Home page
Haber Menüsü


Windows’tan ‘korsan’a yama yok
Microsoft güvenlik açıklarını korsana karşı silaha dönüştürüyor. Kullanıcılar, 2005 ortasından itibaren güvenlik yamaları için lisanslı ürün numarası verecek. Korsan kullanıcısı güncellemeleri istisnai koşullar dışında alamayacak.
NTV-MSNBC
27 Ocak 2005 — NTVMSNBC Teknoloji Servisi’ne konuşan Microsoft Telif Hakları Geliştirme Müdürü Tolunay Tomruk, Windows Genuine Advantage programının 7 Şubat’tan itibaren Windows Update sayfasında yayınlanacağını ifade etti. Program ilk etapta sadece isteğe bağlı olacak, ancak 2005’in ortasından itibaren mecburi hale gelecek. Kullanıcı sayfaya girdiğinde kendisinden ürün lisans numarası istenecek. Lisans numarasını veremeyen kullanıcıya ise, korsan işletim sistemini nereden temin ettiği sorulacak.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
HUKUK YETMEDİ, ‘AÇIK’ YAPTIRIMI
“Çok kritik açıklar hariç, hiçbir güvenlik yamasını korsan kullanıcısına açmayacağız.”
TOLUNAY TOMRUK
Microsoft Telif Hakları Geliştirme Müdürü
       NTVMSNBC Teknoloji Servisi’nin sorularını yanıtlayan Microsoft Telif Hakları Geliştirme Müdürü Tolunay Tomruk, hedeflerinin lisanslı kullanıcıyı korumak olduğunu vurgulayarak, “korsanı engellemek niyetindeyiz, bunun için hukuki tedbirlerin dışında, yazılım dünyasının içinden yollara da başvuruyoruz” diye konuştu. Lisans numarasını veren kullanıcı aktivasyon alacak, numarasını unutan kullanıcıya 3 soru sorulacak. Bu soruların yanıtlarına göre, Microsoft Windows’u kabul edecek.
       
KORSANA YAMA YOK
       Windows kullanıcıları 2005’in ortasından itibaren WGA programına girmek zorunda, aksi takdirde güvenlik yamalarını temin edemeyecekler. Korsan kopya sahipleri ise, programa dahil olamayacakları için güvenlik yamalarını almada sorun yaşayacak. Tomruk, bu noktada şunu belirtiyor: “Güvenlik yamalarının sadece ve sadece çok kritik ve virüs yayılımını engelleyecek olanlarını korsan kullanıcısına da açacağız, bunu internetin sağlığı için yapıyoruz, ancak korsan ürün kullanıcıları diğer yamaları alamayacak”.
       Korsan kullanıcıları Windows açık yamalarını alamamaları demek, ortaya çıkan riskleri kendilerinin üstlenmesi demek.
       
TÜRKİYE’DE YÜZDE 58 KORSAN
“Lisanslı kullanıcıyı korsan yazılıma karşı korumakta kararlıyız.”
TOLUNAY TOMRUK
Microsoft Telif Hakları Geliştirme Müdürü
       Microsoft’un korsan kopyalı ürünleri kimi zaman sokakta CD kabında, kimi zaman kırtasiyeciler veya bilgisayar dükkânlarında gerçek görünümlü pakette satılıyor. Korsan kopyaların fiyatları 3 milyon ile 30 milyon arasında değişiyor. Özellikle ABD, Avrupa ve Asya pazarlarında satılan korsan kopyalar gerçeklerinden ayırt edilemeyecek benzerlikte piyasaya sunuluyor. Tomruk önemli hedeflerden birinin de, spam posta ile reklamı yapılan internetten indirilen korsan kopyalar olduğunu ifade etti. IDC rakamlarına göre, Türkiye’deki Windows’ların yüzde 58’i korsan. Tomruk pratikte bu rakamın çok daha yüksek olduğunu savunuyor.
       
‘LİSANSLI KULLANICIYI KORUYORUZ’
       Açıkların ‘korsan’a kapatılması, bir anlamda korsan kullanımın yüksek olduğu ülkelerde interneti riske atmak olacak. Diğer yandan ise, Microsoft’un sürekli çıkan açıklarını bir anlamda silaha dönüştürmesi olarak değerlendirilebilir. İşletim sistemlerinde açık çıkmasının “işin doğası gereği” olduğunu vurgulayan Tomruk, açıkları sürekli yamadıklarını için ücretini ödeyen lisanslı kullanıcıyı bu yolla desteklemek gerektiğinin altını çiziyor.
       
PROMOSYONLAR
       Microsoft Windows Genuine Advantage programındaki diğer promosyonlar şöyle:
* Photostory 3: Dijital fotoğraflar üzerinde oynama, düzeltme gibi özellikler içeren multimedya uygulaması ücretsiz olacak.
* Winter fun pack: kullanıcılar arayüze resim ekleyebilecek, renklendirici özellikler vs. yapılabilecek. Tomruk, kullanıcıların mavi Windows ekran rengini kendi tasarımlarıyla değiştirebileceklerini ifade etti.
* MSN Zone: Tomruk bu alandaki oyunlara yüzde 50 indirim uygulanacağını söyledi.
* OneNote: deneme sürünüme 6 aylık üyelik.
* İndirimler: Hosting uygulamasına yüzde 50 indirim yapılacak.
       
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları