Home page
Haber Menüsü


Deep Impact'in fırlatılış anı.
Deep Impact fırlatıldı
Bir kuyrukluyıldızdan füzeyle parça koparacak olan uzay aracı Deep Impact fırlatıldı. Deep Impact, parçanın kuyrukluyıldızdan kopuşunu kameralarla takip edecek ve ufalanan parçaları yakalayacak.
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    13 Ocak 2004 —  Deep Impact aracı dün akşam Cape Canaveral Uzay Üssü’nden havalandı. 4 Temmuz 2005’te hedefe varacak araç, Tempel 1 kuyrukluyıldızına 362 kg ağırlığındaki patlayıcıyı saatte 3 bin 670 km hız ile atacak. Kuyrukluyıldızdaki darbe, 4.5 ton gücünde TNT patlamasıyla eşit şiddette olacak ve 92 metre çapında bir delik açacak. Araç patlamayı kameralarla görüntüleyecek. Spekülasyonların aksine Tempel 1 kuyrukluyıldızının Dünya’ya çarpma olasılığı bulunmuyor.  

   
 
       
    MSNBC News Kuyruklu yıldızın peşinde
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
BULUŞMA 4 TEMMUZ 2005’TE
       Tempel 1 kuyrukluyıldızı 14 km uzunluğunda ve 5 km genişliğinde. Kuyrukluyıldız patlamayı emecek, ancak yüzeyde tahminlere göre 100 metre çapında bir delik açılacak. Bu delikten açığa çıkacak olan toz ve parçaları ise Deep Impact yakalayarak incelemeye alacak. Deep Impact’ın yanısıra Hubble, Chandra ve Spitzer uzay teleskopları da Tempel 1’den açığa çıkacak gaz ve tozu inceleyecek. Buna ek olarak binlerce profesyonel ve amatör gözlemci patlamayı sıkı takibe alacak. Buluşma 4 Temmuz 2005 günü.
       Deep Impact, Tempel 1’den parça kopmasının kuyrukluyıldızın seyrini değiştirmeyeceği ifade edildi. Tempel 1’in patlamanın etkisiyle yön değiştirme eğilimi, gelecekte Dünya’ya çarpması muhtemel kuyrukluyıldızların nasıl durdurulacağı ile ilgili bulgular verecek. Ancak, spekülasyonların aksine Tempel 1 kuyrukluyıldızının Dünya’ya çarpma olasılığı bulunmuyor.


       
       
PATLAMA KAMERALARLA İZLENECEK
       Deep Impact, kuyrukluyıldıza kadar 431.3 milyon kilometre yol katedecek. Buluşma, Mars yörüngesinin yakınlarında Dünya’dan 128.7 milyon km uzaklıkta gerçekleşecek. Patlama esnasında uzay aracı, kuyrukluyıldızdan an ez 550 km uzaklıkta duracak. Impactor adı verilen 143 kilogram ağırlığındaki parça, tek parça bakır bir diskten oluşuyor. Patlayıcının ana maddesi olarak bakırın seçilmesinin ise iki nedeni var. Suyla reaksiyona girmiyor, yapımı ucuz ve kolay.
       Impactor’ün üzerinde bulunan kamera fırlatılış anından itibaren kuyrukluyıldızın fotoğraflarını çekerek dünyaya gönderecek. Deep Impact üzerinde bulunan kameralar ise kuydukluyıldızın patlama ve açılma fotoğraflarını çekerek dünyaya gönderecek.


       
       
TEMPEL 1, PATLATMAK İÇİN UYGUN
       Tempel 1 kuyrukluyıldızı bilimsel inceleme ve patlatma açısından ideal bir göktaşı. Kuyrukluyıldızların tipik özelliklerini taşıyan Tempel 1, büyük bir çekirdeğe sahip ve yüzey ile çekirdek arası mesafe normalden kısa. Bu çekirdeğin patlamadan sonra daha rahat ortaya çıkacağı anlamına geliyor. Kuyrukluyıldızın yüzeyi, yüzeyaltı buz kütleleri ve çekirdeği merak konusu. Bunlar patlama ile açılacak delikten araştırılacak. Deep Impact’in çekeceği film bu açıdan önemli bulgular sağlayacak.
       330 milyon dolarlık Deep Impact’ın fırlatılışı yazılımda çıkan sorunlar nedeniyle iki hafta ertelendi.
Impactor patlayıcı füzesinin iç düzeneği kurulurken.

       
       
GİZEM TOPU KUYRUKLUYILDIZLAR
       Kuyrukluyıldızlar Güneş Sistemi’nin oluşumundan bu yana hem antik mitolojide hem de astronomide gizemli cisimler olarak kaldılar. Bilim adamları kuyrukluyıldızların 4.6 milyar yıl önce Güneş Sistemi’nin oluşumuna ait önemli ipuçları sakladıklarına inanıyor. Kuyrukyıldızların özellikle çekirdekleri ile çok az bilgi bulunuyor. Güneş’in etrafında her 5.5 yılda bir dönen Tempel 1 kuyrukluyıldızı, 1867 yılında keşfedilmişti. Kuyrukluyıldızın astronomik ölçütlere göre Dünya yakınlarından geçmesi bilimsel çalışmalar için bir avantaj. Uzay ölçütlerinde bir aracın Dünya’dan bir hedefe 6 ayda varması ‘kısa bir süre’ sayılıyor.
       Avrupa Uzay Ajansı ESA’nın yolladığı Rosetta uzay aracı da 2014 yılında bir başka kuyrukluyıldızın yüzeyine konarak araştırmalar yapacak.
       
 
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları