Home page
Haber Menüsü


‘Depremin Türkiye ile ilgisi yok’
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nce, Güney Asya’da meydana gelen büyüklükteki depremlerin Türkiye’de meydana gelmesinin söz konusu olmadığı bildirildi.
AA
26 Aralık 2004— Bilim adamları, Güney Asya’yı vuran depremin, Türkiye’deki fay hattını tetiklemesinin mümkün olmadığı görüşünde. Prof. Celal Şengör, depremin Kuzey Anadolu Fay hattı depremlerleri ile benzerlik taşımadığını vurgularken, İTÜ Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Tuncay Taymaz, “Kesinlikle tetiklemez çok büyük uzaklıkta bize.” dedi. Öte yandan, Jeofizik Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan ise, depremin “bütün dünyayı etkilediğini” söyledi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün Ulusal Deprem İzleme Merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Güney Asya’da bugün meydana gelen 8.9 büyüklüğündeki depremin dış merkezinin, Kuzey Sumatra’nın batı kıyıları yakınları olduğu” kaydedildi.
Depremler Güney Asya’yı vurdu
“Depremin meydana geldiği bölgenin genel anlamda Avustralya, Pasifik levhalarının sınırı olduğu” ifade edilen açıklamada, “Genellikle dünya üzerinde levha sınırları boyunca çok büyük depremler olmaktadır” denildi.
       
‘DÜNYADA YILDA EN FAZLA BİR KEZ OLUYOR’
       Açıklamada, “bölgenin büyük tektonik sınırları barındırdığı” belirtilerek, şunlar kaydedildi: “Örnek vermek gerekirse, dalma-batma zonları, okyanus ortası sırtları ve transform faylar depremin olduğu bölgede çok karışık ve birlikte yer almaktadır. Genellikle bu tür depremler yılda en fazla 1 defa dünya üzerinde meydana gelmektedir. Son 14 yılda (1990’dan beri), dünya üzerinde, 8.0’dan büyük olan toplam 10 tane deprem meydana gelmiştir.”
       
‘BÖYLE BİR DEPREM ÜLKEMİZDE OLMAZ’
       Depremin ardından en büyüğü 7.3 olan büyük artçı sarsıntıların oluştuğu ifade edilen açıklamada, şöyle denildi: “Depremin faylanma mekanizması ters faylanma vermektedir. Bu tür büyük faylanmalar özellikle dalma-batma zonlarında meydana gelmektedir. Bu büyüklükteki depremlerin (8.2-9.2), ülkemizde olması söz konusu değildir. Bu depremler genellikle okyanus tabanlarında, ana levhalarınsınırlarında, dalma-batma zonları boyunca nadir olarak oluşurlar. Ülkemizdeki fay zonları ile bire bir ilişkileri yoktur.”
       
‘TÜRKİYE’DEKİ FAYI TETİKLEMEZ’
       İTÜ Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Tuncay Taymaz, Güney Asya’daki depremin Gölcük ve Düzce depremleriyle kıyaslanamayacak kadar büyük bir deprem olduğunu söyledi. Taymaz, “Bizim Gölcük’te çıkan enerjiden 250-300 kat fazla. Kobe’den ise 100 kat enerji açığı bakımından 450 km uzunluk, 100 km genişlik. Bu sürpriz değil” dedi.
       Güney Asya Depremi’ne ilişkin bulguları değerlendiren deprem uzmanları, 6 ülkeyi etkileyen depremin Türkiye’deki deprem kuşağını tetiklemesinin mümkün olmadığı ve Türkiye’de bu şiddette bir depremin yaşanmayacağı görüşünde. Taymaz, “Kesinlikle mümkün değil, 7,1-7,4 gibi olabilir. Kesinlikle tetiklemez çok büyük uzaklıkta bize.” dedi.
       Prof. Celal Şengör, ” Bu deprem bizim depreme benzemiyor. Bu dalma batma depremi bizdeki yarma depremi. Bu tür depremler çok büyük olabilliyor. Bazen dokuzlara kadar ulaşabiliyor. Bizimki ise 7-8 aralığında olabiliyor. O depremler büyük tsunami yaratıyor” diye konuştu.
       
IŞIKARA: TÜRKİYE İLE BİR İLGİSİ YOK
       Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü eski Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Prof. Dr. Işıkara, depremin çok farklı bir coğrafyada meydana geldiğine işaret ederek, şöyle dedi: “Depremin Türkiye ile bir ilgisi yok. Farklı bir tektonik rejimde meydana geldi. Marmara kapalı bir alan. Tsunami açık denizlerde olur. Marmara’da en fazla 2-3 metre dalga beklerim. Lodoslarda bile dalga boyu 4-5 metreye kadar çıkabiliyor.”
       
‘DÜNYA BİR HAFTA-ON GÜN SALLANACAK’
       Jeofizik Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan ise depremin “bütün dünyayı etkilediğini” belirterek, “Bütün dünya bir hafta-10 gün sallanacak. Depreme duyarlılığı artmış bölgelerde yeni deprem boşalmaları olabilir. Türkiye de bunun içindedir” diye konuştu.
       Bu depremle ortaya çıkan enerjinin miktarının 100 atom bombasındandaha fazla olduğunu ve enerjinin yerin çekirdeğine kadar vardığını kaydeden Prof. Dr. Ercan, “Yer şu anda çalkalanmakta” dedi.
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları