor: “Şimdiye kadar yapılanların hiçbirine benzemiyor ama aynı zamanda onların en parlaklarından izler taşıyan bir dizi.”


       
BAŞARININ FORMÜLÜ
       Dizinin izleyiciler üzerindeki olağanüstü etkisi, Amerikalı eleştirmenleri dizinin başarı formülünü incelemeye itti. Amerika’da ibrenin artık reality türü programlardan uzaklaştığı ve ‘Desperate Housewives’ın, tekrar kaliteli senaryosu olan yapımlara yönelişte bir dönüm noktası oluşturduğu yorumu yapıldı. Daha cüretkar sayılabilecek başka bir varsayım, Wisteria Lane’deki birlik olma duygusunun, “11 Eylül sendromu” yaşayan Amerikalılar’ı cezbettiği yönünde.. Yine de en popüler açıklamaya göre, kadın izleyiciler kendilerini dizinin ana karakterleriyle özdeşleştiriyorlar; başarının formülü bu kadar basit. Bu açıdan bakıldığında ‘Sex and the City’nin başarısı da aynı nedene dayanıyor. Cross’a göre, “Kadınlar kendilerini, kariyerinden vazgeçen ve evde bir sürü çocuğu olan, çocuğunu tek başına büyüten bir anne ya da parlak bir cilanın arkasına saklanan ama kocasının boşamak istediği bir kadınla özdeşleştiriyorlar. Gerçek hayatta da bunlar yaşanıyor zaten.. Bunu seyrederken sizi güldüreceğiz ama aslında gerçek bu...” Bu kadınlar dedikodu yapıyor ve birbirleriyle sırlarını paylaşıyorlar ama birbirlerine ‘Sex and the City’ kahramanları kadar yakın değiller. New York’taki bekar kadınların aksine, Wisteria Lane’li ev kadınları fantazilerini çoğunlukla gizli yaşıyorlar.
       
KARŞI KONULMAZ
       Dizide ayrıca güçlü erkek karakterler de var: bekar ve çekici genç adam, kocalar, dul bir erkek ve oyuncak olmuş bir genç. Hikayenin örgüsü haftadan haftaya yükselen bir tempoyla gelişiyor ama bölüm finalleri havada bırakılıyor ve kesin bir sonuca ulaşılmıyor. Cinayet, gençlerin uyuşturucu kullanımı ve ergenlikte cinsellik gibi konular kurguya yardımcı ögeleri oluşturuyor. Chicago-Sun Times’ın televizyon eleştirmeni Phil Rosenthal’in diziyle ilgili yorumu şöyle: “Desperate Housewives, karşı konulmaz bir gizem, komedi ve soap opera karışımı. Sonuçta çok başarılı bir dizi, çünkü her şey harika, seksi, masumiyetten uzak ve sabun köpüğü gibi bir haz veriyor.” Televizyonculukta Hitchcock tarzı “şüphe üzerine şüphe”, merak, heyecan ve komediye yer veren anlatımı ile dizi şu sıralar, İngiltere, İtalya ve İrlanda gibi ülkelerde izlenme rekorları kırıyor. Bazı ülkelerde kablo TV şebekelerinde farklı kanallar bile dizinin aynı bölümlerini aynı hafta içinde (üstelik tekrar bölümlerini döndürerek) yayınlayabiliyorlar. Kamera arkası görüntülere yer verilen özel programların seyirciyi aynı oranda ekrana bağladığı görülüyor.
       
       Meraklısına son not: Dizinin ilk bölümünü seyrettiğinde çok etkilenen Cameron Diaz, en yakın zamanda bu dizide konuk oyuncu olarak oynamak istediğini yapımcılara bildirdi. Yapılan görüşmelerden sonra Diaz’ın bir bölümde oynaması için anlaşmaya varıldı.
       (Zeyno Erkman Beşikçi’nin katkılarıyla)
       
       Kaynaklar:
       * Peter Bowes, BBC News
       * http://abc.go.com/primetime/desperate
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları