Home page
Haber Menüsü



 
 
Güney Asya’da korkunç bilanço  
Merkez üssü Endonezya’nın batısındaki Sumatra adası olan 9 büyüklüğündeki depremin neden olduğu tsunami sonrası ölü sayısı 80 bini aştı.  
   
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
    30 Aralık 2004—  Son 40 yılın en şiddetli depreminin neden olduğu dev tsunamiler en çok Endonezya, Sri Lanka, Hindistan, Tayland ve Malezya’yı vurdu. Ölü sayısı her dakika artarken, Birleşmiş Milletler yetkilileri, sadece Aceh bölgesindeki ölü sayısının 50-80 bini bulabileceğini söylüyor. Toplam bilanço 100 bini aşabilir.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Depremin vurduğu ülkelerin hükümetlerinin ve sağlık yetkililerinin açıklamalarına dayanarak yapılan hesaplamalara göre, merkez üssü Endonezya’nın Sumatra adası açıkları olan deprem ve yarattığı tsunamide ölenlerin sayısı 80 bin’i geçti.
       
CESETLER TOPLU MEZARLARA GÖMÜLÜYOR
       Depremin büyük can kaybı yarattığı ülkelerde, bulunabilen cesetler, salgın hastalık tehlikesine karşı toplu mezarlara gömülüyor. Yakınlarının akıbetinden haber alamayan ya da nereye ve nasıl gömüldüğünü bilmeyen afetzedeler sevdikleri için dualar ederek acılarını hafifletmeye çalışıyor.
Yakınlarını kaybedenler, ceset fotoğraflarından onları bulmayı umuyor.

       Sri Lanka’da kıyı kasabalarını vuran 6-10 metrelik dev deprem dalgaları, en az 22 bin 493 kişinin ölümüne yol açtı. Ayrıca yaklaşık bin 500 yolcu taşıdığı sanılan bir trenin raydan çıkarak sular altında kaldı.
Felaketin fotoğrafları

       Depremin merkez üssü olan Sumatra Adası’nın bağlı olduğu Endonezya’da, şu ana dek belirlenebilen ölü sayısı 45 bin 268. Felaketin meydana geldiği pazar
       gününden beri iletişimin kesik olduğu Endonezya’nın ücra Andaman ve Nicobar adalarına yardım ekipleri gönderildi.
       Endonezya’nın tropikal güneşi altında binlerce ceset çürürken, felaketten kurtulanlar açlık ve hastalığa karşı savaşıyor.
Deprem 3 dakika 20 saniye sürdü

HİNDİSTAN’DA ONBİNLERCE KAYIP
       Toplam 12 bin 420 kişinin öldüğü Hindistan’da ise, dev deprem dalgaları, balıkçı teknelerini, kıyıdan onlarca metre içeriye sürükledi. Hintli yetkililer, Andaman ve Nicobar adalarında, 30 bin kişinin de kaybolduğunu açıkladı. Takım adalarına varan kurtarma ekipleri, Chowra adasında, 1500 kişiden ancak 500’ünü bulabildi. Tayland’da en az 1657 ölü kayıtlara geçti, yaralı sayısı ise 9 bin. Ölenlerden 500’ünün yabancı turist olduğu kaydediliyor.
Tatil beldeleri tanınmaz hale geldi.

       Tayland’ın Phuket kasabasında ise bir kilometreden uzun bir alanda, karaya oturmuş botlar bulundu. Yıkılan otellerin enkazında çok sayıda cesedin bulunduğu, hatta bazı cesetlerin ağaçlarda sallandıkları belirtiliyor.
       
MALDİV ADALARI SULAR ALTINDA
       65 kişinin öldüğü Malezya’da, kıyıya yakın evler ve oteller, önlem amacıyla boşaltıldı.
  ASRIN FELAKETİ
Dünyadaki büyük deprem felaketleri
Tarih boyunca görülen tsunamiler
Tsunami nedir?
Deniz seviyesinden sadece bir metre yükseklikteki Maldiv Adaları’nda ise 55 kişi yaşamını yitirirken, başkentin üçte ikisinin de sular altında kaldığı ve büyük maddi hasar meydana geldiği bildiriliyor.


        Malezya’da 64, Myanmar’da 36, Seyşeller de 10, Tanzanya’da 10, Bangladeş’te de 2 kişi yaşamını yitirdi. Depremin tetiklediği dev dalgalar merkez üssünden 6 bin kilometre uzaktaki Afrika’yı da vurdu. Somali’de 100 kişinin, Kenya’da ise 1 kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı.
       
HİNDİSTAN’DAN ERKEN UYARI SİSTEMİ
       Öte yandan dev dalgaların en fazla can kaybına yol açtığı ülkelerden biri olan Hindistan, tsunami erken uyarı sistemi kuruyor. Bilim ve Teknoloji Bakanı Kapil Sibal, Hindistan’ın kuracağı sistemin Pasifik ülkelerinin bağlı olduğu Pasifik-Rim programından bağımsız olacağını söyledi.
       Sistemin kurulmasının 2 ila 2,5 yıl alacağını, maliyetinin 27 milyon doları bulacağını ifade eden Sibal, Hindistan’ın gelişmiş bir erken uyarı sistemine sahip olmadığını, bu yüzden de son depremin yol açtığı dev dalgalardan, sahillere ulaşana kadar haberdar olmadıklarını kaydetti.
       
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları